Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

Btw-teruggave zonnepanelen, hoe werkt dat?

Let op, dit is een oud artikel: Het btw-tarief op zonnepanelen is sinds 1 januari 2023 veranderd. Wanneer zonnepanelen worden geleverd en geïnstalleerd op of bij een woning, geldt er nu een btw-tarief van 0%. Dit betekent dat er geen btw meer betaald hoeft te worden voor zonnepanelen op of bij je woning.

Zonnepanelen zijn voor de meeste mensen een forse investering. Hierom draagt de overheid zijn steentje bij aan de verduurzaming van ons land door de btw (21%) van deze investering terug te geven. Wanneer je via Zonduurzaam jouw zonnepanelen installatie laat uitvoeren dan regelen wij de BTW teruggave zonnepanelen van begin tot eind voor jou. Hier rekenen wij geen kosten voor, omdat dit in veel gevallen een lastige opgave is en wij dit graag voor jou uit handen willen nemen.

BTW teruggave zonnepanelen​

Sinds 2013 kan je voor de aanschaf en voor de installatie van zonnepanelen de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Let hierbij wel op dat je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor deze zonnepanelen btw-teruggave. In principe heeft iedereen hier recht op, maar je hebt een tweetal zaken waar extra op gelet wordt vanuit de Belastingdienst:

  • Zorg dat jouw naam op de facturen staat die je indient.
  • Zorg dat je binnen 6 maanden ná het jaar dat je geïnvesteerd hebt de btw terugvraagt.

Je kan wel een uitzondering zijn op de regel, wanneer je al eerder btw hebt teruggevraagd voor zonnepanelen. Gelukkig wordt in veel gevallen wordt de btw-teruggave automatisch voor je geregeld door het bedrijf die jou de gehele service voor de zonnepanelen heeft verleend. Wij doen dat bij Zonduurzaam in ieder geval wel voor jou en dit doen we dus geheel kosteloos. Wanneer je de btw-teruggave toch zelf gaat regelen kan je dit proces in drie stappen uitvoeren:

  • Verstuur het ingevulde formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’
  • Geef het bankrekeningnummer door
  • Vul de btw-aangifte in

Stappenplan voor teruggave btw zonnepanelen

Voordat de Belastingdienst jouw zonnepanelen btw uitbetaald kan je dus de volgende handelingen stapsgewijs uitvoeren.

Verstuur het ingevulde formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’

Je kan deze op twee manieren invullen. Je kunt inloggen met DigiD op jouw belastingdienst account en online laten verwerken. De andere optie is door hem te printen en met de hand in te vullen. Hierbij worden voornamelijk jouw persoonlijke gegevens gevraagd en de factuurdatum. Daarnaast zijn er nog belastingtechnische vragen.

KOR-regeling

Tot slot wordt er gevraagd of je gebruik wilt maken van de KOR-regeling (ofwel; de kleine ondernemers regeling). In de meeste gevallen is dit een verstandige keus. Als energieopwekker ben je namelijk voor de Belastingdienst een soort van ‘ondernemer’. Voor de meeste particulieren is het verstandig om hier gebruik van te maken.

Wanneer je gebruik maakt van deze regeling stem je ermee in dat je geen omzet gaat halen boven de €20.000 euro met deze ‘onderneming’. Dan worden de verdere verplichtingen voor het ondernemerschap allemaal van tafel geveegd en krijg je gewoon de btw terug gestort.

Het nadeel aan deze KOR-regeling is dat deze geldig is voor ten minste drie jaar. Als je dus van plan bent om in deze periode te gaan ondernemen, of als je van plan bent om meer zonnepanelen aan te schaffen (of onderhoud van zonnepanelen), dan kan je de btw hiervoor niet verrekenen.

Geef het bankrekeningnummer door

Ondanks dat jouw rekeningnummer al bekend is bij de Belastingdienst, ben je verplicht om deze nogmaals door te geven. Dit komt omdat je nu dus een energie-ondernemer bent geworden. Je kan het een beetje vergelijken met het doorgeven van een ‘zakelijke rekening’. Aangezien jij als particulier jouw eigen zaak bent, kan je dus gewoon jouw huidige rekeningnummer hiervoor gebruiken.

Vul de btw-aangifte in

Tot slot moet dan de aangifte nog verwerkt worden. Zodra je het ingevulde “Opgaaf zonnepaneelhouders’ formulier heb ingevuld en opgestuurd naar de Belastingdienst krijg je een aantal brieven thuis gestuurd. Deze heb je nodig om de aangifte af te kunnen ronden. Je krijgt daarbij via de post of online het verzoek om de aangifte te doen. Je kunt dit dan regelen via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Vervolgens ga je naar ‘omzetbelasting’. Meestal staan dan al jouw gegevens al klaar en kun je deze ondertekenen en versturen. Zorg dat je hiervoor ter controle de facturen bij de hand hebt en dat je het maximale vermogen van de zonnepanelen weet om de zogeheten ‘forfait’ te kunnen bepalen.

Forfait

Toch krijg je van de Belastingdienst niet het precieze btw bedrag teruggestort. Dit komt doordat je nog een eenmalig forfait moet betalen. Je kan dit vergelijken met een soort ‘eenmalige inkomstenbelasting’. Doordat zonnepanelen dus eigenlijk een bron van inkomsten zijn, komt er natuurlijk belasting bij kijken. Hiervoor betaal je dan eenmalig een bedrag van ongeveer €10,- per 1000 Wattpiek dat jouw zonnepanelen installatie kan genereren. Dit bedrag wordt dan ingehouden op de zonnepanelen btw-teruggave.

Onze adviseurs helpen jou graag tijdens een kennismakingsgesprek op weg in de wereld van de zonnepanelen en informeren je naar de mogelijkheden voor jouw dak. 

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu