Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Opbrengst zonnepanelen per maand

De opbrengst van zonnepanelen is natuurlijk compleet afhankelijk van de installatie de je hebt en hoeveelheid instraling van de zon op deze installatie. Je zou daardoor grofweg kunnen zeggen dat de opbrengst bepaald wordt door:

  • Het type zonnepaneel die je hebt (hoeveel wattpiek)
  • Het aantal zonnepanelen die je hebt (hoeveel vermogen)
  • De oriëntatie van de zonnepanelen t.o.v. de zon (hoeveel graden)
  • De sterkte van de zon (hoeveel straling)

Totale opbrengst zonnepanelen

Ten eerst is het goed om te weten dat de totale opbrengst van zonnepanelen van onder andere deze factoren afhankelijk is. Als je benieuwd bent hoe je deze voor jezelf kan berekenen dan kan je terecht in het algemene artikel over de zonnepanelen opbrengst berekenen. In deze blog leggen we je de verschillen voor je naast elkaar per maand en hoe je in kan schatten hoeveel jouw installatie per maand gaat opleveren.

Wanneer je een zonnepanelen installatie op je dak hebt liggen dan weet je precies hoeveel wattpiek de zonnepanelen hebben en wat het totale vermogen van de gehele installatie is. Deze zal na de plaatsing nauwelijks meer veranderen. Door slijtage van de panelen zou deze in de loop van de tijd iets minder kunnen opbrengen, maar dit zou nooit onder de 85% komen. De opbrengst van de zonnepanelen over de levensduur van 30 jaar ziet er dan als volgt uit:

Opbrengst zonnepanelen over tijd

Het gehele groene oppervlakte van de grafiek is de opbrengst die de zonnepanelen jouw minimaal geven, als het aan de fabrikanten ligt. Als je meer over de levensduur en kwaliteit van zonnepanelen wilt weten wilt weten kun je terecht in de blog over keurmerken en garanties.

Seizoensinvloeden opbrengst zonnepanelen

Wat dus wel een grote variabele invloed is op de opbrengst van zonnepanelen per maand: de verschillende seizoenen! In de zomer hebben we natuurlijk veel meer zonlicht dan in de winter, dus logischerwijs brengt een zonnepaneel dan ook meer op. Hieronder zullen we de verschillende opbrengst niveaus per maand voor je laten zien.

Zonuren

In onderstaande tabel zie je hoeveel zonuren er gemiddeld gezien per maand zijn. Dit is een gemiddelde over de laatste 50 jaar. De opbrengst per jaar kan nog enigszins variëren, maar zal grotendeels overeenkomen met de volgende cijfers:

opbrengst zonnepanelen per maand gemiddeld

Wat wel opvalt uit de cijfers van het KNMI is dat de hoeveelheid zonuren langzaam lijkt te stijgen. Nederland wordt dus steeds zonniger. Vanwege de klimaatcrisis is dit geen gewenste ontwikkeling, maar voor de zonnepanelen opbrengst is dit wel gunstig.

Percentages

Wanneer je de bovenstaande grafiek goed hebt bestudeerd dan kan je mogelijk ook al bedenken hoe de grafiek van de opbrengst van zonnepanelen er per maand uitziet. Dit zal namelijk erg overeenkomen. Je zal de grootste opbrengst zien wanneer er natuurlijk het meeste zonlicht is. Hieronder volgt daarom de grafiek voor de zonnepanelen opbrengst per maand in percentages.

zonnepanelen opbrengst per maand verdeling

Hoeveelheid energie

Om een rekenvoorbeeld te geven vanuit bovenstaande grafiek gaan we rekenen met een zonnepanelen systeem met een vermogen van 3500 kwh. De opbrengst van de zonnepanelen per maand zal er dan als volgt uitzien:

zonnnepanelen opbrengst per maand vermogen

De grafieken blijven dan voor nagenoeg identiek, maar je ziet dat de percentages die in voorgaande tabel stonden zijn omgezet naar opbrengst, ervan uitgaande dat 3500 kwh 100% is. Zodra je de opbrengst van de zonnepanelen per maand weet. kan je het rendement van de zonnepanelen per maand gaan berekenen. Je kan dus gaan bepalen wat de zonnepanelen jou financieel gezien opbrengen.

Financiële opbrengst zonnepanelen per maand

Zodra je weet hoeveel kwh de zonnepanelen jou in de maand leveren kan je deze afstrepen tegen het jouw energietarief die je zou betalen zonder de zonnepanelen. Stel dat je een energiecontract hebt waarbij je €0,30 betaald per kwh, dan is dit dus wat je bespaart per geleverde kwh van de zonnepanelen. Dan ziet jouw besparings grafiek per maand er als volgt uit:

zonnepanelen opbrengst per maand financieel

Al met al zal dit dus de financiële opbrengst per maand zijn met een vast energietarief van €0,30 op basis van een zonnepanelen systeem van 3500 kwh. De totale financiële opbrengst is dan in dit voorbeeld €1050,- per jaar.

Ben je benieuwd naar wat zonnepanelen voor jouw situatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag om dit inzichtelijk te maken. We zijn benieuwd naar jouw wensen en naar de mogelijkheden die jouw dak jou te bieden heeft. Probeer daarom onze dakscan en kom in contact met onze experts.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu