Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Ontdek wat je kunt verdienen

Zonnepanelen schoonmaken en reinigen

Als je al zonnepanelen op je dak hebt dan vraag je je misschien af of je de zonnepanelen misschien wel zou moeten schoonmaken. Want met de kruit neerslag van vuurwerk en het vieze weer wat er voorbij komt, wil je natuurlijk niet dat je zonnepanelen vies worden. Wist je dat dit ‘vuil’ wel degelijk invloed heeft op de opbrengst van jouw zonnepanelen? Lees verder om te zien wat dit inhoudt. 

Hebben vieze zonnepanelen effect op mijn rendement?

Jazeker, alles wat de zon namelijk blokkeert wordt niet opgewekt. Nu zal dit percentage niet heel hoog zijn, aangezien er geen bergen met afval en rotzooi uit de lucht komt. En de regen veel van het schoonmaakwerk al op zich neemt. Maar stel er zit vogelpoep op het paneel of het vuurwerk heeft zijn resten achtergelaten. Dan kan het zijn dat het rendement tot wel 5% minder is. Dit is natuurlijk zonde want je wil natuurlijk zo snel mogelijk jouw zonnepanelen hebben terugverdiend.

Portrait liggende zonnepanelen (verticaal) hebben over het algemeen meer last van vuil op de zonnepanelen. Zoals hieronder in de afbeelding te zien gaat al het vuil (rood), door afvoer van regen, naar de onderste laag van het paneel. Bij landscape liggende zonnepanelen (horizontaal) (links in het figuur) heeft dit echter maar effect bij 1 string van het paneel. Bij portrait geplaatste zonnepanelen (rechts) hebben alle stringen last van het vuil.

Het schoonhouden van de zonnepanelen kan dan wel van belang zijn. Het is gelukkig niet nodig om elk seizoen de zonnepanelen schoon te maken. Vaak liggen de zonnepanelen in het volle zicht van de zon, zonder dat bomen of andere obstakels schaduw brengen. Hierdoor zul je bijvoorbeeld bijna geen last hebben van de vallende bladeren in de herfst, die op de zonnepanelen kunnen blijven liggen. Het beste is om in het voorjaar even jouw zonnepanelen te checken en te kijken of deze schoongemaakt dienen te worden.

Wat voor effect heeft sneeuw op mijn zonnepanelen?

Waar regen het meeste vuil al van de zonnepanelen wegneemt, blijft sneeuw natuurlijk vaak liggen. Maar wekken de zonnepanelen dan nog wel wat op als er sneeuw op de panelen ligt? De zonnepanelen wekken energie op door zonlicht. Wordt dit zonlicht geblokkeerd, dan heeft dit invloed op jouw opbrengst. In het geval van sneeuw is dit niet anders. Want sneeuw laat geen zonlicht door.

Toch raden we je aan om de sneeuw niet van de zonnepanelen af te vegen als dit gevaarlijke situaties kan opleveren. De opbrengst in de wintermaanden is al lager door de kortere dagen en vaak duurt een sneeuwperiode niet zo lang in Nederland. Verder is het weer bij sneeuw toch bewolkter en raakt er op deze manier ook minder zonlicht jouw zonnepanelen. Nadat de korte sneeuwperiode voorbij is zal het sneeuw snel smelten.

Is de sneeuw van je zonnepanelen verdwenen dan zal je vanzelf zien in de app dat de zonnepanelen weer meer gaan opwekken. Wist je trouwens dat zonnepanelen in koudere temperaturen het beste functioneren? In de zonnepanelen zitten zonnecellen. Deze geleiden elektriciteit beter bij lagere temperaturen. De combinatie koud weer en zon is dan ook perfect voor de zonnepanelen. Al zal de opbrengst lang niet zoveel zijn als in de zomermaanden.

Zelf de zonnepanelen schoonmaken of laten schoonmaken?

Zit je erover na te denken om je zonnepanelen toch schoon te maken, dan kan je hiervoor ook een bedrijf inschakelen. Het is natuurlijk een risico om zelf het dak op te gaan zonder veiligheidsmaatregelingen. Wij raden dan ook aan, mocht je de zonnepanelen willen schoonmaken, dit te laten doen door een bedrijf.

