Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

De waarheid achter de vaste terugleveringskosten; zijn zonnepanelen nog rendabel?

De afgelopen tijd is het een aantal keren in het nieuws geweest. Het energiebedrijf Vandebron, onderdeel van Essent, wil vaste terugleveringskosten in rekening brengen voor zijn klanten. Dit klinkt natuurlijk niet echt als muziek in de oren. Maar wat houdt deze vaste kostenpost in en zijn zonnepanelen dan nog wel zo rendabel om nu aan te schaffen? We leggen het je graag allemaal uit. 

Waarom praten we ineens over vaste terugleveringskosten?

Volgens Vandebron, andere energieleveranciers en de netbeheerders is het net overbelast, oftewel er gaat te veel stroom door de kabels heen, dan de kabels aan zouden kunnen. Op de meest zonnige dagen stroomt er te veel stroom vanuit de zonnepanelen naar het net, waardoor deze overbelast raakt. Wij Nederlanders zijn in grote getale zonnepanelen aan het leggen en dat is natuurlijk heel erg goed, niet alleen voor het klimaat maar ook voor jouw portemonnee. Maar daardoor verandert de toe- en uitvoer van stroom wel. Waar eerst alleen maar stroom van het net naar jou als consument ging, kan er nu ook stroom de andere kant op stromen. Juist van de zonnepanelen naar het elektriciteitsnet.

En daar gaat het volgens de netbeheerders dan ook niet altijd even goed. Het net is overbelast, omdat de stroom niet goed opgeslagen kan worden en daardoor kan het systeem niet meer altijd optimaal werken. Ik zeg hierbij ‘niet altijd’, omdat dit niet altijd aan de orde is, vaak alleen op hele zonnige dagen waarbij er heel veel zonlicht wordt omgezet in stroom, kan het soms nog wel eens misgaan.

Door deze onbalans moeten de energieleveranciers zoals Vandebron hier kosten voor betalen. Eerder werden deze kosten verdeeld onder het stroomtarief. Klanten met en zonder zonnepanelen betaalden dus allebei om de onbalanskosten te dekken. Maar aangezien deze onbalans steeds meer en soms ook steeds groter wordt, stijgen deze kosten aanzienlijk en vind Vandebron dat dit eerlijker verdeeld moet worden. Diegene die meer terugleveren en dus meer ‘overlast’ creëren op het net, betalen vanaf nu ook meer en klanten zonder zonnepanelen betalen niks. Maar wat betekent dit nu voor jou als klant? En zijn zonnepanelen dan nog steeds rendabel?

Wat betekent dit voor jou?

Zoals hierboven beschreven wil Vandebron dus de terugleveringskosten gaan doorberekenen aan zijn klanten. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft gekeken of Vandebron volgens de Elektriciteitswet wel in zijn recht staat om deze kosten door te berekenen. Volgens de ACM is de vaste terugleveringskosten berekenen aan klanten toegestaan volgens de huidige wet.

Vandebron heeft in ieder geval aangegeven hierbij met verschillende schalen te willen gaan werken. Wek je minder dan 5 kilowattuur terug, dan betaal je niks. Wek je echter tussen de 2.000 en 3.000 kilowattuur terug per jaar, dan betaal je € 21 euro per maand. Hieronder zie je het totaaloverzicht van de schalen in een tabel weergegeven.

Maar hoe zit het nu met het rendement van de zonnepanelen? Is het nog steeds interessant om zonnepanelen aan te schaffen? Hieronder hebben we voor je een berekening gemaakt hoe dit eruitziet.

Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?

Jazeker! Hieronder vind je in een tabel de rekensom om voor jou inzichtelijk te krijgen hoe de berekening eraan toe gaat inclusief de vaste terugleveringskosten.

Zelfs na de betaling van de vaste terugleveringskosten bespaar je nog € 1.108 euro met zonnepanelen. Daarmee zijn zonnepanelen dus nog steeds heel rendabel.

Begrijp je de tabel niet helemaal? Hieronder leg ik het in tekst nog even aan je uit:

Een gemiddeld huishouden van 4 personen in een rijtjeswoning of een vrijstaand huis verbruikt 3.000 kWh per jaar. Het aantal zonnepanelen wordt onder andere berekend aan de hand van jouw verbruik zodat ze net zoveel opwekken als dat jij ook verbruikt. We gaan er in de tabel even vanuit dat de zonnepanelen iets meer opwekken, 3500 kWh.

Als je op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken ook je vaatwasser en droger aanzet dan zal de stroom direct naar deze apparaten lopen, zonder eerst naar het net te gaan, dit noemen we direct eigen verbruik. Dit direct eigen verbruik is vaak 30% van je totale opwekking. Er gaat dan nog 2450 kWh van de 3500 kWh terug naar het net. Hier betaal je dan de vaste terugleveringskosten over. Volgens Vandebron kom je dan in schaal 3 terecht waarbij je 21 euro per maand betaalt. Wat uitkomt op € 252 euro in het jaar, wat je dan betaalt aan het terugleveren van stroom aan het net. Het lijkt nu alsof zonnepanelen daardoor niet meer rendabel zijn, maar niets is minder waar.

Als er straks ook een vaste terugleververgoeding van kracht gaat zijn, nadat deze wet door de Eerste Kamer is goedgekeurd, dan gaan we er als zonnepanelen eigenaren nog meer op vooruit. Dan krijg je in plaats van de gemiddelde € 0,09 per kWh, € 0,32 per kWh. Als je bijvoorbeeld 500 kWh teveel hebt opgewekt dan verbruikt dan kan het zo zijn dat je € 160 euro krijgt, wat weer de kosten van de terugleveringskosten kan compenseren. De terugleververgoeding compenseert dan grotendeels de terugleveringskosten.

Het is dan nog steeds heel rendabel om zonnepanelen aan te schaffen, ook als je klant bent bij Vandebron.

afbeelding van stel voor hun huis met zonnepanelen met een laagschijnende zon.

Menu