Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Hoeveel zonnepanelen per m2 plat dak?

Wanneer je zoekt op hoeveel zonnepanelen per m2 plat dak, dan wil je natuurlijk weten hoeveel zonnepanelen er mogelijk op jouw platte dak passen. Om je bij deze zoektocht zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen leggen we in deze blog uit hoe wij bepalen hoeveel zonnepanelen er op jouw platte dak passen. Laten we hiervoor alle mogelijke variabelen even doornemen.

Hoeveel zonnepanelen per m2 plat dak variabelen

Je kan de totale oppervlakte van een rechthoekig dak bepalen door de lengte x de breedte te doen. Toch is dit niet alle beschikbare ruimte. De zonnepanelen worden er namelijk niet horizontaal opgelegd, maar er wordt onder andere rekening gehouden met een hellingshoek richting de zon. Dit zorgt er namelijk voor dat de panelen meer zonlicht opvangen en dus een stuk rendabeler zijn.

Zonnepanelen op plat dak

Deze hellingshoek zorgt er alleen ook voor dat de zonnepanelen allemaal een stukje uit elkaar gezet moeten worden, zodat ze niet in elkaars schaduw komen te staan. De afstand hiervoor wordt bepaald door de afmeting van de zonnepanelen en de hellingshoek waarin de panelen komen te staan richting de zon. Zoals je kan zien in de afbeelding zijn deze variabelen dus allemaal van invloed voor de beste instralingshoek.

De meest ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een horizontaal vlak is 35 graden. Toch is het voor een plat dak vaak rendabeler om ze in een hoek van 15 graden te plaatsen. Dit komt doordat de beschikbare ruimte op het dak beperkt is. Een hoek van 35 graden creëert namelijk een grotere schaduwval van het paneel dan een hoek van 15 graden. Een kleinere hoek zorgt ervoor dat je in veel gevallen net een extra rij zonnepanelen kwijt kan die het totale rendement juist opschroeft.

Hoeveel zonnepanelen per m2 plat dak berekenen

Wanneer je alle bovenstaande factoren mee rekent, kan je gaan berekenen hoeveel zonnepanelen er ongeveer op je dak zouden moeten kunnen passen op het dak. Hiervoor moet er nog eerst rekening gehouden worden met het feit dat de zonnepanelen 50 cm vanaf de rand geplaatst kunnen worden, tenzij de rand rechtop staat, dan kan het iets minder nauw aankomen.

Vervolgens wordt er bekeken of de zonnepanelen het beste in landscape (liggend) of in portrait (staand) geplaatst kunnen worden. Hierdoor verschilt de tussenliggende afstand natuurlijk weer, omdat de zonnepaneel meer of minder rechtop staat. In het geval van portrait komt er vaak een ruimte tussen van +/- 50 cm bij en bij landscape is deze afstand +/- 40 cm.

Tot slot is dan de afmeting van de zonnepaneel natuurlijk een belangrijke factor. Meestal geldt hiervoor: Hoe hoger het vermogen, hoe groter de paneel. Wij maken op dit moment bijvoorbeeld onder andere gebruik van de Canadian Solar 360. Hiervoor gelden de volgende afmetingen (in mm): 1765 x 1048 x 35.  Wanneer we dan rekening houden met de hellingshoek dan heeft 1 paneel de volgende horizontale oppervlakte nodig: 1705 x 1048. Op basis van deze oppervlakte en rekening houdend met de ruimte tot de rand kun je bepalen hoeveel zonnepanelen er op jouw platte dak passen.

Bij Zonduurzaam hebben we hier natuurlijk hele handige tools voor om dit direct voor jou in kaart te kunnen brengen. Wil je graag professioneel en kosteloos advies? Doe dan de dakscan en kom met onze adviseurs in contact. 

 

Hoeveel zonnepanelen per m2 plat dak

Menu