Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Zonnepanelen aanmelden

Zonnepanelen aanmelden 

Als je zonnepanelen hebt laten plaatsen, kun je nu je eigen zonne-energie opwekken. Gebruik je niet alle opgewekte energie zelf? Dan kun je de rest terugleveren aan het energienet en krijg je daar een vergoeding voor. Voorwaarde is wel dat je je zonnepanelen aanmeldt bij het net en dat deze aan de eisen voldoen. Zo weet je zeker dat je de juiste vergoeding krijgt en voorkom je storingen waarbij je omvormer uit kan vallen. Draag op deze manier bij aan een betrouwbare en duurzame energievoorziening.

Waarom moet ik de zonnepanelen aanmelden?

Het elektriciteitsnet is een ingewikkeld systeem. Waar je eerder als huishouden alleen maar stroom van het net haalde om te voorzien in jouw stroombehoefte, kan het zo zijn dat je met de zonnepanelen stroom gaat terugleveren aan het net. Doordat het net nu twee richtingen op werkt, is het cruciaal om je zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom dit proces zo essentieel is:

 • Terugleververgoeding: In sommige landen of regio’s hebben eigenaren van zonnepanelen recht op een terugleververgoeding voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het net. Door je zonnepanelen aan te melden, kun je in aanmerking komen voor deze vergoeding, die je in staat stelt om je investering in zonnepanelen sneller terug te verdienen.
 • Naleving van voorschriften: Het aanmelden van zonnepanelen is vaak een wettelijke verplichting. Door je zonnepanelen tijdig en correct aan te melden, zorg je ervoor dat je voldoet aan de regelgeving en voorkom je mogelijke problemen in de toekomst.
 • Netstabiliteit en -balans: Het elektriciteitsnetwerk is ontworpen om de vraag naar elektriciteit in balans te houden met het aanbod. Traditioneel werd deze balans gewaarborgd door energiecentrales die een constante stroom leverden. Met de groei van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, kan de beschikbaarheid van elektriciteit echter variabel zijn. Door je zonnepanelen aan te melden, kan de netbeheerder de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit beter voorspellen en reguleren om de netstabiliteit te behouden.
 • Registratie van energieproductie: Het aanmelden van je zonnepanelen stelt de netbeheerder in staat om een duidelijk overzicht te krijgen van de totale energieproductie op hun netwerk. Dit helpt hen om de capaciteit en belasting van het elektriciteitsnet te plannen en te beheren. Hierdoor kunnen ze anticiperen op piekuren en ervoor zorgen dat het netwerk efficiënt blijft functioneren.

Al met al is het aanmelden van je zonnepanelen dus niet alleen belangrijk voor een soepele werking van het elektriciteitsnet, maar het kan ook financiële voordelen bieden. 

Hoe kan ik de zonnepanelen aanmelden?

Voor het aanmelden van jouw zonnepanelen installatie dien je naar de website van www.energieleveren.nl te gaan. Hier kun je je gegevens invullen van jouw zonnepanelen installatie. De gegevens kun je vinden in de offerte en op de factuur van jouw installatie. Om het je nog gemakkelijker te maken krijg je van ons nadat de installatie is afgerond de gegevens in één handig overzicht:

 • Vermogen omvormer in kWh:                                     
 • Aantal zonnepanelen:                                          
 • Vermogen zonnepaneel in WP:                                
 • Totaal vermogen zonnepanelen in Wp:                       
 • Merk omvormer:                                                        
 • Type omvormer:                                                         
 • Aanwezigheid elektriciteitsopslag:                           
 • Datum in bedrijf name:  

Wij zijn van mening dat een zonnepanelen installatie een makkelijk proces moet zijn en helpen je waar we kunnen met het duidelijk en overzichtelijk maken. Nadat de bovenstaande gegevens zijn ingevuld krijg je nog een bevestigingsbericht. Je hebt dan officieel je zonnepanelen aangemeld!  

Zitten er nog eisen verbonden aan het aanmelden?

Naast het opgeven van de bovenstaande gegevens is het sinds 2019 ook verplicht dat de installatie voldoet aan de Requirements for Generators. Alleen als uw installatie daaraan voldoet, kunt u energie terugleveren aan het energienet. Laat daarom altijd uw zonnepanelen installeren door een erkende installateur.

Ben jij al klaar voor het terugleveren van jouw eigen stroom? Of heb je nog meer vragen over het aanmelden van jouw zonnepanelen installatie? Dan horen wij het graag. We helpen je graag met jouw vragen en assisteren je graag bij het aanmelden van jouw zonnepanelen. 

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu