Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je bent in de overwegingsfase om zonnepanelen te kopen, maar je weet niet zo goed hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Op het internet kom je in een jungle aan informatie terecht over de zonnepanelen en de verschillende soorten. Maar wat is nou waar en hoeveel heb je er nu daadwerkelijk nodig? Met hoeveel panelen behaal jij jouw maximale opbrengst?

Aantal zonnepanelen op jouw dak

Misschien heb je al wel een idee hoeveel zonnepanelen je zou willen of heb je gezien hoeveel panelen jouw buren, met hetzelfde dak, hebben laten plaatsen. Toch is het plaatsen van een zonnepanelen installatie erg persoonlijk. Want misschien heb jij wel veel minder zonnepanelen nodig dan jouw buurvrouw. Het kan zo zijn dat jouw buurvrouw veel meer stroom verbruikt dan dat jij dat doet. Bijvoorbeeld doordat ze een elektrische auto heeft.

Het zou natuurlijk fijn zijn als alle stroom die je gebruikt, opgewekt gaat worden door de zonnepanelen, zodat je quitte speelt. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn wanneer we kijken naar het aantal zonnepanelen wat je nodig hebt:

  1. Type dak
  2. Stroomverbruik
  3. Hellingshoek en oriëntatie van jouw dak
  4. Dakoppervlakte
  5. Type zonnepaneel
  6. Vermogen van de zonnepanelen
  7. Terugverdientijd

Het type dak maakt erg veel uit aangezien er bijvoorbeeld een andere onderconstructie nodig is als je kijkt naar het verschil tussen een bitumen dak of een dak met gewoon dakpannen. Naast de berekening hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, wordt er ook gekeken naar hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk nodig hebt. Je kan jouw hele dak wel vol gaan plaatsen met panelen, maar is dit gunstig? Met hoeveel jaar heb jij jouw zonnepanelen installatie dan terugverdiend? Je wilt natuurlijk dat deze zichzelf snel terug gaat betalen, zodat jij kan gaan ‘verdienen’ op de zonnepanelen.

Hieronder zullen een aantal van deze factoren verder worden toegelicht.

Jouw stroomverbruik en het aantal zonnepanelen

De belangrijkste factor om het aantal zonnepanelen te berekenen, is wel door te kijken naar jouw stroomverbruik. Het jaarlijks gemiddelde stroomverbruik van een tweepersoons huishouden is 2900 kWh en 3900 kWh bij een Nederlands gezin met twee kinderen. Hoe meer mensen in het huishouden, hoe hoger het stroomverbruik wordt. Maar ook is jouw levensstijl van invloed op jouw energieverbruik. Net zoals we hierboven al even  hebben uitgelegd met het verhaal van de buurvrouw met haar elektrische auto. Stel jij hebt overal ledverlichting, doucht binnen de 5 minuten en hebt allemaal energiezuinige apparaten. Dan zal jouw stroomverbruik natuurlijk ook veel minder zijn.

Vergelijk eens jouw vorige jaarafrekeningen om te zien hoeveel je de laatste jaren hebt verbruikt aan stroom en of dit nog is toegenomen. Deze toename kan komen door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, het aanschaffen van een droger, het rijden in een elektrische auto en dergelijke. We gaan in ons dagelijks leven steeds meer gebruik maken van elektrische apparaten. Gaan er nog veranderingen voor jou in de toekomst zijn? Dan is het zeker handig om ook deze kWh mee te nemen in de berekening.

Hellingshoek en oriëntatie van jouw dak

Nadat je jouw jaarafrekeningen hebt bekeken en hebt gezien hoeveel je ongeveer jaarlijks verbruikt aan stroom, is het daarna goed om even naar jouw dak te kijken. Hoe is jouw dak gesitueerd? En op welke dakvlakken schijnt de meeste zon? Heb je nog bomen of andere obstakels die eventueel voor schaduw kunnen zorgen? Het is natuurlijk het mooiste als de panelen zo lang mogelijk in de zon liggen en al helemaal wanneer de zon op zijn sterkst is, tussen 12:00 en 15:00 uur in de middag.

