Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Overheid versoepelt voorwaarden Warmtefonds voor zonnepanelen

Ontdek wat je kunt verdienen

Goed nieuws! De overheid wil nog meer huiseigenaren de kans geven om zonnepanelen aan te schaffen middels het Nationaal Warmtefonds. Waar eerder de inkomensgrens voor zo’n gunstige, rentevrije lening van het Nationaal Warmtefonds nog 48.000 euro was, is deze nu verhoogd naar 60.000 euro. Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? En welke voorwaarden er nog meer versoepeld gaan worden? Lees dan snel verder. 

Wat is het Warmtefonds?

Het Warmtefonds is een initiatief van de Nederlandse overheid dat financiële ondersteuning biedt aan particuliere huiseigenaren voor het verduurzamen van hun woning. Het fonds is bedoeld om de energietransitie te versnellen en helpt mensen bij het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen. Om aanspraak te maken op deze gunstige lening, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Nu zijn deze voorwaarden vanaf vandaag versoepeld en kunnen veel meer huiseigenaren dus profiteren van deze lening.

Waarom verandert de inkomensgrens?

De overheid wil Nederland verder verduurzamen en de in het Klimaatakkoord gestelde doelen halen. In 2030 wil Nederland 55% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Ook wil het kabinet dat tot 2030 2,5 miljoen koop-en huurwoningen worden verduurzaamd. Uiterlijk in 2029 moeten alle huizen minimaal een energielabel D hebben. Toch gaat het verduurzamen nog gestaag en moeten er meer middelen ingezet worden om het voor nog meer huiseigenaren financieel bereikbaar te maken om zonnepanelen aan te schaffen.  Vandaar dat minister Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft gepleit voor het aanpassen van de inkomensgrens van het warmtefonds. De Jonge vindt het belangrijk dat ook huiseigenaren die niet bij een bank terecht kunnen, omdat ze geen tot weinig leenruimte hebben, wel de kans krijgen om hun huis te verduurzamen met zonnepanelen. Deze groep kan via het warmtefonds maximaal 10.000 euro renteloos lenen. Zij betalen dus geen rente en maandlasten die passend zijn bij wat zij maandelijks kunnen missen. Kunnen ze niks missen? Dan wordt de lening verrekend met de overwaarde wanneer de woning verkocht wordt.  Voor veel mensen dus een passende oplossing. Helemaal nu de inkomensgrens is aangepast van € 48.000 naar € 60.000. Volgens De Jonge gaat de lange looptijd en de rentevrije of lage rente ervoor zorgen dat de zonnepanelen lening wordt terugbetaald door middel van de besparingen op de energierekening. Op deze manier ga je met de lening volgens De Jonge niets extra’s betalen per maand. Maar hoe ziet dat er financieel uit?

Hoe ziet dit eruit door middel van een berekening?

Ik kan begrijpen dat de woorden van De Jonge natuurlijk erg mooi klinken, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Hiervoor heb ik onderstaand de berekening voor je gemaakt.  De doorlooptijden van de lening zijn mogelijk van 7 jaar, 10 jaar, 15 jaar en 20 jaar. In onderstaande berekening ga ik er even vanuit dat we een doorlooptijd hebben van 10 jaar en een investering van €6.500 euro voor zonnepanelen.

De maandelijkse aflossing vs. de besparing met zonnepanelen 

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel dat je zonnepanelen wilt installeren voor €6.500 en je kiest voor een lening met een looptijd van 10 jaar. In dit geval berekenen we de maandelijkse aflossing. Als je gezamenlijk verzamelinkomen minder is dan €60.000 per jaar, hoef je geen rente te betalen, alleen dus de aflossing. De maandelijkse aflossing zou dan €54,17 zijn (€ 6.500 / 120 maanden (10 jaar)). Nu moeten we de besparing van de zonnepanelen bekijken om deze te vergelijken met de aflossing. Stel dat je een huishouden hebt van 4 personen en een jaarlijks verbruik van ongeveer 2.800 kWh. De geïnstalleerde zonnepanelen wekken samen ook 2.800 kWh op, dus je wekt in deze ideale situatie net zoveel op als dat je verbruikt.  Als de stroomprijs momenteel €0,45 per kWh is, bespaar je dus €1.260,00 per jaar (2.800 kWh * € 0,45).  Als we deze besparingen bij elkaar optellen, heb je een totale besparing van €1.260,00 per jaar. Dit is meer dan de jaarlijkse aflossing van €650,04 voor de lening. Met andere woorden, je bespaart een keer zoveel per jaar als dat je aflost voor de lening. Dit is financieel voordelig, omdat je direct bespaart en ongemerkt de lening voor de zonnepanelen aflost.

Waarom kiezen voor het Warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds biedt een fantastische mogelijkheid om optimaal te profiteren van zonnepanelen. Hierdoor kun je genieten van de voordelen van zonnepanelen en tegelijkertijd je financiële lasten spreiden.  Zo biedt het Nationaal Warmtefonds verschillende mogelijkheden en voordelen voor particuliere huiseigenaren. Hieronder een aantal voordelen voor het kiezen voor het Warmtefonds:

  1. Financiële ondersteuning: Het Warmtefonds biedt leningen met gunstige voorwaarden, zoals geen of een lage rente en een langere looptijd, om de financiering van zonnepanelen ook voor jou mogelijk te maken. 
  2. Geen verborgen kosten: Je betaalt geen afsluit- of bijkomende kosten en ze zijn transparant over de maandlasten.
  3. Verlaging van energiekosten: Door te investeren in energiebesparende maatregelen kun je je energiekosten aanzienlijk verlagen. Het Warmtefonds moedigt aan om deze kostenbesparingen te gebruiken om de lening af te lossen, zodat je op de lange termijn financieel voordeel behaalt. Zoals in de bovenstaande berekening bewezen. 
  4. Verduurzaming en waardestijging van je woning: Het Warmtefonds ondersteunt de verduurzaming van woningen in Nederland. Door gebruik te maken van de financieringsopties van het Warmtefonds kun je jouw woning energiezuiniger maken, de CO2-uitstoot verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Tevens zal je woning stijgen in waarde wanneer je een investering, zoals zonnepanelen, zou doen.
  5. Deels financiële vrijheid: Je kunt altijd de hele lening of een deel ervan vergoedingsvrij aflossen (minimum extra aflossing bedraagt € 250 euro). Als jij dus al eerder jouw lening wil aflossen, dan is dit op een makkelijke manier mogelijk. 

Geen bijzondere voorwaarden en verborgen kosten. Het Warmtefonds is er voor velen om het mogelijk te maken om zonnepanelen te plaatsen. Zelfs als je onvoldoende leenruimte hebt of al een leeftijd hebt bereikt van boven de 75 jaar. Met de ruime leenmogelijkheden van het warmtefonds kan ook jij dit jaar nog genieten van deze financiële mogelijkheid. 

Wat er verder nog verandert – appartementen en het Warmtefonds

Heb je een appartement en val je onder vereniging van eigenaren (VvE)? Dan heb ik ook goed nieuws voor jou. Ook jij gaat gunstigere voorwaarden krijgen voor de lening van zonnepanelen. De rente van de zonnepanelen lening gaat omlaag met 1,5%.*  De Jonge benadrukt dat ook in het geval van appartementen de lening voor zonnepanelen kan worden terugbetaald door de besparingen op de energierekening, dankzij de lange looptijd en lage rente. Op deze manier hoef je volgens De Jonge geen extra kosten per maand te maken door de lening. De financiële voordelen van de energiebesparing kunnen dus worden benut om de lening af te lossen, waardoor je in feite niets extra’s hoeft te betalen.

Wat kunnen zonnepanelen voor jou betekenen?

Wil je ontdekken wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen, misschien zelfs in combinatie met het Warmtefonds? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op! Ons team staat klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze als het gaat om de aanschaf van zonnepanelen. We begrijpen dat het een belangrijke beslissing is en we zijn er om al je vragen te beantwoorden en je te begeleiden in het proces. Maak de overstap naar duurzame energie en laat ons je daarbij ondersteunen! *De informatie over de VvE is puur informatief. Bij Zonduurzaam pakken we geen VvE projecten meer op vanwege een opeenstapeling van redenen.

Gezin met vader, moeder en kinderen in een groen gebied met gras en bomen. Blij met de tijd die ze spenderen met elkaar.

Menu