Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie op de woning kent, zoals veel dingen, voor- en nadelen. Doordat de technologie zich steeds verder ontwikkelt, worden zonnepanelen voor veel mensen steeds toegankelijker. En omdat de Nederlandse overheid het verduurzamen van een woning stimuleert met een duurzaamheidslening, of in sommige gevallen zelfs een subsidie, wordt zonnepanelen kopen voor iedereen ook steeds aantrekkelijker. Zonduurzaam zet voor jou de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen zonnepanelen

De voordelen van de zonnepanelen zijn de reden dat steeds meer mensen in Nederland gebruik maken van een dergelijke installatie. Het gaat bij zonnepanelen namelijk niet alleen om het interessante financiële plaatje; er wordt ook meegewerkt aan een groener Nederland – iets wat we bij Zonduurzaam erg hoog in het vaandel hebben en waar wij veel waarde aan hechten.

Terugleveren van opgewekte energie

Buiten het feit dat je je eigen zonne-energie opwekt, lever je wat je te veel opwekt ook weer terug aan je netbeheerder. Je krijgt daar momenteel nog een kleine vergoeding voor, wat er voor zorgt dat je naast het besparen op de rekening ook wat extra kunt verdienen met de zonnepanelen. Let er wel op dat deze regeling al op de schop is genomen en dit, volgens de laatste nieuwsberichten, per 2023 wordt afgeschaft.

Milieubewust door het leven

Het opwekken van eigen energie wordt ook wel beschouwd als duurzaam. Je gaat bewuster door het leven en dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Wij gaan er vanuit dat vrijwel iedereen tegenwoordig bekend is met de termen ‘duurzaam’ en ‘groene energie’ – dit is precies wat je namelijk bereikt met een zonnepaneleninstallatie. Je wekt je eigen, groene energie op en helpt daarmee aan een duurzamer Nederland.

Stijging van de woningwaarde

Een zonnepaneleninstallatie op de woning betekent niet alleen een financieel gewin op maandelijkse basis, maar ook een stijging in de woningwaarde! Je kunt namelijk de zonnepanelen mee verkopen met de woning, mocht je besluiten om te gaan verhuizen. De nieuwe bewoners van de woning gaan immers ook genieten van de gratis opgewekte stroom! Gemiddeld stijgt de waarde van een woning met 2,50% als er zonnepanelen gemonteerd zijn.

Besparen, en sparen, van geld

Woon je in bijvoorbeeld in Zwolle? Het allergrootste voordeel van een zonnepanelen installatie in Zwolle is natuurlijk het besparen van geld. Daar de zon ons voorziet van gratis zonne-energie betekent dit dat de energierekening lager zal worden en in de meeste gevallen zelfs op nul zal uitkomen. We weten allemaal dat geld op de bank momenteel niks meer oplevert en dat we langzaam maar zeker naar een negatieve spaarrente aan het toewerken zijn. Je bent gemiddeld 5 tot 7 jaar bezig met het terugbetalen van de zonnepanelen en daarna geniet je van gratis stroom – gemiddeld gaat een zonnepaneleninstallatie 25 jaar mee; tel uit je winst!

Nadelen zonnepanelen

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zeggen we altijd zo mooi. Wij zijn van mening dat de nadelen niet opwegen tegen de prominente voordelen, maar het is toch van belang om te weten waar je aan begint als je een zonnepaneleninstallatie aanschaft.

Aanblik van de woning

In de meeste gevallen worden de zonnepanelen op het dak van de woning geïnstalleerd. Het kan zijn dat je dakpannen aansluiten bij de kleur van de zonnepanelen, maar vaak is dit niet het geval; de zonnepanelen kunnen dus voor sommige mensen een doorn in het oog zijn. Uiteraard is dit een persoonlijke kwestie en zal Zonduurzaam altijd het esthetische aspect van een installatie in acht nemen als er een plan wordt uitgebracht.

Onderhoud van de zonnepanelen

De zonnepanelen werken altijd het best als zij helemaal schoon zijn. Indien de zonnepanelen dichtbij bomen worden geplaatst, of op een locatie waar veel vogels te vinden zijn, dan zullen zij dus eens in de zoveel tijd moeten worden schoongemaakt. Let wel: een goede regen- of sneeuwbui is meestal al wel voldoende!

Kabeltraject

Niet elke woning beschikt over loze leidingen en daar zal dus een speciaal kabeltraject voor moeten worden aangelegd. De adviseurs van Zonduurzaam staan je hier graag over te woord en kunnen vaak met voldoende informatie al aangeven tot in hoeverre er een aanpassing nodig zal zijn.

Investering

Een zonnepaneleninstallatie blijft een investering. De opbrengsten zijn erg riant en het levert, naast een financieel gewin, ook een goede bijdrage aan een groener Nederland, maar de investering zal wel gedaan moeten worden. Gelukkig kun je in veel gemeenten in Nederland nog genieten van een Duurzaamheidslening tegenover tegen een erg laag rentetarief van 1.8%. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden – zij helpen je graag verder!

Bij Zonduurzaam zijn wij van mening dat de nadelen bij lange na niet opwegen tegen de voordelen van het nemen van een zonnepaneleninstallatie. Je hebt je installatie al gauw in vrijwel alle gevallen binnen 6 jaar terugverdiend. Indien je niet met eigen spaargeld wilt investeren is een duurzaamheidslening altijd een goede oplossing.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een installatie?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Zij staan je graag te woord.

voor- en nadelen van zonnepanelen

Menu