Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Ontdek wat je kunt verdienen

Omvormer zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

Een omvormer voor zonnepanelen is een elektronisch apparaat dat een invoerspanning kan omvormen naar een andere spanning of elektrische energie kan omvormen naar energie van een andere frequentie.

De spanning die wordt geleverd door het systeem van de zonnepanelen, is voor de meeste apparatuur niet gelijk geschikt voor gebruik. De meeste huishoudelijke apparaten zijn namelijk niet geschikt voor wisselspanning. Als je bijvoorbeeld een lamp laat branden is het vervelend als deze zal fluctueren in hoeveelheid licht dat deze lamp afgeeft.  Zonnepanelen worden daarom vaak met een omvormer aangesloten op het lichtnet, dat zorgt voor een continue wisselspanning van 230 volt. De stroom die voortkomt uit de zonnepanelen vormt dus een aanvulling op stroom vanuit het lichtnet en vice versa.

Om op het lichtnet te worden aangesloten heb je constante wisselspanning van 230 volt nodig in plaats van de gelijkspanning. Een zonnepanelen omvormer zorgt ervoor dat dit gebeurt. Een ‘’omvormer zonnepanelen’’ heb je in verschillende maten en grootte. In de volgende alinea leg ik je graag uit welke omvormers er zijn voor zonnepanelen.

Welke omvormers voor zonnepanelen?

Ieder merk aan zonnepanelen heeft in de praktijk zijn eigen elektrotechnische eigenschappen. Deze zogenoemde IV-karakteristiek kan je vaak opzoeken op de officiële sheet van producteigenschappen van de fabrikant. Om een zo hoog mogelijk rendement te halen is de juiste omvormer voor het zonnepanelen vermogen erg belangrijk.

Het is dus eigenlijk niet mogelijk en onverstandig om zonnepanelen van verschillende merken aan te sluiten op één omvormer. Tegenwoordig heb je wel omvormers die over twee zogenoemde MPP-trackers beschikken. Dit zorgt ervoor dat je wel strings met verschillende zonnepanelen op één omvormer kunt aansluiten. Mocht je willen weten welke omvormer jij nodig hebt voor jouw zonnepanelen? Vraag dan Zonduurzaam voor advies, we helpen jou graag de goede weg op.

Neem contact met ons op!

Micro omvormer zonnepanelen
Wat is een micro omvormer? In het algemeen bestaan er drie soorten omvormers namelijk;

  • De micro-omvormer
  • String-omvormers
  • Een tussenvorm die gebruik maakt van zogenoemde ‘power optimizers’

 

Ten slotte nog wat meer informatie geven over de zogenoemde micro-omvormers. Een micro omvormer is eigenlijk een omvormer, alleen dan per zonnepaneel. Ieder zonnepaneel heeft dan zijn eigen micro omvormer. Het voordeel aan een micro omvormer is dat elk paneel een eigen MPP-tracking heeft.

Omvormer zonnepanelen

Een micro omvormer wordt vaan toegepast bij installaties van zonnepanelen, waar de panelen allemaal verschillende hellingshoeken en oriëntaties hebben en ook bij kleine systemen van een paar zonnepanelen. Mocht je gewone panelen hebben met allemaal dezelfde hellingshoeken en oriëntaties dan zou je in principe één gewone omvormer voor zonnepanelen kunnen gebruiken.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu