Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Hoe kan ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Wij krijgen bij Zonduurzaam wel eens de vraag of de zonnepaneleninstallatie onderhouden moet worden en, zo ja, hoe dit het beste kan. Want wat komt daar allemaal bij kijken? Moet je de zonnepanelen enigszins onderhouden? Of is dat niet nodig? Daarin kunnen wij kort en krachtig zijn. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, echter kan goed onderhoud wel bijdragen aan een langere levensduur van de zonnepanelen. Wat voor onderhoud de zonnepanelen nodig hebben, leggen we je hieronder uit. 

Welk onderhoud hebben de zonnepanelen nodig?

Zoals hierboven beschreven hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Toch is het goed om van tijd tot tijd wat onderhoud te plegen. Zonnepanelen hebben onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze efficiënt blijven werken en de maximale energieopbrengst leveren. Onderhoud van zonnepanelen omvat meestal regelmatige reiniging en inspectie. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Reiniging en/of schoonmaken van de panelen

Ondanks dat zonnepanelen schuin zijn geplaatst en het meeste vuil van de zonnepanelen stroomt bij regenval, kan het voorkomen dat er toch wat achterblijft. Het is dus goed om eens in de zoveel tijd de zonnepanelen schoon te laten maken. Vuil en bladeren kunnen ervoor zorgen dat de panelen minder opwekken. Het is dus goed om soms even op jouw dak te kijken hoe het gesteld staat met de zonnepanelen en het vuil wat er op is gekomen.

Inspecteren van de zonnepanelen

Naast het kijken of de zonnepanelen nog schoon zijn is het ook goed om een regelmatige inspectie te doen om te kijken naar eventuele beschadigingen of defecten. Controleer op scheuren, krassen, losse bekabeling of enig ander teken van schade. Als er schade wordt vastgesteld, moet dit zo snel mogelijk worden gerepareerd om de prestaties van de panelen te behouden.

Onderhoud aan de omvormer

Naast de zonnepanelen heb je ook altijd nog een omvormer die het zonlicht dat de panelen opvangt omzet in daadwerkelijke stroom. Nu zijn er verschillende soorten omvormers, met elk een eigen geschatte levensduur.

  • Centrale omvormer: deze soort omvormer gaat ongeveer 10 à 15 jaar
  • Optimizer: deze soort omvormer met optimizers gaat ongeveer 15 à 20 jaar mee.
  • Micro-omvormer: deze omvormers gaan ongeveer 25 jaar mee.

Niet alle omvormers gaan dus net zo lang mee als de zonnepanelen (25 jaar). Deze omvormers dienen dus nog vervangen te worden wanneer de zonnepanelen technisch verouderd zijn. Verder heb je weinig tot geen onderhoud aan de omvormer. Ook hierbij is het soms goed om de omvormer te checken of alle lampjes nog groen branden en de omvormer stofvrij te maken. De centrale omvormer kun je vaak vinden op zolder. Bij het geval van micro-omvormers van Enphase kun je het Envoy kastje in jouw meterkast checken. Bij het geval van micro-omvormers liggen de omvormers namelijk onder de panelen en kun je hier niet zo gemakkelijk bij.

Heeft u vragen over het schoonmaken van uw zonnepanelen?

Mocht je toch nog aanvullende vragen hebben? Onze adviseurs staan je graag te woord! Ook als u er achter wilt komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt!

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu