Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Garanties zonnepanelen

Ben je van plan om te investeren in zonnepanelen en wil je er zeker van zijn dat je goed beschermd bent tegen mogelijke problemen of schade? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel ontdek je welke garanties een toonaangevend zonnepanelenbedrijf kan bieden, en waarom deze garanties van belang zijn voor jouw gemoedsrust en financiële veiligheid. Lees verder om te ontdekken hoe deze garanties ervoor zorgen dat je optimaal kunt profiteren van je investering in duurzame energie.

Waarom zijn garanties belangrijk?

Bij het investeren in zonnepanelen is het goed om te begrijpen waarom garanties zo belangrijk zijn. Ze spelen namelijk een essentiële rol bij het beschermen van jouw belangen en het waarborgen van een succesvolle investering. Hier zijn een paar redenen waarom garanties van groot belang kunnen zijn:

 • Gemoedsrust: Garanties bieden gemoedsrust. Ze zorgen ervoor dat je als klant beschermd bent tegen mogelijke problemen of schade. Je kunt met vertrouwen investeren, wetende dat het zonnepanelenbedrijf achter hun producten en diensten staat.
 • Kwaliteit en betrouwbaarheid: Garanties zijn een teken van kwaliteit en betrouwbaarheid. Een zonnepanelenbedrijf dat solide garanties biedt, geeft aan dat ze vertrouwen hebben in de duurzaamheid en prestaties van hun producten. Dit geeft je de zekerheid dat je investeert in hoogwaardige zonnepanelen die lang meegaan. Hoe langer de garantietermijn, hoe meer vertrouwen het bedrijf heeft in zijn eigen producten.
 • Kostenbesparing: Garanties kunnen je op de lange termijn kosten besparen. Stel dat er zich een probleem voordoet, zoals een defect of een installatiefout. Met de juiste garanties hoef je je veelal geen zorgen te maken over de kosten van reparaties of vervanging. Het zonnepanelenbedrijf zal verantwoordelijk zijn voor het oplossen van het probleem zonder extra kosten voor jou.
 • Rendement op investering: Garanties op energieopbrengst verzekeren je van een bepaalde opbrengst gedurende een bepaalde periode. Dit betekent dat je een gegarandeerd rendement op je investering hebt. Als de werkelijke opbrengst onder de gegarandeerde waarde valt, ben je verzekerd van compensatie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat garanties niet alleen op papier bestaan, maar ook worden ondersteund door een betrouwbare klantenservice. Zij zullen zorgen voor een afhandeling van de garantieclaims en de juiste, transparante communicatie hierover. Zo kun je rekenen op ondersteuning en assistentie wanneer dat nodig is.

Garanties tonen aan dat het bedrijf zich inzet voor jouw tevredenheid en succes op de lange termijn. Benieuwd welke garanties er allemaal zijn? Hieronder leggen we ze uit.

De verschillende garanties uitgelegd

Er zijn verschillende garanties die worden verleend om de kwaliteit van de zonnepanelen te kunnen garanderen. Over het algemeen kan worden gesteld dat een langere garantieperiode gunstiger is, omdat dit aangeeft dat de fabrikant vertrouwen heeft in de kwaliteit en duurzaamheid van de zonnepanelen. Een langere garantieperiode betekent dat eventuele defecten of problemen gedurende een langere periode kosteloos worden gerepareerd of vervangen. Per merk/soort zonnepaneel kunnen de garanties flink uiteen lopen. Hieronder is per garantiesoort meer informatie gegeven.

Productgarantie

De meest bekende garantie is de productgarantie. Dit is een garantie die wordt gegeven door de fabrikant van de zonnepanelen. Het dekt eventuele defecten in materialen of vakmanschap gedurende een bepaalde periode. Als er zich problemen voordoen met de panelen, zal de fabrikant deze repareren of vervangen (wanneer het probleem binnen de dekking valt) zonder extra kosten voor de klant. Hieronder een overzicht van een aantal merken met hun productgarantie:

Zoals je kan zien verschilt het aantal garantiejaren nogal eens per zonnepanelen merk. Het is belangrijk om op te merken dat de garantievoorwaarden kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model en de serie van de zonnepanelen. Zonnepanelen gaan over het algemeen ongeveer 25 jaar mee. Uit bovenstaande gegevens kunnen we opmaken dat JinkoSolar en Canadian Solar erg veel vertrouwen hebben in hun eigen producten, aangezien ze tot 25 jaar productgarantie geven.

Vermogensgarantie

Naast de productgarantie hebben we ook nog de vermogensgarantie. Dit is een garantie die betrekking heeft op de prestaties van de zonnepanelen. Het garandeert dat de panelen gedurende een bepaalde periode een bepaald vermogensniveau behouden, bijvoorbeeld 80% van het oorspronkelijke vermogen na 25 jaar. Als de panelen niet aan deze prestatiegarantie voldoen, kan de fabrikant passende maatregelen nemen, zoals het vervangen van defecte panelen of het vergoeden van het vermogensverlies. Hieronder een tabel met een aantal merken en hun garantietermijn:

Ook hierbij is het belangrijk om te melden dat de garantievoorwaarden kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model en de serie van het zonnepaneel.

Installatiegarantie

Met een installatiegarantie ben je verzekerd dat de installatie van je zonnepanelen vakkundig en volgens de hoogste normen wordt uitgevoerd. Dit betekent dat ervaren en gecertificeerde installateurs de zonnepanelen op de juiste manier plaatsen, de bedrading correct aansluiten en de omvormer nauwkeurig installeren.

Als er binnen de garantieperiode problemen ontstaan als gevolg van installatiefouten, zal het zonnepanelenbedrijf de verantwoordelijkheid nemen om deze kosteloos te herstellen. Dit kan variëren van het verhelpen van een slechte bedrading tot het vervangen van defecte aansluitingen.

Een betrouwbare installatiegarantie is essentieel, omdat het aantoont dat het zonnepanelenbedrijf vertrouwen heeft in de kwaliteit van hun installatiewerk. De installatiegarantie loopt bij veel installatiebedrijven van 1 tot 10 jaar.

Garantie op de omvormer

De omvormer, die verantwoordelijk is voor het omzetten van de opgewekte gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom, heeft ook meestal een aparte garantie. Er zijn op dit moment 3 verschillende systemen met een omvormer te vinden op de markt:

 1. Centrale omvormer: Dit is het meest traditionele systeem dat wordt gebruikt in zonne-energie-installaties. Hierbij worden de zonnepanelen in serie geschakeld en is er één omvormer die de gelijkstroom (DC) die door de panelen wordt geproduceerd, omzet in bruikbare wisselstroom (AC).
 2. Centrale omvormer met optimizers: Dit zijn kleine kastjes achter elk paneel waarbij de opbrengst per paneel kan worden bijgehouden. Je hebt hierbij nog wel te maken met een centrale omvormer. De kleine kastjes houden alleen de opbrengst per paneel bij.
 3. Micro omvormers: kleine omvormers achter elk paneel zodat elk paneel zijn eigen systeem is en niet wordt beïnvloed door de andere panelen.

Elk van deze omvormer types heeft zijn eigen garantievoorwaarden. Hieronder een tabel die inzichtelijk maakt hoeveel jaar garantie er vaak gegeven wordt.

Houd er rekening mee dat per merk de garantie kan verschillen en dat ook de levensduur van de omvormers, soms jaren, van elkaar afwijken. Waar een centrale omvormer ongeveer 10 à 15 jaar meegaat, gaat een power optimizer ongeveer 15 à 20 jaar mee en micro-omvormers 25 jaar. Zo dien je een centrale omvormer en een power optimizer eerder te vervangen omdat deze niet dezelfde levensduur hebben als zonnepanelen (25 jaar). Het vervangen van een omvormer valt uiteraard niet onder de garantie.

Zijn er nog meer factoren die mij bescherming kunnen bieden?

Naast de genoemde factoren is het raadzaam om ook te letten op keurmerken en de relatie tussen de installateur en de leverancier. Deze aspecten dragen bij aan het gevoel van betrouwbaarheid en kunnen nog eens extra bescherming bieden. Keurmerken geven aan dat producten of diensten voldoen aan specifieke normen, terwijl een goede relatie tussen installateur en leverancier wijst op betrokkenheid en ondersteuning. Het overwegen van deze elementen versterkt het vertrouwen en de gemoedsrust bij het kiezen van een zonnepanelenbedrijf. Hieronder hebben we deze twee onderwerpen nog even voor je uitgelegd en toegelicht.

Keurmerken

Keurmerken geven consumenten informatie over de kwaliteit, betrouwbaarheid en naleving van bepaalde normen en voorschriften van een product of dienst. Ze worden toegekend door onafhankelijke organisaties die specifieke criteria hanteren. Door onder andere deze keurmerken weet jij welk zonnepanelenbedrijf de veiligheidseisen in acht neemt en daarmee ook betrouwbaar is. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende keurmerken die in de zonnepanelen branche van belang zijn:

 • Tier-1: Tier-1 is een classificatiesysteem dat wordt gebruikt in de zonne-energie-industrie om de betrouwbaarheid en financiële stabiliteit van zonnepanelen fabrikanten te beoordelen. Tier-1 fabrikanten worden beschouwd als de meest solide en betrouwbare bedrijven in de industrie. Ze hebben een gevestigde staat van dienst en hebben een goede reputatie.
 • TÜV-certificering: TUV is een onafhankelijke certificeringsinstantie die wereldwijd erkend wordt. TÜV-certificering voor zonnepanelen betekent dat de panelen zijn getest en voldoen aan internationale normen en kwaliteitscriteria. Het geeft aan dat de panelen zijn beoordeeld op aspecten zoals vermogensoutput, duurzaamheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Een TÜV-certificering kan een indicatie zijn van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de zonnepanelen.
 • NEN1010: NEN1010 is een Nederlandse norm die de veiligheidseisen voor elektrische installaties in woningen en gebouwen specificeert. Het omvat ook richtlijnen met betrekking tot zonne-energiesystemen, inclusief zonnepanelen en de bijbehorende elektrische installatie. Het naleven van de NEN1010-norm zorgt ervoor dat de zonnepanelen veilig en correct geïnstalleerd zijn volgens de geldende regels en voorschriften.
 • VCA-certificering: VCA is een certificeringssysteem dat de veiligheid en gezondheid op de werkvloer bevordert. Bedrijven die VCA-gecertificeerd zijn, hebben aangetoond dat ze voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
 • InstallQ: InstallQ is een kwaliteitsorganisatie die zich richt op de certificering en erkenning van installateurs in de energiesector, waaronder zonnepaneleninstallaties. Ze stellen hoge eisen aan de vakbekwaamheid en kwaliteit van installateurs, en zorgen ervoor dat ze voldoen aan de relevante normen en richtlijnen. Door te werken met InstallQ-gecertificeerde installateurs, kun je vertrouwen op een professionele en hoogwaardige installatie van je zonnepanelen.

Er zijn uiteraard nog meer keurmerken die te maken kunnen hebben met zonnepanelen. Echter de bovenstaande zijn verreweg het meest bekend en in sommige gevallen ook wettelijk verplicht om over te beschikken.

Relatie tot de leverancier

Naast de keurmerken kan het essentieel zijn om te controleren of het bedrijf een erkende installateur is van het desbetreffende product. Een voorbeeld hiervan is Enphase, het merk van micro-omvormers, dat specifieke certificeringen aan hun erkende installateurs verstrekt. Van bronzen tot platinum certificeringen.

Deze certificaten bevestigen de relatie tussen de leverancier en de installateur, waardoor je een duidelijk beeld hebt van de relatie tussen de twee partijen. Het uitreiken van dergelijke certificaten gebeurt uiteraard niet zonder reden. Het is van groot belang voor de leverancier om hoogwaardige installateurs te hebben die hun producten correct installeren.

Samenvattend kunnen we stellen dat bij het kiezen van een zonnepanelenbedrijf het dus verstandig is om te kijken naar de garanties, de keurmerken maar ook naar hoe het bedrijf in relatie tot zijn leverancier staat. Als laatste willen we je nog meegeven om ook goed te kijken naar hoe het bedrijf in het eerste telefonische gesprek op jou overkomt. Kies voor een zonnepanelenbedrijf dat je een goed gevoel geeft en je vol vertrouwen laat zijn in jouw keuze voor zonnepanelen! Vraag daarnaast ook naar de garantietermijnen van bovenstaande garanties. Hoeveel vertrouwen hebben zij in hun eigen producten?

Benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Wat onze garantietermijnen zijn en hoe ons gesprek verloopt? Vul online de dakscan in en laat je verrassen. Neem vandaag nog de eerste stap naar zonne-energie!

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu