De 1KOMMA5° Thuisbatterij! nu met gratis Heartbeat AI

De 1KOMMA5° thuisbatterij is live! 🔥

De ultieme gids voor energieoplossingen

1-fase of 3-fase groepenkast, welke heb je nodig?

Waar vroeger alleen 1-fase groepenkasten te vinden waren in woningen en 3-fase groepenkasten bij bedrijven, is een 3-fase groepenkast ook steeds meer te vinden in de meterkast van woningen. Maar wat is een 1-fase en 3-fase groepenkast? En wat heeft de groepenkast te maken met een zonnepaneleninstallatie? We leggen het je hieronder allemaal uit.

Uitleg over de 1-fase en 3-fase groepenkast

Een groepenkast verdeelt de stroom die binnenkomt van het net, of vanuit de zonnepanelen naar de apparaten die op dat moment stroom vragen in jouw woning. Je hebt op dit moment keuze uit twee verschillende groepenkasten, een 1-fase of een 3-fase.

Waar een 1-fase groepenkast één stroomlijn heeft, heeft een 3-fase drie aparte stroomlijnen. Dat is ook het grootste verschil tussen de twee groepenkasten. Voor de meeste huizen is een 1-fase aansluiting genoeg. Maar voor gebouwen met veel stroombehoefte kan een 3-fase aansluiting nuttig zijn. Hier komt ook de reden vandaan waarom een zonnepanelen installatie soms gepaard gaat met een 3-fase groepenkast.

Hier zijn enkele punten die je moet weten over een 3-fase aansluiting:

  • Driefasenstroom: In plaats van één enkele stroom, komt de elektriciteit in drie delen, die iets verschoven zijn in tijd. Dit maakt het efficiënter voor grote apparaten en gebouwen.
  • Hoger vermogen: Een 3-fase aansluiting kan meer elektriciteit leveren dan de standaard aansluiting in de meeste huizen. In dit geval 3x 230 vol en 3x 25A.
  • Evenwichtige belasting: Met 3 fasen kunnen elektrische apparaten beter worden verdeeld, zodat ze gelijkmatig werken. Hierdoor wordt voorkomen dat sommige delen te veel worden belast terwijl andere te weinig gebruiken.
  • Professionele installatie: Het aansluiten van een 3-fase meterkast is complex en moet worden gedaan door een ervaren elektricien om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig werkt.

Ook kan er gesproken worden over krachtstroom als derde mogelijkheid. Sommige woningen, vooral nieuwbouwwoningen, maken vaak gebruik van krachtstroom. Veelal omdat deze nieuwe woningen beschikken over zonnepanelen en een warmtepomp.

Is een 3-fase aansluiting niet hetzelfde als krachtstroom?

Bij een 3-fase aansluiting staat er 400 volt tussen de fases en 230 volt tussen de fase en nul. Je kan een 3 fase aansluiting dus gebruiken voor het realiseren van een krachtgroep (400 volt), maar dus ook voor groepen op 230 volt.

Heb ik een 1-fase aansluiting of 3-fase aansluiting?

Als we naar de groepenkast kijken, zijn er meestal twee varianten: de 1-fase- en de 3-fase groepenkast. Weet jij welke variant er bij jou thuis is geïnstalleerd? Hieronder hebben we een overzicht gemaakt om te bepalen of je een 1-fase of 3-fase groepenkast hebt:

Een andere manier om te zien of je een 1-fase of 3-fase groepenkast hebt, is door te kijken naar het icoon op de groepenkast. Bij een 1-fase groepenkast zie je het linker icoon hieronder, terwijl je bij een 3-fase groepenkast het rechter icoon zult zien:

afbeelding icoon groepenkast 1-fase of 3-fase herkenning

3-fase groepenkast en zonnepanelen

Een 3-fase groepenkast kan weleens geplaatst worden wanneer er een zonnepanelen installatie wordt geïnstalleerd. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stroom die door de kast heen loopt. Vaak is het zo dat bij 5000 kWh of meer stroom dat door de kabels heen loopt, je al over een 3-fase groepenkast dient te beschikken. Op deze manier voorkom je overbelasting in jouw groepenkast.

Veel nieuwbouwwoningen van na 2010, die al standaard worden uitgerust met zonnepanelen, worden vaak al uitgerust met een 3-fase aansluiting. Op deze manier is het huis al klaar voor de zonnepanelen. Maar ook voor de toekomst wanneer de huiseigenaren een warmtepomp of inductiekookplaat willen aanschaffen of zelfs een laadpaal. De groepenkast is dan al verzwaard om deze nieuwe elektrische apparaten goed en veilig te kunnen voorzien van stroom. Een mooie meevaller is ook dat bij een 3-fase aansluiting je elektrische auto veel sneller oplaadt, soms wel 3x sneller. Dat scheelt natuurlijk enorm, 15 uur wachten of 5 uur.

Heb ik een 1-fase of 3-fase aansluiting nodig?

Wanneer je een 1-fase aansluiting hebt en je wilt zonnepanelen laten plaatsen dan is het verstandig om altijd even contact op te nemen met een erkend installateur. Het is op voorhand namelijk niet te zeggen of je ook daadwerkelijk een 3-fase groepenkast nodig hebt. Of dat je 1-fase aansluiting voldoende is. Dit heeft veelal te maken met de staat van je huidige groepenkast en jouw (toekomstige) stroomverbruik. Als je bijvoorbeeld weet dat je over enkele jaren een warmtepomp wil gaan aansluiten of elektrisch wil gaan rijden of koken, dan kan de overstap naar een 3-fase misschien wel handig zijn, maar dit kan je altijd het beste samen bespreken met de experts.

 

Hoe waardeer je dit artikel?