Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in 2023?

Ontdek wat je kunt verdienen

In het jaar 2022, wat het zonnigste jaar in tijden was, hebben zonnepanelen bewezen een indrukwekkende opbrengst te leveren, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren aan de energiebehoeften van huishoudens. In deze blog vertel ik je graag over de opbrengsten die je kan gaan halen in 2023 met zonnepanelen. 

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer ik het heb over de opbrengst van zonnepanelen dan praat ik over de hoeveelheid kWh wat een zonnepaneel daadwerkelijk opbrengt. Het klinkt misschien makkelijk om alle kWh wat een paneel kan opwekken te vermenigvuldigen tegen het aantal panelen, maar het ligt toch een stuk ingewikkelder dan dat. Zo is het aantal zonuren van 2023, de oriëntatie van het dak, de ligging van jouw huis, de salderingsregeling, de BTW-afschaffing, de huidige stroomprijs en het aantal panelen van grote invloed. Hieronder zal ik elk punt verder aan jou toelichten:

Zonuren 2023, wat kunnen we er al van zeggen?

Wat 2023 nog verder op het gebied van weer en zonuren gaat brengen, weet natuurlijk niemand. Nederland staat bekend het land te zijn waar het weer in enkele weken/dagen totaal kan omslaan. Want weet je nog vorig jaar februari? Waar we de ene week konden schaatsen op de vijver en een kleine twee weken later in een dun jasje naar buiten konden. Dat moment liet wel echt zien hoe veranderlijk het weer in Nederland kan zijn.

Het weer is niet alleen van belang zodat wij kunnen schaatsen op de vijver, maak ook van groot belang bij de aanschaf van zonnepanelen. Want de panelen wekken stroom op bij zonlicht, oftewel zonne-energie. Vorig jaar hebben we het jaar gehad met de meeste zonuren. Met de opwarming van de aarde, hebben meteorologen ook aangegeven dat het aantal zonuren met de jaren zal gaan stijgen. Ondanks deze uitspraak is dit natuurlijk niet meteen een toezegging van nog meer zonuren in 2023, maar dat we meer zon gaan zien ten opzichte van een aantal jaar geleden, is wel een goede prognose.

Het is lastig om al een voorspelling te maken voor 2023, zelfs voor meteorologen. Ik hoop natuurlijk dat er heel veel zonuren gaan komen, zodat de panelen nog meer gaan opwekken in 2023.

Wat heeft de hellingshoek en oriëntatie van jouw dak nou te maken met de opbrengst van de zonnepanelen?

Onze zon straalt zonlicht uit, maar hoe ver komen deze lichtstralen? Je zou misschien denken dat overal evenveel licht onze aarde raakt, maar dit is helaas niet zo. De oriëntatie van jouw dak is daarmee cruciaal bij het plaatsen van zonnepanelen. Zoals je misschien weet, is vaak de beste positie om zonnepanelen te plaatsen, op het zuiden. Dit komt doordat de zon op dat punt van de dag het krachtigst is. Dit hoeft echter niet altijd de beste oriëntatie te zijn waarmee ook de meeste opbrengst gehaald kan worden. Ook een Oost-West plaatsing kan veel rendement opleveren.

Wat de hellingshoek van jouw dak hiermee te maken heeft? Ook heel veel. De zon staat op een bepaalde afstand van de aarde en heeft een andere hoek wanneer deze opkomt, wanneer deze op het midden van de dag is en wanneer deze weer ondergaat. Weet jij zo wat de hellingshoek van jouw dak is?

Schematisch overzicht van de opbrengst van zonnepanelen per oriëntatie en hellingshoek

En wat houdt de ligging van ons huis in voor de opbrengst?

Niet alleen de oriëntatie van het dak en de hellingshoek zijn van belang, de ligging van jouw huis is ook van belang voor de opbrengst van zonnepanelen. Zoals je misschien kan verwachten is er veel meer zon in Spanje dan in Nederland. Maar wist je dat er ook een verschil zit in Oost – en West Nederland? In het westen van het land is het namelijk zonniger. Ondanks dat het verschil (zoals te zien in de afbeelding hiernaast) minimaal is, heeft het wel invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.

In de afbeelding hiernaast kun je zien hoe de gemiddelde zonuren per gebied verdeeld zijn.

Waar moet je rekening mee houden bij de opbrengst van zonnepanelen? Salderingsregeling en 0% BTW

Je zult het vast wel in het nieuws voorbij hebben zien komen: de salderingsregeling. Na meerdere malen te zijn uitgesteld is het nu ook nog onzeker of de afbouw van de salderingsregeling in 2025 gaat beginnen. De Tweede Kamer is er al van uit dat vanaf 2025 de afbouw moet gaan beginnen, echter bij de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid.

Toch is het goed om alvast rekening te houden met de eventuele afbouw van deze regeling. Mocht je nog niks weten over deze regeling? Dan raad ik je aan om even het volgende artikel te lezen: Salderingsregeling

Een extra voordeel is dat het BTW-tarief voor zonnepanelen nu verlaagd is naar 0%. Voorheen moest je 21% BTW betalen, die je vervolgens kon terugvorderen. Nu is deze volledig afgeschaft, waardoor je deze kosten niet meer hoeft voor te schieten. Dit resulteert natuurlijk in een hogere opbrengst van de zonnepanelen, omdat voor jou de kosten voor de totale installatie worden verlaagd. Dit resulteert ook weer in een kortere terugverdientijd.

Heeft de huidige stroomprijs nog effect op de opbrengst?

Ook de huidige stroomprijs heeft effect op de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen verdienen zichzelf vaak weer terug door de besparingen die zij opleveren voor jouw energierekening. Deze terugverdientijd wordt kleiner naarmate de stroomprijs stijgt. Je hebt met een hogere stroomprijs namelijk sneller de zonnepanelen terugverdiend.

Zie hieronder een voorbeeld berekening met het verschil in stroomprijs bij de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie. We gaan er in deze berekening van uit dat je 3000 kWh opwekt en verbruikt.

Als laatste, het aantal zonnepanelen…

Uiteraard hebben ook het aantal zonnepanelen invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Want hoe meer zonnepanelen je zou plaatsen, hoe meer kWh je zou opbrengen. Maar is het verstandig om je hele dak vol te leggen met panelen?

Normaliter kijk je bij het kopen van zonnepanelen naar jouw verbruik per jaar. Aan de hand van deze gegevens wordt gekeken hoeveel panelen je nodig hebt om dit verbruik te kunnen ‘besparen’. Ga je bijvoorbeeld later elektrisch autorijden of krijg je gezinsuitbreiding, dan is het verstandig om vooruit te denken en al meer zonnepanelen aan te schaffen.

Het uitrekenen van de opbrengst van de zonnepanelen in 2023

Het berekenen van de opbrengsten van zonnepanelen kan best lastig zijn. Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden. De opbrengsten worden beïnvloed door alle factoren die ik hierboven heb beschreven. Van het aantal zonuren wat we kunnen gaan verwachten in 2023 tot aan het aantal zonnepanelen dat je op je dak kan plaatsen.

Wil je weten wat jouw opbrengst gaat zijn met behulp van zonnepanelen? Ik help je graag. Door het delen van jouw gegevens in de online dakscan, kan ik jou inzicht geven in hetgeen wat jij kan gaan besparen de komende jaren. Ook kan ik je meteen laten weten hoe snel jij jouw zonnepanelen hebt terugverdient en hoeveel stroom je per jaar kan gaan opwekken. Ik hoop je graag binnenkort te helpen met de aanschaf van jouw eigen zonnepaneleninstallatie.

Menu