Veel bedrijven zijn naast ramen gaan lappen ook overgegaan op het schoonmaken van zonnepanelen. Maar er zijn ook bedrijven alleen gespecialiseerd in het reinigen van de zonnepanelen. Met speciale middelen en gereedschap zoals Osmose water om jouw zonnepanelen optimaal te reinigen zonder deze te beschadigen.

Het laten reinigen van de zonnepanelen door een bedrijf heeft veel meer voordelen dan wanneer je dit zelf zou doen:

Zoals je kan zien is het schoonmaken van zonnepanelen niet zonder risico. Je loopt niet alleen gevaar om te vallen. Het is ook belangrijk om de juiste schoonmaakmaterialen en -producten te gebruiken. Anders is het risico op schade (plekken, aantasting van de coating, krassen etc.) aan je zonnepanelen groot. Ondanks dat je bespaard op de arbeidskosten zijn er genoeg redenen om het schoonmaken van de zonnepanelen over te laten aan professionals.

De kosten van het schoonmaken van de zonnepanelen valt daarentegen ook mee. Gemiddeld zit je rond de € 80 à 100 euro per schoonmaakbeurt. Dit ligt natuurlijk ook aan het aantal zonnepanelen wat je op je dak hebt liggen. Je kunt soms ook kiezen voor een abonnement van rond de € 80 euro per jaar waarbij de zonnepanelen 2x in het jaar worden schoongemaakt. Verder zijn er ook nog bedrijven die werken met een startprijs van bijvoorbeeld € 40 à 50 euro, daarnaast betaal je dan per paneel € 1 à 2 euro.

Hoe vaak moeten de zonnepanelen worden gereinigd?

Vaak volstaat regen bij het schoonmaken van de zonnepanelen. Met de schuine hoek waar de meeste zonnepanelen in staan, veegt het water al het vuil van de panelen af. Maar alleen regen volstaat niet bij een grondige reiniging. Regen neemt namelijk ook zand mee, wat als een laagje op jouw zonnepaneel kan gaan liggen.

Wij raden aan om in ieder geval de zonnepanelen 1x per jaar te laten reinigen. Zijn er in jouw omgeving factoren die de zonnepanelen sterk kunnen bevuilen, zoals bomen, dan raden wij aan 2x per jaar de zonnepanelen te laten reinigen.

De beste tijd om de zonnepanelen te laten reinigen is in het voorjaar. De zonnige 6 maanden staan dan namelijk voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter begin je de zomer dan met schone zonnepanelen.

Toch liever zelf aan de slag om de panelen schoon te maken?

Heb je een plat dak, is er weinig vuil op de panelen en kun je makkelijk zonder valgevaar bij de zonnepanelen? Dan kan je natuurlijk de zonnepanelen ook zelf schoonmaken. Ondanks dat wij dit afraden is het wel een mogelijkheid. Wij adviseren dan om het volgende zeker in acht te nemen:

  • Gebruik nooit zomaar schoonmaakmiddelen. Veel standaard schoonmaakmiddelen zoals groene zeep en allesreiniger kunnen de coating laag van de panelen aantasten.
  • Gebruik geen kraanwater. Alleen osmose water is goed voor de zonnepanelen. Dit is ontkalkt water.
  • Zorg ervoor dat er niet teveel zon schijnt. Anders droogt het water te snel op en laat dit resten achter.
  • Gebruik een tuinslang om de panelen af te spoelen. Hiermee al je het meeste vuil vaak al wel weg.
  • Gebruik geen schuursponsen, hoge druk spuit of schurende middelen zoals Cif.
  • Gebruik lauw water
  • Ga niet op de zonnepanelen staan en leun er ook niet tegen aan.

Het schoonhouden van de zonnepanelen betekent meer opwekking en meer opbrengsten/besparingen. Naast het schoonmaken van de zonnepanelen is het ook goed om zo nu en dan eens onderhoud te plegen. Zoals de omvormers stofvrij te maken. Echter kan dit alleen gedaan worden door officiële partijen.

Hopelijk heeft bovenstaande informatie jou geholpen bij de vragen die je had over het schoonmaken van zonnepanelen. Mocht je na het lezen van dit artikel, toch nog met vragen zitten. Schroom dan niet en neem contact op met onze zonnepanelen experts. Zij zitten voor jou klaar om je te helpen bij alle vragen die je nog hebt over zonnepanelen.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu