Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

Terugverdientijd zonnepanelen

De investering die je hebt gedaan in zonnepanelen, of die je wellicht nog gaat doen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Het mooie van zonnepanelen is dat ze zich uiteindelijk terugbetalen. De terugverdientijd noemen we dat. Zelfs nadat je de installatie hebt terugverdiend, blijven de panelen besparen op jouw energierekening. Je kunt het eigenlijk zien als je eigen mini energiecentrale op het dak. Maar hoelang duurt het eigenlijk voordat zonnepanelen zijn terugverdiend? Wat is jouw terugverdientijd?

De terugverdientijd berekenen in 8 stappen

De terugverdientijd is de tijdspanne die nodig is voor zonnepanelen om zichzelf te hebben terugverdiend. Dus wanneer hebben ze net zoveel stroom opgehaald en net zoveel stroom bespaard als dat de investering heeft gekost? Deze tijdsspanne is voor veel mensen interessant, wanneer de zonnepanelen al zijn aangeschaft of wanneer je nog van plan bent om zonnepanelen te kopen.

De terugverdientijd is op dit moment, met de huidige energieprijs, rond de 3 tot 5 jaar.
Het verschilt per huishouden hoe lang de terugverdientijd precies is. Dat heeft te maken met onderstaande punten:

 1. De teruglevering
 2. De saldering 
 3. De totale kosten van de installatie
 4. De actuele stroomprijs
 5. De hoeveelheid zonuren
 6. Levensduur en garantie van de zonnepaneleninstallatie
 7. Teruglopend vermogen.
 8. Het gebruik van jouw eigen stroom

Teruglevering en saldering; wat is het verschil?

Als je woonachtig bent in Nederland dan heb je op dit moment nog geluk wanneer je zonnepanelen aanschaft. Middels een regeling van de overheid mag je jouw opgewekte energie wegstrepen met jouw verbruikte energie. We praten hierbij over de salderingsregeling.

Stel je wekt 3500 kWh op en verbruikt 3000 kWh, dan mag je met de salderingsregeling deze twee getallen met elkaar wegstrepen. Dit noem je salderen. Je komt dan uit op een ‘winst’ van 500 kWh.

In bovenstaande situatie heb je dus een winst gemaakt van 500 kWh. Je hebt meer stroom geleverd dan verbruikt. Voor deze kWh krijg je een vergoeding. Dit noemen we de terugleververgoeding. Met dit voorbeeld worden de volgende twee onderwerpen hieronder verder toegelicht:

Afbouw van de salderingsregeling

Zoals hierboven uitgelegd mag je nu dus nog jouw verbruikte energie wegstrepen met hetgeen wat je hebt opgewekt. Echter, de overheid wil de salderingsregeling afbouwen. De regeling zou nu eigenlijk al begonnen moeten zijn, maar is (alweer) uitgesteld. De vraag is ook of deze regeling niet weer uitgesteld gaat worden, aangezien de Eerste Kamer nog geen meerderheid heeft gevonden voor deze afbouw.

In het figuur hieronder zie je hoe de afbouw salderingsregeling eruit zou zien wanneer deze in 2023 zou zijn begonnen en de nieuwe regeling vanaf 2025.

De reden dat deze regeling wordt afgebouwd is door het elektriciteitsnet. Er komen elk jaar zoveel zonnepanelen bij dat het elektriciteitsnet, al die energie niet meer aankan. Er wordt namelijk zoveel overdag opgewekt en niet verbruikt (omdat de meeste mensen werken van 9 tot 5) dat het net overbelast raakt. De energie moet ergens opgeslagen worden maar dit kan het elektriciteitsnet niet. Alle energie ‘verdwijnt’ dus eigenlijk. Maar deze energie heb je wel nodig in de avonden wanneer je juist thuis bent. Op deze momenten moet je dus energie vragen van het net. De overheid wil er meer voor zorgen dat de energie die wordt opgewekt ook meteen verbruikt wordt of wordt opgeslagen middels thuisbatterijen. Bij onze buurlanden België en Duitsland worden deze batterijen al veel geïnstalleerd. Hier profiteren ze namelijk niet van een salderingsregeling. Het enige wat ze dus besparen is de opgewekte stroom die direct wordt doorgezet naar de apparaten.

Gelukkig kun je nu nog 100% salderen en in 2025 zelfs nog 64%. Pas in 2031 gaan we 0% salderen en zal het handig zijn om naast zonnepanelen ook een thuisbatterij aan te schaffen.

