Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Onderzoek: Terugleverboete kost € 300 extra per jaar; afschaffen salderen € 900. Eigen verbruik moet omhoog

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

Deventer, 24 juni 2024—Vanaf 1 juli dit jaar beginnen de 3 grootste energieleveranciers Eneco, Vattenfall en Essent met het in rekening brengen van terugleveringskosten voor stroom die niet zelf verbruikt wordt. De gemiddelde kosten liggen rond de elf cent per kilowattuur. Dit betekent een strop van rond de € 300 per jaar voor een gemiddeld gezin.

Berekeningen  van 1KOMMA5° Nederland laten zien, dat dit in het niet valt vergeleken met de kosten die op eigenaren van zonnepanelen afkomen zodra vanaf 1 januari 2027 de salderingsregeling volledig wegvalt. Dit betekent voor een gemiddeld gezin rond de € 900 per jaar in te plannen.


Terugleverboete betekent al snel strop van € 300 per jaar; wegvallen salderen gaat € 900 kosten

Het gemiddelde gezin, met een eigen verbruik van 4500 kilowattuur, een opwek uit zonnepanelen van 4000 kilowattuur en een eigen verbruik van 30%, gaat na het invoeren van de terugleverboete meer dan € 300 per jaar extra betalen. Zodra de salderingsregeling wegvalt, zal dit een nog veel grotere impact hebben op de stroomrekening.

 

Extra kosten per jaar voor een gemiddelde familie
Was Wordt
Stroomkosten na invoer terugleverboete € 160 € 470
Stroomkosten na afloop saldering € 160 € 1060

 

Verhogen eigen verbruik vooral na wegvallen salderingsregel belangrijk

Ervaringen uit bijvoorbeeld Duitsland laten zien, dat een thuisbatterij het eigen verbruik kan verhogen van 30% naar 70%. Bij een stroomverbruik van rond de 4500 kilowattuur en een opwek van 4000 kilowattuur, hoeft een huishouden in plaats van gemiddeld rond de 3300 kilowattuur, nog maar 1700 kilowattuur af te nemen. Onder de salderingsregeling is een dergelijke oplossing financieel vaak nog niet interessant. Na het wegvallen van de salderingsregeling, kan een thuisbatterij de stroomkosten flink drukken.

 

Extra kosten met thuisbatterij en hoger eigen verbruik
Zonder thuisbatterij
(30% eigen verbruik)
Met thuisbatterij
(70% eigen verbruik)
Extra kosten terugleverboete € 310 € 132
Extra kosten na afloop salderen € 900 € 385

 

Nieuwe regels maken combinatie thuisbatterij en warmtepomp/elektrische auto financieel interessant

De combinatie thuisbatterij en warmtepomp/elektrische auto wordt na het wegvallen van de salderingsregeling financieel bijzonder interessant voor Nederlanders met meer zonnepanelen op het dak. Op huizen met grotere daken kan de opwekking van zonne-energie uit zonnepanelen al snel oplopen tot 10.000 kilowattuur per jaar. Als het eigen verbruik met behulp van een thuisbatterij verhoogd wordt tot 70%, levert deze combinatie na afloop van de salderingsregeling een besparing op van € 1280 per jaar. Zo is de investering in een thuisbatterij reeds na een aantal jaren terugverdiend.

Extra besparing warmtepomp en elektrische auto
Zonder thuisbatterij (30% eigen verbruik) Met thuisbatterij
(70% eigen verbruik)
Extra kosten terugleverboete € 770 € 330
Extra kosten na afloop salderen € 2240 € 960

 

“Onze systemen moeten slimmer worden”

Koen Rozendom, algemeen directeur van 1KOMMA5° Nederland, licht daarnaast nog een voordeel van thuisbatterijen toe: “Met een thuisbatterij kun je je volledige stroomsysteem intelligent inrichten. Dan kun je zoveel mogelijk stroom van je eigen zonnepanelen gebruiken om in de avond zeer comfortabel in je stroomvoorziening te voorzien. In de nacht kun je bijvoorbeeld goedkoop stroom inkopen om je warmtepomp in de ochtend in te schakelen. Nadat we allemaal veel geïnvesteerd hebben in het leggen van zonnepanelen, is het nu tijd om de extra stap te zetten naar intelligente, volautomatische systemen, en deze te verbinden aan een dynamisch energiecontract om ook gebruik te kunnen maken van de goedkope momenten van windenergie, bijvoorbeeld in de winter.”

Berekeningen:

Bij het berekenen van de stroomkosten en besparingen werd de gemiddelde stroomprijs van 32 eurocent (juni 2024) gehanteerd, met een terugleverboete vanaf 1 juli van elf eurocent per kilowattuur. Bij de terugleververgoeding buiten het salderen werd een prijs van vijf eurocent per kilowattuur gebruikt. Een thuisbatterij kan volgens de onafhankelijke Duitse consumentenbond (Verbraucherzentrale) het eigen verbruik verhogen van 25% tot 30% naar 70%. Bij het bepalen van de extra besparing bij gebruik van een warmtepomp en elektrische auto, werd uitgegaan van een jaarlijks verbruik van 4900 kilowattuur van een warmtepomp en 2250 kilowattuur van een elektrische auto.

Eigen verbruik verhogen thuis lonend

Menu