Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Zonnepanelen in 2024: Een slimme investering of beter afwachten?

Met alle recente veranderingen in de zonnepanelenmarkt zou je kunnen denken dat zonnepanelen hun rendabiliteit verliezen en dat een investering in zonnepanelen misschien niet de moeite waard is, maar schijn bedriegt. In deze blog leg ik de schijnwerpers op de werkelijke impact van deze veranderingen op de opbrengst van zonnepanelen. Is het nog steeds de moeite waard om de investering te wagen naar zonnepanelen? Laten we de feiten samen verkennen.

De verschuivingen in de markt

In de wereld van zonnepanelen gebeuren er momenteel allerlei belangrijke ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de vraag of een investering in zonnepanelen in 2024 een slimme zet is. Of dat afwachten juist verstandig is. De afbouw van de salderingsregeling is nog steeds niet zeker en er wordt gesproken over vaste terugleveringskosten. Maar wat voor impact hebben deze verschuivingen in de markt op de zonnepaneleneigenaren en hun opbrengsten? In deze blog bespreek ik al deze onzekerheden en zal ik uitleggen waarom je je geen (grote) zorgen hoeft te maken.

Wat houden deze verschuivingen in?

De verschuivingen waar we over praten hebben te maken met beslissingen en veranderingen die het afgelopen jaar zijn voorgevallen. We hebben het hier over de volgende onderwerpen:

  • De afbouw van de salderingsregeling
  • De vaste terugleveringskosten
  • De huidige energieprijzen
  • De terugleververgoedingen

Hieronder zal ik deze punten nader toelichten zodat er een goed beeld is van deze verschuivingen.

Salderingsregeling

Laten we eens beginnen met de salderingsregeling. Deze regeling is een drijfveer voor huishoudens om te investeren in zonnepanelen. Je kunt met deze regeling al jouw opgewekte energie wegstrepen met de verbruikte energie. Echter, er wordt al geruime tijd gesproken over de afbouw ervan, wat bij veel mensen voor onzekerheid zorgt. Ondanks het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025 (misschien zelfs 2026) kun je nog steeds 64% van alle opgewekte stroom boven op het eigen verbruik salderen. Zie de grafiek hieronder die de afbouw laat zien hoe die voor nu nog gepland staat.

Doordat het kabinet is afgetreden en de wetswijziging (nog) niet door de Eerste Kamer is gekomen is het nog onzeker of de afbouw van start gaat in 2025. Er worden telkens meer vragen gesteld aan de Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, door de Eerste Kamer. Ook na de afbouw van de salderingsregeling wil de meerderheid van de Eerste Kamer dat het namelijk aantrekkelijk blijft voor toekomstige zonnepanelen-eigenaren om zonnepanelen aan te schaffen of zonnepanelen te hebben.

De afbouw van de salderingsregeling zal dus waarschijnlijk nog even op zich laten wachten, met nieuwe verkiezingen in aantocht is de kans groot dat Minister Jetten zal worden vervangen. Tel daarbij op dat er een voorbereidingsperiode van 16 maanden nodig is voordat de nieuwe regeling van kracht kan worden. Zou het dan toch weer met een jaar worden uitgesteld? Dat zou betekenen dat je nog zeker 2 jaar kunt blijven profiteren van 100% saldering en daarna van de percentages die dan gelden.

Het is duidelijk dat het einde van de salderingsregeling onvermijdelijk is, maar wanneer dit gaat gebeuren, blijft onzeker. Dus, waarom zou je niet volop genieten van de voordelen die er nu nog zijn?

Vaste terugleveringskosten

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: Vandebron wil extra kosten rekenen voor de extra stroom die jij teruglevert aan het net. Afhankelijk van de hoeveelheid zonne-energie die je produceert, kunnen deze extra kosten variëren van 48 tot 552 euro per jaar.

Dit nieuws veroorzaakte behoorlijk wat ophef, en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft er meteen naar gekeken om te zien of dit wel allemaal wettelijk is toegestaan. Nou, legaal is het wel, maar hier komt het mooie nieuws: energiebedrijven mogen in hun standaardcontracten (modelcontracten) geen extra kosten in rekening brengen voor zonnepaneleneigenaars. En ja, zo’n standaardcontract moet aan jou als consument worden aangeboden.

Dus, als je geen zin hebt om die extra kosten te betalen, heb je een keuze. Je kunt gewoon dat modelcontract afsluiten, zonder je zorgen te maken over die extra kosten, of je kunt zelfs overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Dalende energieprijzen

Laten we het nu hebben over de energieprijzen. In 2021 kostte een kilowattuur (kWh) energie nog 20 eurocent. Dat was relatief goedkoop. Maar in het begin van 2023 was de prijs gestegen naar maar liefst 77 eurocent per kWh, wat aanzienlijk duurder was. In vergelijking daarmee is de prijs van 40 eurocent per kWh natuurlijk nog steeds hoog. Echter, voor eigenaren van zonnepanelen is deze prijs gunstig, omdat ze hun eigen elektriciteit kunnen opwekken en daardoor bijna niet afhankelijk zijn van de duurdere netstroom.

De mate waarop de prijzen worden bepaald heeft te maken met vraag en aanbod. Is er veel vraag, dan gaan de prijzen omhoog, is er te veel aanbod dan gaan de prijzen omlaag. Hierin gaat de prijs van stroom hand in hand met de prijs voor gas. Doordat er bijna geen gas te krijgen was, door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, was er weinig aanbod en veel vraag. Dit heeft de prijzen flink doen stijgen. Hier profiteerden zonnepanelen eigenaren flink van, zij bespaarden veel op hun energierekening. Daarnaast zagen zij hun terugverdientijd van de zonnepanelen flink krimpen. Vaak met enkele maanden.

