Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Zonnepanelen dakscan, wat is het precies?

Ontdek wat je kunt verdienen

“Doe nu een gratis zonnepanelen dakscan!” is eigenlijk wat je op elke zonnepaneel website leest. Maar wat gebeurt er dan precies? Wat is een dakscan voor zonnepanelen en waarom moet dit als je zonnepanelen wilt?

Dakscan zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen gaat kopen moet je een dakscan doen. Eigenlijk is een dakscan zonnepanelen niks minder dan het in kaart brengen van jouw dak. De samenstelling, de afmeting, het lichtinval, en de hoek zijn bijvoorbeeld aspecten waar rekening mee gehouden moet worden voor het kiezen van de juiste panelen en installatie. Een dakscan zonnepanelen zorgt er dus voor er een installatie bepaald kan worden voor jouw dak met het beste rendement.

Dit wordt bijna altijd gedaan aan de hand van een online software die via Google Maps jouw dak opzoekt met behulp van jouw postcode en huisnummer. Vervolgens wordt er (vaak) met een automatische formule alle verschillende variabelen in kaart gebracht die betrekking hebben op het rendement voor jouw toekomstige panelen. Je kan hiermee dus je jaarlijkse besparing, maximale opwekking, terugverdientijd en CO2-besparing bepalen.

Mogelijkheden zonnepanelen dakscan

Wanneer je zelf nog extra toevoegingen en/of voorkeuren hebt dan kan je vaak contact opnemen met een adviseur die je hier verder wegwijs in kan maken. Ook voor bijvoorbeeld alle vragen omtrent zonnepanelen, aansluitingen, installatiemogelijkheden, omvormers etc. Een zonnepanelen dakscan is dus een gratis en snelle manier om een globaal inzicht te krijgen in de mogelijkheden van jouw dak. Dit hoeft niet altijd de doorslaggevende optie te zijn, maar meer een verwachting. Ook kan deze software soms wat achterlopen op de ontwikkelingen-storm in de zonnepanelen wereld. Er zijn meestal ook nog vele andere mogelijkheden, deze kun je afstemmen met de adviseurs of installateurs.

Soorten daken

Een ander heel belangrijk onderdeel voor het bepalen van de panelen die voor jouw dak geschikt zijn gaat om het soort dak dat je hebt. Er zijn zes veel voorkomende daksoorten:

Zadeldak

Een zadeldak is een erg populaire vorm van een dak. Dit is het type waarbij er twee dakvlakken samenkomen in een omgekeerde v-vorm. Het meest gunstig is dan op de panelen te laten plaatsen op het dakvlak die het meest zuidelijk wijst. De hellingshoeken van het zadeldak is minimaal 15 graden. De steilheid en soort dakbedekking van deze dakvorm zijn hierbij ook bepalend voor de constructie van de panelen die geplaatst moeten worden.

Plat dak

Waarschijnlijk de meest logische omschrijving: een plat dak is dus het dak dat bestaat uit één horizontaal draagvlak. Vaak loopt deze niet perfect horizontaal zodat de afwatering makkelijk kan verlopen. Een plat dak is uitermate geschikt voor zonnepanelen. De installatie hiervan hangt af van het soort dakbedekking die erop ligt.

Schilddak

Een schilddak heeft veel weg van een zadeldak. Het verschil zit hem in de vorm van de dakvlakken. Deze zijn bij een schilddak namelijk trapeziumvormig aan de lange zijde en driehoekig aan de korte zijde. Voor de installatie van de zonnepanelen werkt dit hetzelfde als bij een zadeldak.

Mansardedak

Dit is een dakvorm die ook wel bekend staat als ‘Franse kap’. Deze dakvorm is het zadeldak, maar dan met een knik in de dakvlakken. Hierbij ligt de knik vaak niet in het midden, maar wat hoger richting de nok. Daarbij loopt de onderste helft vaak wat steiler af naar beneden.

Lessenaarsdak

Eén van de meest eenvoudige dakvormen. Het lessenaarsdak. Deze vorm bestaat uit een enkel dakvlak dat onder een hoek van minimaal 15 graden is aangebracht. Zonnepanelen kunnen hier goed op worden geplaatst. Het rendement is hierbij erg afhankelijk van de richting waarin het dak ligt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties in daken, dakbedekking en mogelijke installaties. Kortom: Een dakscan voor zonnepanelen doen is heel handig om een indicatie te krijgen van de mogelijkheden. Daarnaast kan je contact opnemen met één van onze adviseurs om de preciezere opties voor jouw zonnepanelen-dakscan te bespreken.  

Zonnepanelen Dakscan

Menu