Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Terugleveren van stroom zonnepanelen

Het is een veelbesproken onderwerp: het terugleveren van stroom. Maar wat houdt dit nou precies in? Hoezo kun je stroom van de zonnepanelen terugleveren? In dit artikel leggen we jou dit allemaal uit.

Wat is terugleveren?

Terugleveren van stroom, ook wel bekend als ‘salderen’, houdt in dat de overtollige stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Wanneer zonnepanelen meer stroom produceren dan je op dat moment nodig hebt, wordt de extra stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt via de omvormer die bij de zonnepanelen hoort en deze zorgt ervoor dat de stroom op de juiste manier wordt teruggeleverd aan het net.

Bij teruglevering draait de energiemeter ook andersom. Dit betekent dat je minder betaalt voor de stroom die je verbruikt omdat je zelf een deel opwekt. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, ontvang je daarvoor een vergoeding van je energieleverancier.

We hebben bij het terugleveren van stroom te maken met twee factoren:

Hieronder leggen we beide begrippen aan je uit.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Salderen betekent dat je de energie die je zonnepanelen produceren kunt verrekenen met de energie die je verbruikt. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld 3200 kWh aan energie hebben opgewekt, kun je deze hoeveelheid aftrekken van je verbruik. Het ideale scenario is dat je precies genoeg energie opwekt om je verbruik te dekken, namelijk 3200 kWh. In dat geval hoef je niets te betalen voor de energie die je hebt gebruikt, omdat je precies genoeg energie hebt opgewekt als verbruikt. Dit geldt zelfs als je jouw apparaten voornamelijk ’s avonds gebruikt, wanneer er geen zonlicht is om energie op te wekken. Voor nu wordt alle stroom die je opwekt namelijk opgeteld en afgetrokken van hetgeen wat je hebt verbruikt. Daar hoort ook de stroom bij die je hebt verbruikt wanneer de zonnepanelen niks aan het opwekken waren.

Energieleveranciers bekijken je totale energieverbruik en totale energieopwekking gedurende een jaar en verrekenen deze met elkaar. Als je meer energie hebt opgewekt dan verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding.

Op dit moment is de salderingsregeling een onderwerp van discussie in de Eerste Kamer. Er ligt namelijk een voorstel klaar om de salderingsregeling te gaan afbouwen vanaf 2025. Nadat dit voorstel meermaals is uitgesteld, is het mogelijk dat deze opnieuw wordt uitgesteld. Echter is dit niet met zekerheid te zeggen.

De terugleververgoeding

De terugleververgoeding is de vergoeding die je ontvangt voor de energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je zelf verbruikt, lever je deze extra energie terug aan het net. De energieleverancier waarbij je bent aangesloten is wettelijk verplicht om je hiervoor een vergoeding te geven.

De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier en kan ook veranderen over de tijd. In het algemeen is de terugleververgoeding lager dan de prijs die je betaalt voor de energie die je van het net afneemt. Dit komt doordat de energieleverancier ook kosten maakt om de energie op te slaan, te transporteren en te distribueren.

Goed om te weten is dat er ook voor de terugleververgoeding een wetsvoorstel op tafel ligt. Namelijk om een wet te creëren die vaststelt dat je 80% van de energieprijs ontvangt aan terugleververgoeding. Dit ziet er als volgt uit:

Voorbeeld berekening van de terugleververgoeding zonnepanelen

Het is belangrijk om te weten dat de terugleververgoeding enkel geldt voor de energie die je teruglevert aan het net en niet voor de energie die je direct gebruikt in je eigen huis. Het is daarom vaak voordeliger om je eigen energieverbruik te verminderen door bijvoorbeeld zuinige apparaten te gebruiken, dan om te proberen zo veel mogelijk energie terug te leveren aan het net.

Benieuwd hoeveel jij kan verdienen aan zonnepanelen?

Wist je dat je geld kunt verdienen met zonnepanelen op jouw dak? Maar hoeveel precies? Laat het ons voor jou uitrekenen!

Met onze dakscan kunnen wij de beste mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak bepalen, zodat jij het hoogste rendement behaalt. Bovendien ontvang je van ons een helder overzicht met alle informatie die je nodig hebt. We laten je zien hoeveel rendement je kunt verwachten in het eerste jaar, hoe snel je de zonnepanelen terugverdient en hoeveel je gaat besparen op je energiekosten per jaar.

Waarom zou je zelf gaan zitten rekenen als wij het voor jou kunnen doen? Bespaar tijd en laat ons het werk doen. Vul onze dakscan in en ontdek hoeveel je kunt verdienen met zonnepanelen!

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu