Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Zonnepanelen 500wp – REVIEW

Met het razende tempo van de ontwikkelingen in de zonnepanelensector blijven de wattpiek getallen omhoog vliegen. Zo waren we eerst nog heel erg onder de indruk van een 300wp zonnepaneel, maar is dit nu allang niet meer zo interessant. Nu beginnen zelfs zonnepanelen 500wp een opmars te maken! Wat zijn de grootste verschillen met de meest gangbare zonnepanelen en is dit geschikt voor voor elk dak?

Zonnepanelen 500wp

Het eerste waar je eigenlijk op moet letten bij een groter vermogen van een zonnepaneel is de afmeting. Het is natuurlijk heel logisch dat een groter paneel een groter vermogen heeft. Stel dat een zonnepaneel 300wp heeft, en opeens twee keer zo groot is, dan heeft deze dus 600wp.

Zonnepanelen 500wp afmetingen

Zonnepanelen met 500wp worden dan natuurlijk nog interessanter als deze dus qua oppervlakte redelijk gelijk blijven aan de huidige zonnepanelen. Dan is namelijk de kwaliteit van de zonnecellen verbeterd! De afmeting van 500wp zonnepanelen is nu ongeveer 2,2m x 1,1m. Als je dit vergelijkt met de afmeting van een 360wp zonnepaneel is dit 1,75m x 1,05m. Ze zijn dus een aanzienlijk stuk groter dan de gangbare zonnepanelen.

Dit houdt dan direct ook in dat dit in veel gevallen niet per se een voordeel is om op het dak te installeren. Je ziet namelijk vaak genoeg dat juist meerdere kleinere panelen ervoor zorgen dat de installatie mooi op je dak past. Je hebt dan één geheel als installatie. Wanneer er bijvoorbeeld net niet een 6e grote paneel bij past, maar je dit wel als opwekking nodig hebt, ga je niet snel een andere soort zonnepaneel ernaast leggen.

Zonnepanelen 500wp full black

Daarnaast zijn de 500wp zonnepanelen die er nu op de markt te vinden zijn nog niet in de full black optie verkrijgbaar. Ze staan zelfs nog zo kort in de kinderschoenen dat je deze zonnepanelen nog helemaal niet in Nederland vindt. Vermoedelijk gaat het ook nog wel even duren totdat ze zo goed doorontwikkeld zijn dat ze voor de particuliere markt beschikbaar worden gesteld. ALS dit al het geval is. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze door hun grotere oppervlakte juist veel interessanter voor bedrijven.

Keuze: zonnepanelen 500pw of 360wp?

Dus goed om te onthouden: Het wattpiek getal (vermogen) staat niet direct aan de kwaliteit van de zonnepaneel. Je zou in dit geval bijvoorbeeld wel kunnen kijken naar het vermogen per m2. Als voorbeeld nemen we de afmetingen en wattpiek getallen van het eerder genoemd voorbeeld:

Zonnepanelen 500wp

zonnepanelen 500wp van 2,2 x 1,1 = 2,42m2

500/2,42= 206,6 wp per m2

Zonnepanelen 360wp

zonnepanelen 360wp van 1,75 x 1,05 = 1,84m2

360/1,84 = 195,7 wp per m2

Hieruit kun je concluderen dat in deze situatie de 500wp zonnepanelen dus wel een stukje meer kwaliteit in de zonnecellen bevat dan de 360wp zonnepanelen. Dit scheelt ongeveer 10wp per m2. Of dit verschil heel veel uitmaakt is natuurlijk heel persoonlijk. Dan natuurlijk ook nog de vraag wat je hiervoor wilt betalen. Nu zijn 360wp zonnepanelen een stuk voordeliger.

Zelf zonnepanelen aanschaffen?

Om te bepalen welke zonnepanelen en welk rendement het beste bij jouw situatie aansluiten kun je het beste goed oriënteren daar de mogelijkheden die er zijn. Neem daarom gerust contact op met één van onze adviseurs. Welke zonnepanelen wil jij?

review

Menu