Er zijn verschillende opties voor wat betreft de oriëntatie van jouw dak. Hieronder hebben we een aantal van deze oriëntaties uitgelicht, waaronder:

  • Zuiden
  • Zuidoosten en zuidwesten
  • Oosten of westen
  • Noorden

Wat is de oriëntatie van jouw huis/dak? Is dit meer het zuiden of toch het noorden?

Naast de oriëntatie van jouw dak wordt er ook gekeken naar de hellingshoek. Bijna alle daken zijn schuin, maar goed ook want ook de zon kijkt vanuit een schuine hoek naar onze huizen. De ideale hellingshoek is 10 tot 15 graden. Met deze invalshoek vangen de panelen het meeste zonlicht op. Weet jij wat de hellingshoek van jouw dak is?

Jouw dakoppervlakte

Nu je weet wat de hellingshoek en de beste oriëntatie van jouw dak is voor zonnepanelen, kunnen we nu een stapje verder gaan en het dakoppervlak gaan bekijken. Want hoeveel panelen passen er op jouw dak?

Wij merken dat de zonnepanelen steeds groter worden naarmate het vermogen van het paneel ook groter is. Jouw dak moet die zware panelen ook maar zien te dragen. De panelen verschillen erg qua afmeting, want het ligt er maar net aan hoeveel vermogen je per paneel wenst. De keuze voor welk paneel je het beste kunt gaan, kun je dan ook het beste overlaten aan onze zonnepaneel experts. Met moderne software kunnen zij op afstand en op schaal passen en meten hoeveel zonnepanelen er op jouw dakvlak passen met het juiste vermogen zonnepaneel.

Welk soort zonnepaneel heb jij nodig?

Bij de volgende factor gaan we kijken naar het soort zonnepaneel. Zoals je misschien al wel hebt gezien, zijn er veel verschillende soorten zonnepanelen. Er zijn blauwe en zwarte zonnepanelen, waarbij sommige een zwarte omlijsting hebben en andere een zilveren.

Dit heeft allemaal te maken met het soort zonnepaneel waar je mee te maken hebt. Zo heb je polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen.

Verschil tussen monokristallijne panelen en polykristallijne

Het verschil bij monokristallijn en polykristallijn zit hem in de productie hoe de zonnepanelen worden gemaakt. Het is niet een ander materiaalsoort, maar een andere manier van fabriceren. Er zijn verschillende voor – en nadelen te koppelen aan de twee verschillende soorten. Er is er niet één het beste maar eerder het meest passend bij jouw situatie.

Ook het soort zonnepaneel heeft invloed op de hoeveelheid stroom die je opwekt. Monokristallijn zonnepanelen bijvoorbeeld, wekken meer stroom op dan polykristallijn zonnepanelen. Met Monokristallijn zonnepanelen heb je dus minder zonnepanelen nodig voor dezelfde hoeveelheid stroom.

Vermogen van de panelen om de hoeveelheid te bepalen

Als laatste factor is het vermogen van de zonnepanelen belangrijk. De techniek achter de zonnepanelen wordt steeds beter en ingewikkelder. Ook het vermogen van de panelen stijgt. Waar we een aantal jaren geleden alleen nog maar panelen van 350 wattpiek leverden, zijn dit nu al panelen van over de 400 wattpiek.

Met wattpiek wordt het vermogen van de panelen bepaald. Stel je verbruikt 3500 kWh aan stroom en je zit te overwegen om 400 Wattpiek panelen aan te schaffen. Dan heb je 9 panelen nodig om jouw verbruik met de panelen te kunnen compenseren, volgens de volgende berekening:

3500 kWh / 400 WP = 8,75 panelen 

Nu gaan we in deze berekening wel uit van een 100% rendement van de panelen en is dit niet altijd mogelijk i.v.m. weer, dakoriëntatie, schaduwplekken etc. Maar dan heb je een idee hoe hiernaar gekeken kan worden. Om een beter geschat rendement van de panelen te bepalen, heb je de moderne software nodig van onze zonnepaneel experts. Wil je weten wat dit voor jou kan betekenen, raadpleeg dan onze experts.

What are your feelings

Menu