Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Berekenen verbruik

Het berekenen van het energieverbruik is een belangrijke stap voor huiseigenaren en bedrijven die willen overstappen op zonne-energie. Door inzicht te krijgen in uw huidige verbruik, kunt u beter begrijpen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om aan uw energiebehoeften te voldoen. In dit artikel zullen we u begeleiden bij het proces van het berekenen van uw energieverbruik en het bepalen van het aantal zonnepanelen dat voor u geschikt is.

1. Waarom is het belangrijk om uw verbruik te berekenen?

Het berekenen van uw energieverbruik is essentieel omdat het u helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over het overstappen naar zonne-energie. Door te weten hoeveel energie u momenteel verbruikt, kunt u een realistisch doel stellen voor het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft.

2. Wat heeft u nodig?

Om uw energieverbruik te berekenen, heeft u enkele gegevens nodig:

 • Uw elektriciteitsrekening: Hierop staat de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die u maandelijks verbruikt.
 • Het aantal zonnige uren per dag: Dit varieert afhankelijk van uw locatie en het seizoen.
 • Het rendement van uw zonnepanelen: Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur per geïnstalleerde kilowatt (kWh/kWp).

Met deze gegevens kunt u een nauwkeurige schatting maken van uw energieverbruik en het aantal benodigde zonnepanelen.

3. Hoe berekent u uw energieverbruik?

Om uw energieverbruik te berekenen, volgt u deze stappen:

3.1 Verzamel uw elektriciteitsrekeningen

Verzamel uw elektriciteitsrekeningen van de afgelopen 12 maanden. Let op het totale aantal kilowattuur (kWh) dat u hebt verbruikt.

3.2 Bepaal uw gemiddelde maandelijkse verbruik

Tel het totale aantal kilowattuur (kWh) van uw elektriciteitsrekeningen op en deel dit door 12 om uw gemiddelde maandelijkse verbruik te bepalen.

3.3 Pas correctiefactoren toe

Als u uw energieverbruik wilt berekenen op basis van zonnige uren per dag, moet u correctiefactoren toepassen op uw gemiddelde maandelijkse verbruik.

3.4 Bereken uw dagelijkse energieverbruik

Verdeel uw gecorrigeerde maandelijkse verbruik door het aantal dagen in een maand om uw dagelijkse energieverbruik te berekenen.

4. Bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen

Nu u uw energieverbruik heeft berekend, kunt u bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Hierbij moet u rekening houden met het rendement van de zonnepanelen.

4.1 Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattuur per geïnstalleerde kilowatt (kWh/kWp). Dit cijfer geeft aan hoeveel energie een zonnepaneel produceert onder ideale omstandigheden.

4.2 Bereken het aantal benodigde zonnepanelen

Deel uw dagelijkse energieverbruik door het rendement van de zonnepanelen om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen.

Conclusie

Het berekenen van uw energieverbruik en het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen is een cruciale stap bij het overstappen naar zonne-energie. Door deze berekeningen uit te voeren, kunt u realistische doelen stellen en ervoor zorgen dat uw zonne-energiesysteem aan uw energiebehoeften voldoet. Zorg ervoor dat u de juiste gegevens verzamelt en pas correctiefactoren toe om een nauwkeurige schatting te maken.

Veelgestelde vragen

 1. Wat is het verschil tussen kilowattuur (kWh) en kilowatt (kW)?
  Kilowattuur (kWh) is een maateenheid voor energieverbruik, terwijl kilowatt (kW) een maateenheid is voor vermogen.
 2. Hoe beïnvloedt mijn locatie mijn energieverbruik?
  De hoeveelheid zonlicht die uw locatie ontvangt, heeft invloed op de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen kunnen produceren. Gebieden met meer zonlicht hebben over het algemeen hogere energieopbrengsten.
 3. Welke factoren kunnen van invloed zijn op het rendement van zonnepanelen?
  Enkele factoren die het rendement van zonnepanelen kunnen beïnvloeden, zijn de oriëntatie van de panelen, de hellingshoek, schaduw en de kwaliteit van de panelen zelf.
 4. Moet ik rekening houden met toekomstige groei bij het bepalen van het aantal zonnepanelen?
  Ja, het is raadzaam om rekening te houden met toekomstige groei bij het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen. Houd rekening met eventuele veranderingen in uw energieverbruik en plan dienovereenkomstig.
 5. Kan ik mijn energieverbruik verminderen zonder zonnepanelen te installeren?
  Ja, er zijn verschillende manieren om uw energieverbruik te verminderen zonder zonnepanelen te installeren. Enkele voorbeelden zijn het gebruik van energiezuinige apparaten, het verbeteren van de isolatie van uw huis en het verminderen van onnodig energieverbruik.
Verbruik berekenen met een rekenmachine

Menu