Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

Zonnepanelen kopen of huren

Zonnepanelen kopen of huren?

Je hebt in gedachten om zonnepanelen te laten plaatsen op jouw dak. Dit is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook erg voordelig voor jouw energierekening. Dan vraag je jezelf af: ga ik zonnepanelen kopen of huren? In dit artikel behandelen we de voordelen en nadelen van zowel zonnepanelen kopen en zonnepanelen huren.

Het verschil tussen de zonnepanelen kopen of huren zit hem in de investeringskosten en het rendement. Als jij ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, betaal je in één keer het gehele bedrag en ben jij eigenaar van jouw eigen zonnesysteem. Als jij ervoor kiest om zonnepanelen te huren, dan kies je ervoor om elke maand een huurbedrag te betalen aan jouw energieleverancier. Je wekt dan wel jouw eigen stroom op, maar het systeem blijft van de leverancier. Het is op ten duur wel mogelijk de zonnepanelen van de leverancier over te kopen.

Voor en nadelen van zonnepanelen huren of kopen

Bij het kopen van zonnepanelen is het grootste voordeel dat jij gelijk eigenaar bent van jouw zonnesysteem. Dit houdt in dat jij gebruik kunt maken van de ‘’zogenoemde btw teruggave zonnepanelen’’. Dit houdt in dat jij als particulier 21% van jouw aankoopbedrag terugkrijgt van jouw zonnepanelen. Daarnaast bespaar je maandelijks meer geld als jij ervoor kiest om zonnepanelen te kopen.

Een nadeel van het kopen van zonnepanelen is dat je vaak zelf verantwoordelijk bent voor schade aan jouw zonnepanelen. Dit wordt natuurlijk wel vaak gedekt door de verzekeringsmaatschappij, maar in sommige gevallen kan dit niet zo zijn. Wel ben jij samen met jouw installateur verantwoordelijk voor het onderhoud van jouw zonnepanelen. Sommige onderhoudskwesties of gebreken horen bij het afgesloten contract voor onderhoud of garantie. Vraag Zonduurzaam.nl naar de mogelijkheden voor jou.

Spreek met onze adviseurs

Voor en nadeel zonnepanelen kopen                

  • Zelf eigenaar van jouw zonnesysteem (voordeel);
  • Btw teruggave zonnepanelen (voordeel);
  • Meer rendement per maand (voordeel);
  • Zelf verantwoordelijk voor het onderhoud (nadeel).

Zonnepanelen kopen of huren

Zonnepanelen huren

Het voornaamste voordeel van het huren van zonnepanelen is dat jezelf geen investering hoeft te doen om jouw eigen stroom op te wekken. Je namelijk een bepaald bedrag per maand en in de meeste gevallen is dit lager dan de opbrengst die jij haalt. Met andere woorden je bespaart meer, dan dat je betaald per maand. Het andere voordeel is dat jijzelf geen omkijken hebt aan het onderhoud en dit dus niet hoeft te regelen.

Een groot nadeel is dat jouw rendement aanzienlijk lager ligt bij het huren van zonnepanelen. Dit komt natuurlijk, doordat jouw rendement verminderd wordt met het te betalen huurbedrag voor de zonnepanelen.

Voor en nadelen zonnepanelen huren

  • Geen investering nodig (voordeel);
  • Geen onderhoud te regelen (voordeel);
  • Aanzienlijk minder rendement (nadeel)
  • Geen eigenaar van jouw eigen zonnesysteem (nadeel);
  • Geen recht op de btw teruggave zonnepanelen (nadeel).

Kom jij moeilijk de keuze maken of je nou zonnepanelen wilt kopen of huren? Doe de gratis dakcheck en bekijk wat voor jou mogelijk is.

Doe de gratis dakcheck

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu