De 1KOMMA5° Thuisbatterij! nu met gratis Heartbeat AI

De 1KOMMA5° thuisbatterij is live! 🔥

De ultieme gids voor energieoplossingen

Wat levert een zonnepaneel op?

De opbrengst van zonnepanelen kunnen we in principe in twee termen uitdrukken:

  • Financieel rendement
    Het financieel rendement van de zonnepanelen installatie geeft weer hoe winstgevend een investering is. Dankzij de dalende aanschafprijs en vernieuwende techniek zijn zonnepanelen de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Het huidige financiële rendement wat op een gemiddelde zonnepanelen installatie kan worden behaald ligt tussen de 13 en 16%. Het is momenteel winstgevender om uw spaargeld te investeren in zonnepanelen dan dat het op de spaarrekening staat!
  • Opbrengst in kWh
    Wat een zonnepaneel uiteindelijk oplevert in kWh wordt ook wel de opbrengst genoemd. Een paneel van 325 Wp betekent namelijk niet dat de uiteindelijke opbrengst per paneel ook op 325 kWh ligt. Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op een opbrengst van een zonnepaneel zoals de oriëntatie, hellingshoek en zonnestraling, maar men kan rekening houden met een gemiddelde van 0.90 kWh per 1 Wp.

Beide termen zijn afhankelijk van enkele factoren:

Soort zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen verschilt per type zonnepaneel. De monokristallijne zonnepanelen beschikken momenteel over het hoogste rendement. De polykristallijne zonnepanelen zijn ook nog steeds een goede tweede keus, maar hebben door hun ontwerp niet de voorkeur meer. Uiteraard kan men ook overwegen om glas-op-glas panelen of amorfe zonnepanelen te nemen, maar deze zijn erg duur of leveren een zeer laag rendement op.

De monokristallijne zonnepanelen hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Plaatsing van zonnepanelen

De plaatsing van een zonnepaneel heeft invloed op wat een zonnepaneel daadwerkelijk opwekt. Het hoogste rendement wordt behaald met zonnepanelen die perfect op het zuiden georiënteerd zijn en in een hellingshoek van 35 graden liggen. Op platte daken plaatsen wij de zonnepanelen altijd in een constructie van 13 graden.

Weersomstandigheden zonnepanelen

Iets waar wij helaas geen invloed op kunnen uitoefenen en wat toch altijd een vraagstuk blijft in Nederland zijn de weersomstandigheden. We weten dat het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht erg belangrijk is, maar wat mensen nog wel eens willen vergeten is dat de temperatuur ook een rol speelt in het geheel. Een zonnepanelen installatie presteert namelijk het best bij een temperatuur van 20 graden, terwijl een te hoge temperatuur weer een negatief effect kan hebben op het rendement.

Levensduur van zonnepanelen

De zonnepanelen van Zonduurzaam worden standaard met een lineaire vermogensgarantie van 25 jaar geleverd. Dit betekent dat na 25 jaar, een zonnepaneel nog voor minstens 80% moet werken. In deze 25 jaar is het goed mogelijk dat het maximale vermogen van een zonnepaneel iets afneemt, maar nooit onder de 80%. Dit gaat meestal geleidelijk. Dat de lineaire vermogensgarantie na 25 jaar verloopt betekent niet dat de levensduur van een zonnepaneel ook is vastgesteld op 25 jaar. Een gemiddelde installatie van de huidige tijd kan tot 40 jaar meegaan.

Vuil op uw zonepanelen?

Een laatste factor die een negatief effect kan hebben op de opbrengsten van uw zonnepanelen installatie is viezigheid. Vuil, bijvoorbeeld stof, bladeren of hars, wordt in principe door de speciale coating over de zonnepanelen middels een goede regen- of sneeuwbui afgespoeld. Als het echter hardnekkig aan de zonnepanelen vastkleeft is het nooit verkeerd om de panelen even schoon te laten maken door een gecertificeerd bedrijf. 1 à 2 keer per jaar de zonnepanelen controleren op vuil vermindert de kans op een verlaagde opbrengst.

De opbrengst van een zonnepaneel wordt beïnvloed door drie factoren: het aantal zonuren, de oriëntatie en de hellingshoek. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Echter moet er wel rekening worden gehouden met het feit dat een zonnepaneel van 325Wp nooit daadwerkelijk 325Wp oplevert aangezien de opbrengst dus afhankelijk is van de bovengenoemde factoren.

Om antwoord te krijgen op de vraag wat levert een zonnepaneel op, zal je een formule kunnen toepassen. De opbrengst van zonnepanelen berekenen gaat middels de volgende formule:

Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst in kWh

Het totale vermogen van een zonnepanelen installatie is simpel te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel. Hiermee berekent u dus de potentiële zonne-energie. De instralingsfactor daarentegen is afhankelijk verschillende factoren zoals eerder genoemd: het aantal zonuren per jaar, de oriëntatie van de zonnepanelen en de hellingshoek waarop deze zich bevinden. Bij Zonduurzaam maken wij gebruik van speciale software die al deze factoren meeneemt in een berekening, maar het is in Nederland gebruikelijk om een standaard gemiddelde van 85%, of 0.85, aan te houden.

Kortom, met deze twee variabelen kunt u de opbrengst van uw zonnepanelen installatie berekenen:

Totale vermogen: 325Wp * Instralingsfactor: 0.85 = 276 kWh

Een zonnepaneel van 325Wp zal dus gemiddeld voor 276 kWh zorgen. Het is daarnaast ook goed om te weten dat voor een gemiddeld huishouden een jaarverbruik van 3.400 kWh wordt gehanteerd. Dit betekent dat we onder de juiste omstandigheden 13 zonnepanelen nodig hebben om aan dit verbruik te komen.

Ook weten wat een zonnepaneleninstallatie in uw situatie gaat opleveren?

Onze adviseurs helpen u tijdens een kennismakingsgesprek graag op weg en informeren u naar de mogelijkheden. Benieuwd wat jouw zonnepanelen opleveren?

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Terug naar het overzicht

Hoe waardeer je dit artikel?