Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

De grote verrassing: Afbouw salderingsregeling pas van start in 2026 of toch niet?

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

Het kabinet is gevallen, en terwijl het politieke landschap zich herschikt, lijkt de aandacht voor de salderingsregeling even naar de achtergrond te zijn verdwenen. Echter, zoals met veel belangrijke beleidskwesties, blijft de vraag hangen: wat is nu eigenlijk de huidige status van de salderingsregeling? In deze blog geef ik je een nieuwe update over de status van de afbouw.

De uitkomst van de salderingsregeling op Prinsjesdag

Afgelopen september hebben we weer Prinsjesdag gehad en zijn hier verschillende zaken gepresenteerd waar het komende jaar de focus op ligt. Ondanks dat het voornamelijk over de armoedebestrijding in Nederland ging, is ook de salderingsregeling ter sprake gekomen.

Want door de val van het kabinet en de nieuwe formatie van de Eerste Kamer is deze afbouw een tijdje blijven liggen. De wet is al door de Tweede Kamer heen. Maar de Eerste Kamer is er nog niet over te spreken en wil graag meer duidelijkheid hebben. Doordat de Eerste Kamer vragen blijft stellen aan demissionair minister Jetten, gaan er telkens weken overheen voordat de daadwerkelijke knoop doorgehakt wordt. Maar wat houdt dit nu in?

Het verkiezingsmenu voor het salderen

In september hebben een aantal partijen, BBB, JA21, Partij voor de Dieren (PvdD) en PVV, in de Eerste Kamer gepleit om het wetsvoorstel controversieel te verklaren. Wat in zou houden dat het voorstel pas weer op de agenda zou komen wanneer er een nieuw kabinet gevormd zou zijn. Dit voorstel is toen afgewezen. Met deze afwijzing moest er eind september een definitieve beslissing genomen worden om de voorbereidingen voor de afbouw van de salderingsregeling te halen. Want deze voorbereidingen duren ongeveer 16 maanden.

De Eerste Kamer heeft eind september tòch weer aanvullende vragen gesteld aan demissionair minister Jetten over de afbouw. Volgens de Eerste Kamer moet het aantrekkelijk blijven voor toekomstige huishoudens om zonnepanelen aan te schaffen, zelfs als de salderingsregeling wordt afgebouwd.Wat inhoudt dat er eind september ook niets concreets is afgesproken. Alleen dat het wetsvoorstel wel verder wordt besproken.

De salderingsregeling komt hierdoor waarschijnlijk voor de 3e keer op het verkiezingsmenu. Nadat de verkiezingen zijn geweest en er weer een kabinet is gevormd, is er een kans dat er ook een nieuwe minister voor Klimaat en Energie is gekozen. Hij of zij zal natuurlijk even tijd nodig hebben om al het werk van demissionair minister Jetten over te nemen. Maar wat gaat er dan nu verder gebeuren met het wetsvoorstel?

De Eerste Kamer moet nog steeds beslissen

De Eerste Kamer heeft eind september dus aanvullende vragen gesteld aan Rob Jetten, demissionair minister van Energie en Klimaat. De vraag is natuurlijk hoe snel deze vragen beantwoord gaan worden. Is dit iets wat hij de komende maanden nog gaat doen of wordt dit de taak voor de nieuwe minister van Energie en Klimaat?

Nadat de vragen zijn beantwoord en een meerderheid in de Eerste Kamer ermee akkoord is, kan er pas begonnen worden met de voorbereidingen voor de afbouw. Echter wil de Eerste Kamer wel dat er concrete plannen zijn. Zodat het kopen van zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk blijft voor toekomstige kopers.

Wat is de kans dat de afbouw van het salderen wordt uitgesteld?

Die kans is aannemelijk. Zoals hierboven beschreven had voor eind september een definitieve beslissing moeten komen vanuit de Eerste Kamer over de afbouw van het salderen. Er is geen beslissing genomen, maar er zijn (alweer) aanvullende vragen gesteld. Hierdoor blijft het de vraag wanneer het salderen nu echt gaat beginnen. Met de komst van de nieuwe verkiezingen kan het voorkomen dat de nieuwe minister van Klimaat en Energie zich hierover moet gaan buigen.

Aangezien de voorbereidingen voor de afbouw 16 maanden tijd in beslag nemen, is het dus aannemelijk dat de afbouw van de salderingsregeling niet vanaf 2025 maar juist vanaf midden 2025 ingaat. Of misschien wel vanaf 2026?

Nu kan ik begrijpen dat je je afvraagt wat zonnepanelen nog opbrengen na de afbouw van de salderingsregeling. Hieronder leg ik dit voor je uit.

Wat als ik nu zonnepanelen zou kopen, wat voor effect heeft de afbouw van het salderen dan voor mij?

Als je nu zonnepanelen zou aanschaffen dan zou je dus nog zeker 2 jaar kunnen genieten van 100% salderen. Daarna geniet je van alle percentages die daarna nog komen, maar hoe ziet dat eruit in een berekening? Hieronder zullen we het voor je uitrekenen.

In de berekening houden we er rekening mee dat de afbouw van het salderen zo blijft en dat deze alleen maar één jaar opschuift. Daarnaast gaan we er even vanuit dat het verbruik van 3350 kWh en de opwekking van 4000 kWh elk jaar hetzelfde is en de stroomprijs € 0,40 cent per kWh blijft.

In de tabel staat natuurlijk erg veel informatie. Per onderdeel zal ik hieronder kort uitleggen wat ze betekenen en hoe het berekend is.

Uitleg tabel

Opgewekte energie: Alle stroom die is opgewekt met de zonnepanelen in kWh (Kilowattuur)
Eigen verbruik: Alle stroom die rechtstreeks van de zonnepanelen naar de elektrische apparaten is gegaan. Gemiddeld is dit 30% van het totale verbruik.
Verbruik van het net gehaald: Nadat er is gesaldeerd en het eigen verbruik van je totale verbruik is gehaald, dien je stroom van het net te halen. Het halen van stroom van het net brengt kosten met zich mee.
Extra opgewekt: Dit is het aantal kWh dat je extra opgewekt hebt. Opgewekte energie min je totale verbruik.
Terugleververgoeding: Voor nu zit je op een gemiddelde terugleververgoeding van € 0,09 cent per extra opgewekte kWh. Elke energieleverancier biedt namelijk een andere vergoeding aan. Wanneer het salderen gaat beginnen, gaat het amendement in dat de terugleververgoeding 80% van het kale leveringstarief gaat inhouden. Dit houdt de stroomprijs in min de belastingen, btw en ODE kosten. Aangezien de stroomprijs in deze berekening € 0,40 cent is, zal de terugleververgoeding vanaf 2026 € 0,158 per kWh zijn.
Salderen: Dit zijn de percentages en het aantal kWh van je verbruik wat je nog mag salderen. Dus één op één wegstrepen met je opwekking.
Besparing saldering: Aangezien je deze percentages mag wegstrepen, bespaar je door middel van de salderingsregeling.
Besparing eigen verbruik: Wat je meteen bespaart is het aantal kWh wat direct van de zonnepanelen naar je elektrische apparaten loopt. Hier betaal je niks over, je verdient hier alleen maar aan.
Kosten stroom: Doordat je vanaf 2026 nog maar een bepaald percentage mag salderen, betaal je dus over het aantal kWh wat je afneemt van het net. Dit is het verbruik van net gehaald min de gesaldeerde kWh’s.
Teruggave of besparing: Dit zijn de kosten die je ontvangt doordat je bespaart op je energierekening door middel van de zonnepanelen. Dit zijn de terugleververgoeding + de besparing van het saldering + de besparing van het eigen verbruik. Min de kosten voor de stroom die je van het net haalt. Alleen tijdens de totale afbouw in 2032 van het salderen betaal je 277 euro per jaar aan stroom.
Wat je anders had moeten betalen: zonder zonnepanelen betaal je het stroomtarief voor al je verbruik. Aangezien het verbruik elk jaar 3350 kWh is en de stroomprijs in deze berekening € 0,40 cent is. Zou je normaliter € 1.340 euro per jaar betalen.

Wat bespaar je nog per jaar zonder de salderingsregeling?

Zoals je kan zien in de bovenstaande tabel zal je ook na de afbouw van de salderingsregeling blijven besparen. Zoals uitgelegd, betaal je in 2031 misschien wel € 277 euro voor je stroomverbruik, de rest bespaar je. Wat inhoudt dat je van de € 1.340 euro die je normaal zou betalen € 1.063 euro bespaart op je energierekening. Hoe meer je de stroom direct gaat verbruiken, hoe hoger je eigen verbruik. En hoe meer je bespaart op jouw energierekening.

Het verhogen van je eigen verbruik, naar bijvoorbeeld 40%, kan al heel makkelijk. Door bijvoorbeeld op zonnige momenten juist je vaatwasser en wasmachine aan te zetten. Want elke keer dat je deze aanzet bespaar je weer 2 tot 3 kWh. Het gaat dan misschien over € 0,80 tot € 1,20 per keer wat je bespaart, maar als je om de 3 dagen deze apparaten moet aanzetten bespaar je al zo € 97 tot € 146 euro per jaar. Dit zijn dan nog verdiensten boven op de huidige besparing van € 1.063 euro.

Dus met of zonder de salderingsregeling, zal je altijd flink besparen op je energierekening met zonnepanelen.

Menu