Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Je bent erover uit dat je een zonnepanelen installatie wilt, maar je bent benieuwd of jouw dak wel geschikt is hiervoor. We kunnen begrijpen dat dit vragen oproept. Waar moet je dak aan voldoen bij een installatie? Heb je de juiste hellingshoek en oriëntatie? En hoeveel dakoppervlak heb jij op jouw dak? In dit artikel zullen we verder ingaan op de factoren die bepalen of een dak geschikt is voor een zonnepaneleninstallatie.

Voorwaarden zonnepanelen installatie voor jouw dak

Bij het installeren van een zonnepaneleninstallatie wordt er gekeken naar verschillende factoren met betrekking tot jouw dak, zoals:

  • Er is voldoende ruimte op het gewenste dakvlak.
  • Het soort dakbedekking
  • Oriëntatie van het dak
  • Stabiele dak constructie
  • De (eventuele) schaduwval op het dak

Voldoende ruimte op het dak

Elk soort zonnepanelen heeft zijn eigen afmeting. Er is echter geen standaardafmeting als we praten over zonnepanelen. Elk merk heeft zijn eigen formaten. Hoeveel ruimte je precies op je dak zou moeten vrijlaten verschilt dus per paneel. Echter kun je al wel kijken naar eventuele obstakels op jouw dak. Denk hierbij aan pijpjes, dakramen en/of een dakkapel.

Verder wordt er altijd rekening gehouden met een randafstand van 20 centimeter. Dit doen wij om weersomstandigheden tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een watervaleffect als het regent en de panelen te dicht op de goot zijn geplaatst, of gevaar van losschieten in geval van harde windstoten indien de panelen te dicht op de nok zijn geplaatst.

Jouw dakbedekking

Het soort dakbedekking speelt ook een rol bij de geschiktheid van jouw dak voor zonnepanelen. Bij zowel schuine en platte daken kun je verschillende soorten dakbedekkingen vinden.

Schuine daken
Bij schuine daken is de meest gekozen dakbedekking: dakpannen. Dakpannen zijn, samen met golfplaten, de meest ideale soort dakbedekking om zonnepanelen op te plaatsen. Bij dakbedekkingen van bijvoorbeeld zink, glas, leisteen, riet en aluminium is het vaak niet mogelijk of te risicovol om zonnepanelen te plaatsen.

Platte daken
Bij platte daken is een bitumen dakbedekking vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, mits deze niet ouder is dan ongeveer 25 jaar. Dit omdat het risico op scheuren van de naden groter wordt – ook als je dak er nog goed uitziet. Vaak heb je op bitumen dakbedekking, gelegd door een erkende dakdekker en waarbij er geen aanpassingen zijn geweest, een garantie van ongeveer 25 jaar.

Mocht je niet zeker weten of jouw dakbedekking geschikt is, neem contact op en vraag ernaar bij onze medewerkers.

De oriëntatie van het dak

De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Tussen het opkomen en ondergaan van de zon buigt de zon als het ware mee over het zuiden en zou een dakvlak op het zuiden georiënteerd dus het mooist zijn. Natuurlijk is dit niet altijd haalbaar en dat is ook geen probleem – met de huidige technologie en type panelen kan er ook een prachtig rendement worden behaald als de oriëntatie van de woning afwijkt van het zuiden.

Ook platte daken zijn zeer geschikt voor zonnepanelen. De zonnepotentie voor een plat dak is 90%.

Een stabiele dak constructie voor de zonnepanelen

Een stabiele dakconstructie houdt de draagkracht en de toestand van het dak in. Het dak dient immers in goede staat te zijn en ook voldoende draagkracht te hebben om de zonnepanelen installatie te dragen. Vaak geldt: hoe ouder het gebouw, hoe groter de kans dat het dak niet de juiste stabiele constructie heeft voor het plaatsen van zonnepanelen. Mochten er twijfels zijn over de staat of draagkracht van het dak, dan raden we je altijd aan om het dak te laten controleren door een dakdekker.

Schaduwwerking zonnepanelen op het dakvlak

Schaduw op de zonnepaneleninstallatie kan de opbrengst aanzienlijk verlagen. De zonnecellen in een zonnepaneel worden namelijk gehinderd in het uitvoeren van hun werk, namelijk de zon ‘absorberen’. Op veel daken zijn objecten te vinden die voor schaduw kunnen zorgen. Denk hier bijvoorbeeld aan een schoorsteen, een ontluchtingspijp, een dakkapel of dakraam, bomen om de woning heen of vlakke schaduw van aangrenzende woningen.

Wel is het handig om te weten dat het effect van schaduwwerking bij het ene zonnepanelensysteem meer invloed heeft dan het andere. Bij gebruik van een centrale omvormer bij een serie geschakeld systeem zitten alle zonnepanelen vast aan één kabel. Mocht één paneel minder opwekken door bijvoorbeeld de schaduw van bladeren, dan gaan de andere panelen mee met dit vermogen. Bij het gebruik van micro-omvormers zijn de panelen hun eigen systeem. Achter elk paneel zit namelijk een micro-omvormer. Doordat de panelen niet aan elkaar zijn aangesloten, hebben de bladeren op het ene paneel geen invloed op de rest van de panelen. Je kunt dit goed zien in de afbeelding hieronder.

Ook weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Je hebt nu gelezen dat er meerdere factoren genoemd gaan bij het kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Om erachter te komen of jouw dak geschikt is of niet, maken wij gebruik van een dakscan.

Middels moderne software kunnen wij zien hoe jouw dak eruit ziet en wat de mogelijkheden zijn voor een zonnepaneleninstallatie.

What are your feelings

Menu