Het lijkt misschien dat de besparingen die je met zonnepanelen kunt realiseren, minder significant worden door dalende prijzen voor elektriciteit. Maar hier is het belangrijkste om in gedachten te houden: zelfs in een tijd van dalende energieprijzen blijven zonnepanelen een waardevolle aanwinst voor huishoudens. Laten we eens een snelle rekensom maken om dit te illustreren.

Berekening dalende energieprijzen 2023

Hoewel de besparing per kWh lager is, blijf je geld besparen en een erg positieve impact hebben op je energierekening.

En in de toekomst?

Toch is het ook belangrijk om te onthouden dat de energiemarkt cyclisch is. Dalende prijzen kunnen in de toekomst weer stijgen. Het blijft een kwestie van vraag en aanbod. Met de groeiende vraag naar warmtepompen, elektrische voertuigen en laadpalen zal de vraag naar elektriciteit naar verwachting toenemen. Hoe meer vraag er is, hoe hoger de stroomprijs kan worden. Hierdoor zijn zonnepanelen in de huidige en toekomstige tijd, waar er veel meer stroom wordt gevraagd, bijna onmisbaar.

Zelfs na de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen ontzettend rendabel. Met een terugverdientijd van 8 jaar, behaal je nog een rendement tussen de 12 en 20%. Bij geen enkele investering heb je zo’n hoog rendement als bij zonnepanelen. Stel dat je €10.000 hebt uitgegeven aan zonnepanelen, dan zou een rendement van 12% tot 20% betekenen dat je jaarlijks alsnog een besparing van €1.200 tot €2.000 op je energierekening kunt realiseren.

Lagere terugleververgoedingen

Als laatste stip ik de lage terugleververgoedingen aan. Bij de terugleververgoeding wordt je ‘betaalt’ voor de extra kWh die jij opwekt en levert aan het net. Momenteel ontvang je doorgaans € 0,05 tot € 0,13 cent per extra opgebrachte kWh. Per energieleverancier is deze vergoeding verschillend.

Op dit moment is er een amendement, dat hoort bij de wetswijziging over de afbouw van de salderingsregeling, aangenomen door de overheid dat de investering van zonnepanelen nog aantrekkelijker maakt. Dit amendement behelst de invoering van een vaste terugleververgoeding die maar liefst 80% van het kale leveringstarief zou bedragen. Met andere woorden, voor de elektriciteit die je extra teruglevert aan het net, zou je 80% van het tarief ontvangen dat je normaal zou betalen voor elektriciteit.

Daarmee is nu geregeld en vastgelegd dat vanaf de inwerkingtreding van de wet voor de afbouw van de salderingsregeling en tot 1 januari 2027 de redelijke terugleververgoeding wordt vastgesteld op 80 procent van het kale leveringstarief. Dat is het leveringstarief exclusief energiebelasting, ODE en btw. Vanaf 1 januari 2027 zal de minister tweejaarlijks de minimale hoogte of de berekeningswijze van de redelijke vergoeding vaststellen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal hierover voorafgaand adviseren.

Hieronder hebben we het verschil voor je in kaart gebracht.

Rekenvoorbeeld

De wet van de terugleververgoeding, gebaseerd op 80% van het kale stroomtarief, gaat waarschijnlijk van kracht wanneer de afbouw van het salderen is begonnen. Hierboven in het schema hebben we daarom ook meteen de afbouw van het salderen meegerekend. Zoals je kan zien blijf je besparen, zelfs wanneer de afbouw van de salderingsregeling is begonnen. Het bedrag onderaan de streep is alleen het bedrag wat je hebt ‘verdiend’ doordat je extra hebt teruggeleverd. Daarbovenop komen dan nog de besparingen middels het salderen en de besparingen van de opgewekte energie die meteen is verbruikt door de elektrische apparaten in huis.

Het is belangrijk op te merken dat dit voorstel nog niet definitief is en dat de uiteindelijke regeling kan variëren afhankelijk van wet- en regelgeving. Maar het feit dat er wordt nagedacht over manieren om zonnepaneleneigenaren financieel tegemoet te komen, toont aan dat zonnepanelen ook in de toekomst een aantrekkelijke investering zullen blijven. Waarbij zowel het milieu als je portemonnee profiteren van de voordelen van duurzame energie.

*De terugleververgoeding, gebaseerd op het kale leveringstarief, wordt berekend min de btw-kosten, energiebelasting en ODE.

Zijn zonnepanelen een goede investering in 2024?

In 2024 is het absoluut een slimme keuze om zonnepanelen aan te schaffen! Waarom? Omdat je nog steeds kunt profiteren van het salderingssysteem en binnenkort wellicht van de aantrekkelijke terugleververgoedingen. Over de besproken onzekerheden hoef je je dus geen grote zorgen te maken. Met de berekeningen hierboven zou je over de gehele levensduur van de zonnepanelen meer dan € 40.000 euro besparen.

Samen met de nieuwe ontwikkelingen die laatst bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag, zijn zonnepanelen nog steeds een geweldige investering. Ik heb het hier over de energiebelasting die verlaagd is en dat als gevolg hiervan het salderen een stuk gunstiger wordt en dat de voorwaarden voor het Warmtefonds versoepeld zijn. Door veranderingen in de markt en bij de overheid kan natuurlijk het ene jaar voordeliger zijn dan het andere voor zonnepanelen, maar één ding staat vast: je blijft altijd besparen met zonnepanelen.

Dus, waar wacht je nog op? In 2024 zijn zonnepanelen nog steeds een slimme keuze en goede investering. Geniet van de voordelen van groene energie, bespaar op je energierekening en draag bij aan een duurzamere toekomst.

Stel voor hun investering zonnepanelen installatie in 2024

Menu