Terugleververgoeding vanuit jouw energieleverancier

De terugleververgoeding is een vergoeding die jij krijgt als je na het salderen nog stroom ‘overhoudt’. Zoals in het eerste voorbeeld uitgelegd:

Stel je wekt 3500 kWh op en verbruikt ook 3000 kWh, dan wordt 3000 kWh gesaldeerd. Je komt dan uit op een ‘winst’ van 500 kWh. Je hebt meer stroom geleverd dan verbruikt. Voor deze kWh krijg je een vergoeding.

Deze vergoeding krijg je van de energieleverancier waar jij op dat moment bent aangesloten. De hoogte van de terugleververgoeding is bij elke energieleverancier anders. Zo kun je €0,05 cent per kWh terugkrijgen, maar er zijn ook energieleveranciers die €0,29 per kWh geven. Het ligt dus echt aan jouw eigen energieleverancier wat je gaat ‘verdienen’ op de stroom die je extra levert per jaar.

Ter info. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel voor een vaste terugleververgoeding. In het voorstel wordt gesproken over een bedrag van 80% van de huidige energieprijs. Zodra dit voorstel officieel in de wet wordt vastgelegd, laten wij dit aan je weten.

De totale kosten van de installatie

Wat natuurlijk ook invloed heeft op de lengte van jouw terugverdientijd is de totale prijs die je betaalt aan jouw installatie. Je zou natuurlijk kunnen kiezen voor de goedkoopste panelen, maar is dat ook wel de beste keuze? Bij goedkope panelen loop je het risico dat ze snel stukgaan of dat het vermogen flink terugloopt. Als je weet wat je gaat investeren, kun je ook de terugverdientijd berekenen.

De actuele stroomprijs

Uiteraard is de actuele stroomprijs ook van belang bij de terugverdientijd. Wanneer de stroomprijs hoger is, heb je de zonnepanelen veel eerder terugverdiend. Dit betekent dat je een groter deel van je elektriciteitskosten kunt compenseren met de opgewekte zonne-energie.

Aan de andere kant, als de stroomprijs laag is, kan de terugverdientijd langer zijn omdat het langer duurt voordat de besparingen op je energierekening de initiële investeringskosten van de zonnepanelen overtreffen.

Het is belangrijk om te beseffen dat de stroomprijzen kunnen variëren en in de loop der tijd kunnen veranderen. Daarom is het raadzaam om rekening te houden met een realistische schatting van de toekomstige stroomprijzen bij het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen. Het is ook de moeite waard om te vermelden dat met de opkomst van hernieuwbare energiebronnen en de groeiende vraag naar duurzame energie, de prijzen van elektriciteit in de toekomst mogelijk verder kunnen stijgen.

De hoeveelheid zonuren

In 2022 hadden we het genoegen om het zonnigste jaar ooit gemeten te ervaren. Dit uitzonderlijk zonnige jaar bood talloze voordelen voor mensen die al een zonnepaneleninstallatie hadden. De overvloed aan zonlicht resulteerde in een aanzienlijke toename van de opgewekte elektriciteit, wat op zijn beurt leidde tot een verhoogde teruglevering en terugleververgoeding.

Het is opmerkelijk dat deze stijging in zonne-uren niet beperkt is tot slechts één jaar. Door de jaren heen is er een tendens waarneembaar van een toename van zonuren. Dit betekent dat de hoeveelheid zonlicht die op zonnepanelen valt geleidelijk toeneemt, wat resulteert in een hogere energieproductie.

De verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten, waarbij de prognoses suggereren dat het aantal zonuren in de toekomst nog verder zal stijgen. Dit is het gevolg van veranderende klimatologische omstandigheden en de impact van klimaatverandering. Een toenemend aantal zonuren biedt dus een gunstige vooruitzicht voor zonne-energieopwekking en de terugverdientijd van zonnepanelen.

Teruglopend vermogen

Dit wil je natuurlijk liever niet, maar helaas is dit niet onontkoombaar en dien je deze factor ook mee te nemen in de berekening van de terugverdientijd. Net zoals dat alle elektrische apparaten technisch achteruitgaan na jaren van gebruik, is dat bij zonnepanelen ook zo. Maar gelukkig niet zo erg als je zou verwachten. Fabrikanten van zonnepanelen geven gemiddeld een teruglopend vermogen van 0,5% tot 2% per jaar aan.

Mocht je het gevoel hebben dat dit bij jou meer is, dan kun je gelukkig nog terugvallen op de  vermogensgarantie die veel merken zonnepanelen aanbieden. Bij bijvoorbeeld de zonnepanelen van het merk Jinko. Je mag dan zeker rekening houden met een opbrengst van 90 procent van het oorspronkelijke vermogen van de zonnepanelen na 12 jaar. Daarna mag je denken aan een opbrengst van 80 procent van het oorspronkelijke vermogen na 25 jaar.

Levensduur en garantie van de zonnepaneleninstallatie

Uiteraard zijn de levensduur en de garantie ook van belang bij het berekenen van de terugverdientijd. Want hoe lang gaat de installatie mee? Wat is de levensduur van zonnepanelen? De panelen zelf gaan ongeveer 25 jaar mee, doet de omvormer dat ook?

Vaak gaat een centrale omvormer 10 jaar mee en moet je die een keer vervangen. Micro-omvormers gaan ongeveer net zo lang mee als de panelen zelf, 25 jaar. Hoe langer de zonnepanelen installatie meegaat hoe meer je eraan gaat verdienen en hoe eerder je jouw investering hebt terugverdiend.

Daarnaast is het ook handig om te kijken naar de garantievoorwaarden. Stel er gebeurd wat met de panelen of de omvormer, valt dit dan onder de garantie? Zo niet, dan dien je deze (reparatie) kosten zelf te betalen en heeft dit invloed op jouw terugverdientijd. Er komen dan meer kosten bij.

Het gebruik van jouw eigen stroom

Wanneer we de terugverdientijd willen berekenen, dan wordt er ook altijd gekeken naar jouw eigen verbruikte stroom. Met de stroom die jij direct gebruikt tijdens de opwekking, bespaar je natuurlijk ook kosten mee. Je hoeft de stroom niet meer aan jouw energieleverancier te ‘vragen’ en dit scheelt in kosten. Want voor elke kWh die je opvraagt bij de energieleverancier betaal je nu ongeveer €0,75 voor. Dit is de eerste soort besparing die je kan meenemen in jouw berekening. Want hoeveel stroom vraag jij per jaar aan jouw energieleverancier?

Wil je nu jouw terugverdientijd berekenen?

Als je al zonnepanelen hebt, wil je misschien wel weten wat jouw terugverdientijd gaat zijn? Soms wordt de terugverdientijd al in de offerte of het 1e voorstel gedeeld (zoals bij Zonduurzaam gebeurd). Dan hoef je zelf al niks uit te rekenen maar wordt dit gedaan middels een rekentool en moderne software met de gegevens die jij hebt doorgegeven.

Mocht je de terugverdientijd van jouw zonnepanelen niet weten dan kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

 • Hoeveel heb je betaald voor de gehele zonnepanelen installatie? Trek hier wel de BTW vanaf, want deze heb je ofwel teruggekregen of deze heb je niet betaald i.v.m. de 0% btw-regeling voor zonnepanelen. 
 • Heb je nog subsidie gekregen voor zonnepanelen? Dan dien je dit bedrag er ook vanaf te trekken.
 • Hoeveel zonnepanelen heb je laten plaatsen en hoeveel wattpiek zijn deze panelen? Deze kun je met elkaar vermenigvuldigen. Houd er rekening mee dat dit het totale rendement is. In Nederland schijnt de zon niet volop dus moet je rekening houden met een factor van 0,88.
  • Dit ziet er als volgt uit: 12 panelen x 400 Wattpiek = 4800 kWh x 0,88 factor = een opwekking van 4224 kWh
 • Wat is de prijs van de stroom die je moet betalen?

Vanuit het antwoord op deze vragen kunnen wij verder met

De berekening.

Stel je hebt 12 panelen van 400 wattpiek en deze leveren op jaarbasis 4224 kWh op. De gemiddelde stroomprijs is op dit moment rond de € 0,45 cent per kWh. Je bespaart dan:

4224 kWh x € 0,45 cent = € 1.900,80 per jaar

Stel je hebt in totaal (excl. BTW) € 10.474 betaald voor jouw installatie en je hebt vanuit de subsidie € 2.500 euro gekregen, dan houdt je € 7.974 euro over voor de kosten die jij hebt gemaakt voor de installatie.

In dit geval heb je € 7.974 / € 1.900,80 = 4,20 jaar nodig om jouw zonnepanelen terug te verdienen.

Voor het feit dat de zonnepanelen vaak 25 tot 30 jaar meegaan, is dit een hele mooie terugverdientijd. Vanaf dat moment ga je namelijk alleen maar verdienen aan de panelen.

Heb je nog geen zonnepanelen en zou je graag willen weten wat jouw terugverdientijd op dit moment gaat zijn? Vul dan je gegevens in bij onze dakscan en ontvang binnen enkele dagen een voorstel van onze zonnepaneel experts. Zij kunnen met jouw informatie, hun handige rekentool en moderne software jouw terugverdientijd zo uitrekenen.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu