Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling van 2025 in voor mij?

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

Nieuws over de nieuwe salderingsregeling! Want deze wordt (voor de 4e keer) uitgesteld, van 2023 naar 2025. Het is daarom nog erg gunstig om zonnepanelen aan te schaffen vòòr 2025. Je kan nu nog jaren gebruik maken van de voordelen van de salderingsregeling. Waarvan twee jaren 100% profiteren. Maar wat houdt het voor jou in dat de regeling opnieuw is uitgesteld? Ik zal hier uitleg geven over de salderingsregeling vanaf 2025 en waarom het nog steeds gunstig is om in 2023 zonnepanelen aan te schaffen.

Wat houdt salderen in 2023 voor mij in?

Salderen houdt in dat je de gewonnen energie die jouw zonnepanelen opwekken kunt afstrepen tegenover wat je verbruikt. Stel de zonnepanelen wekken 2700 kWh op, dan mag je dit wegstrepen aan wat je hebt verbruikt. In de ideale situatie wek je net zoveel op als je verbruikt, 2700 kWh. In deze situatie hoef je niks te betalen voor de gebruikte energie, want je hebt net zoveel opgewekt. Ondanks dat je misschien jouw apparaten meer in de avond aanzet dan overdag wanneer de zon schijnt. Energieleveranciers kijken naar jouw totale verbruik en totale energieopwekking in een jaar tijd en strepen dit naar elkaar af. Heb je meer opgewekt dan verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding van 4 tot 15 cent per kWh (per energieleverancier verschillend). Is dit andersom, wanneer je meer verbruikt dan opwekt, dan zul je gewoon moeten betalen voor de verbruikte energie. Deze regeling gaat veranderen vanaf 2025.

Deze verandering zou eerst in 2023 ingaan, maar door aanpassingen heeft het kabinet besloten dit op te schuiven naar 2025. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Vanaf 2025 zullen we met de nieuwe salderingsregeling dus steeds een percentage per jaar minder salderen. Zie hieronder een overzicht hoeveel procent je per jaar nog maar kunt salderen vanaf 2025.

Wanneer je nu overweegt om zonnepanelen te kopen dan kan het nu zeker nog financieel interessant zijn. Aangezien je nog 2 jaar kan profiteren van de 100% salderingsregeling. In 2025 kun je 64% van de opgewekte energie salderen. Nog steeds erg gunstig, want de energienota zal dan erg laag zijn, want je wekt al heel veel energie op en hoeft maar voor de overige 36% te betalen (zie in de tabel verder in de tekst een uitgebreide berekening). Hedendaags haal je binnen 3 à 5 jaar de kosten van de zonnepanelen eruit. Wat zal betekenen dat, mocht je nu zonnepanelen aanschaffen, je de kosten er rond 2027 al uit hebt gehaald. Je profiteert dan nog steeds voor 55% van de salderingsregeling en zal dan gaan ‘verdienen’ met de aangeschafte zonnepanelen.

Later maakt de thuisbatterij zijn intrede waarbij de opgewekte energie kan worden opgeslagen. Zodat wanneer je stroom nodig hebt, en de zonnepanelen wekken op dat moment niks op, je de stroom uit de thuisbatterij kan gebruiken. Ondanks dat onze ooster- en zuiderburen al flink de thuisbatterij aan het aanschaffen zijn, zal dat in Nederland nog wel even langer duren. Want wij profiteren nu nog van de voordelen van de salderingsregeling.

Waarom wordt de salderingsregeling aangepast?

Die nieuwe regeling klinkt natuurlijk niet als muziek in de oren voor jou als consument. Echter is het wel degelijk noodzakelijk dat deze regeling wordt aangepast.

Als we straks namelijk allemaal zonnepanelen op onze dak hebben liggen, dan wekken we allemaal in de zomer ontzettend veel energie op. Deze energie willen we natuurlijk in de avond en in de winter gaan gebruiken. Maar energie opslaan is niet zo makkelijk als wij allemaal denken.

Het energienet is er kort gezegd niet voor gemaakt om zoveel energie op te slaan. De overtollige energie die we gaan opwekken met alle zonnepanelen, kan de energiecentrale simpelweg gewoon niet aan. We kunnen dan zogenoemde ‘black outs’ gaan verwachten. We gaan het net dan te veel belasten. Als we dan allemaal tegelijk in de avonden en in de winter de energie gaan verbruiken dan moeten de kolencentrales extra hard werken om deze ‘grijze’ energie naar ons huis te sturen. Deze grijze energie is dan eigenlijk gratis omdat je dit hebt opgewekt maar omdat het net de energie simpelweg gewoon niet in zulke grote getalen kan opslaan, kost het eigenlijk gewoon geld om de energie te leveren. Dit gaat natuurlijk niet ten goede. Het plafond is dan bereikt en ook al overstegen. Zonnepanelen moeten duurzamer zijn en niet zorgen dat de vervuilende kolencentrales nog harder moeten werken op sommige momenten. Er moet dus iets veranderen, en deze verandering vindt plaats middels het aanpassen van de salderingsregeling vanaf 2025.

Verschil salderingsregeling in cijfers, want wat houdt dit nou financieel in?

Ik kan natuurlijk in tekst veel uitleggen maar misschien is het handig, om het voor jou in cijfers even makkelijk te maken. Hieronder zal ik in een tabel het verschil voor 2023 en 2025 laten zien. In 2023 kun je nog 100% salderen en in 2025 64%.

Zo hebben we in het overzicht voor 2023 en 2025 precies hetzelfde opgewekt als verbruikt. In deze situatie wekken we meer op dan we verbruiken.

Als je hedendaags meer opwekt dan dat je verbruikt betaal je geen energiebelasting en ODE, maar ontvang je juist een terug leververgoeding voor de stroom die je dus zelf niet nodig hebt.

Maar vanaf 2025 zal je altijd energie verbruiken van het net en betaal je dus wel de ODE en energiebelasting. De energiebelasting is in 2023: € 0,0401 (Rijksoverheid, 2022) en de ODE is: € 0,03691 (PriceWise, 2022).

In 2023 krijg je in de bovenstaande situatie dus geld als je teveel levert, maar in 2025 betaal je dus geld en in 2031 helemaal. Dit heeft te maken met dat de kosten voor terug levering en de kosten voor het verbruik van energie niet gelijk zijn. Je betaald, op dit moment, zo rond de € 0,80 cent per kWh en krijg je € 0,04 tot 0,15 cent per kWh. De prijzen verschillen natuurlijk per energieleverancier. In de tabel is een gemiddelde van € 0,095 cent aangehouden bij het berekenen van de netto terug levering.

Houdt er rekening mee dat in deze tabel geen rekening is gehouden met je eigen verbruik. Als je vanaf 2025 stroom opwekt wat meteen naar je apparaten stroomt, betaal je hier natuurlijk niks over. Bovenstaande tabel is alleen wanneer je stroom verbruikt als de zonnepanelen niks opwekken.

Maar is het alsnog het gunstig om zonnepanelen aan te schaffen?

Waarom is het in 2023 nog steeds voordelig om zonnepanelen te kopen?

In 1 woord: salderingsregeling! Wanneer je in 2023 nog zonnepanelen koopt kun je nog profiteren van de 100% salderingsregeling. Alles wat je opwekt, kun je wegstrepen aan je verbruik. Vanaf 2025, mocht de regeling niet weer worden uitgesteld (voor de 5e keer), zal je elk jaar minder kunnen salderen maar nog steeds een percentage. Elk percentage is een financiële bijkomstigheid.

Als je nu ook rekening houdt met het verbruik van jouw stroom, dan kan het helemaal gunstig zijn. Het doel is namelijk dat je de stroom die je opwekt meteen naar je apparaten laat stromen. Hier betaal je namelijk niks over, als de aanpassing van salderingsregeling in werking treedt. Gunstig gaat het dus zijn om je vaatwasser, wasmachine e.d. overdag aan te zetten. Zodat je alleen betaalt voor dat beetje stroom wat je in de avond of ochtend gebruikt.

Stel je hebt geen zonnepanelen en je kijkt naar de tabel in het kopje hierboven, dan betaal je hetgeen wat je normaliter zou opwekken (in het geval van 2031: 3500 kWh). Die 3500 kWh zou je dan moeten betalen tegen een energieprijs die op dat moment actueel is. Aangezien de energieprijs hoger is dan de terug leververgoeding betaal je dus veel meer.

Het is natuurlijk dus veel voordeliger als je de stroom die je opwekt direct kunt gebruiken. Maar aangezien we in de avonden meer thuis zijn (als je een 9-5 baan hebt), is dit niet altijd mogelijk. Toch zijn er verschillende manieren om nòg voordeliger uit te zijn met de salderingsregeling.

Maar wat kunnen we (nog meer) doen zodat de nieuwe salderingsregeling alsnog voordelig(er) gaat zijn?

Het kabinet is van plan om de bovenstaande salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen. Als je nu dus nog zonnepanelen zou aanschaffen kun je nog tot 2025 genieten van 100% salderen en kun je daar nog steeds mooi van profiteren. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we de stroom die we opwekken, meteen kunnen gebruiken voor de apparaten in ons huis. Maar mocht je werken van 9 tot 5 dan is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Je bent in de ochtend – en avonduren meer thuis, maar dan schijnt de zon een stuk minder en kunnen we stroom veel minder 1 op 1 gebruiken.

Er zijn 3 manieren om meer baat te hebben bij de aanpassingen van de salderingsregeling. Dat kunnen we bereiken door middel van:

  • Plaatsen/Aanschaffen van een opslag van de stroom
  • Zonnepanelen plaatsen op het oosten en het westen
  • Smart Home Devices aanschaffen

Plaatsen/Aanschaffen van een thuisbatterij

In sommige landen, zoals België en Duitsland, wordt het al veelvuldig gebruikt en ook in Utrecht en andere steden in Nederland ligt er al één in huis: een thuisbatterij. Deze worden simpelweg gebruikt voor het opslaan van de stroom die je opwekt. Heel gunstig natuurlijk want op deze manier kun je je stroom zelf opslaan en gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt en je juist de stroom nodig hebt. Als de salderingsregeling echt wordt doorgevoerd, wordt dit product natuurlijk heel interessant voor mensen die veelal overdag weg van huis zijn.

Ik zie dit product over 3 à 5 jaar echt wel als de toekomst, wanneer de salderingsregeling wordt doorgevoerd. Dit zal huishoudens namelijk zeker gaan helpen bij het 1-op-1 gebruiken van de opgewekte stroom. Voor nu is het nog niet heel interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Maar ik verwacht dat mocht de salderingsregeling echt wordt doorgevoerd, dat er dan ook verschillende subsidies worden opgestart vanuit de overheid voor de aanschaf van de thuisbatterij. Net zoals dat dit eerder ook was voor zonnepanelen.

Onze ooster- en zuiderburen zijn op dit moment koploper in de aanschaf van thuisbatterijen volgens onderzoek van Solarpower (december, 2022). Zij genieten niet (meer) van een salderingsregeling, dus een thuisbatterij is voor hen heel gunstig. Ondanks dat volgens het nieuwe rapport data van België van 2022 mist, is er wel data bekend over de totale aanschaf van thuisbatterijen in 2021. In geheel Europa hebben nu meer dan 1 miljoen gezinnen een thuisbatterij aangeschaft, en volgens de nieuwe prognose van Solarpower (december, 2022) gaan deze aantallen nog veel verder stijgen. Solarpower is wel teleurgesteld in de cijfers van Nederland, zij zien dat de salderingsregeling de verkoop van thuisbatterijen ernstig tegenhoudt (en terecht ook). Want waarom een thuisbatterij aanschaffen als we nu nog de opgewekte energie kunnen wegstrepen aan de verbruikte energie.

Zonnepanelen plaatsen op het oosten en het westen

Normaliter is het heel erg rendabel om je zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Hiermee haal je natuurlijk het meeste rendement. Echter in de ochtend- en avonduren, wanneer de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen, zullen de zonnepanelen minder opwekken. Terwijl je dan juist het meeste thuis bent en dus ook de meeste stroom verbruikt.

Als je de zonnepanelen deels op het oosten en deels op het westen plaatst dan zul je minder energie opwekken midden op de dag. Maar zal er in de ochtend en avonduren meer energie worden opgewekt. De momenten dat we het meeste thuis zijn en wanneer we de meeste stroom nodig hebben. Op deze manier zal de opgewekte stroom 1-op-1 doorstromen naar jouw elektrische apparaten. Zie hiernaast een diagram die het verschil laat zien.

In het diagram kun je zien dat er in de ochtend en in de avond, juist wanneer je nog thuis bent, meer stroom op wordt gewekt wanneer de panelen op het oosten en westen liggen. Wanneer de zonnepanelen op het zuiden liggen zul je op het piekmoment misschien meer opwekken. Maar als je op de piekmomenten toch niet thuis bent levert dit eigenlijk, met de nieuwe salderingsregeling, minder op.

Smart Home Devices

De lampen aanzetten met je mobiele telefoon of Siri/Alexa gebruiken om mensen te bellen zonder je handen ook maar te gebruiken. De technologie wordt steeds handiger en efficiënter. Dat de technologie zo efficiënt wordt, gaat erg voordelig zijn met de stijgende energieprijzen. Dit is vooral handig wanneer je overdag aan het werk bent en bijvoorbeeld op afstand je wasmachine wilt aanzetten. Het wordt namelijk, met de nieuwe salderingsregeling, een stuk voordeliger om je wasmachine overdag aan te zetten wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, dan ‘s avonds wanneer de zonnepanelen niks opwekken. Tevens kun je ook de stofzuiger, droger en vaatwasser op afstand met smart home devices bedienen. Enige wat je hoeft te doen is de was of de vaat in de machine te stoppen en in de middag wanneer je op werk bent kun je alles aanzetten via apps op je mobiele telefoon.

Er zijn meerdere Smart Home Device aanbieders. Van goedkopere zoals TRÅDFRI van Ikea tot aan de Philips Hue om je lampen mee te bedienen. En verschillende wasmachine giganten zoals Miele en Bosch hebben wasmachines die op afstand zijn te bedienen. Mocht de salderingsregeling in werking treden dan kunnen dit ook zeker handige investeringen zijn.

Conclusie: Wat houdt de nieuwe salderingsregeling 2025 voor mij in?

Wat het inhoudt is dat er slimmer nagedacht moet worden over het gebruik van de stroom vanaf 2025. Aangezien je vanaf 2025 minder kunt salderen (verdienen aan de opgewekte stroom), is het idee dat er stroom wat wordt opgewekt, direct gebruikt dient te worden. Er kan namelijk niks meer worden opgeslagen. Ben je in de ochtend en avond meer thuis, maar wekken de zonnepanelen dan nog niet genoeg op voor de apparaten die je dan aan zet, dan zul je moeten betalen. Dit is niet altijd haalbaar doordat een groot deel van de werkenden in Nederland van 09:00 uur tot 17:00 uur werken. Verstandig is dan om één van de volgende stappen te ondernemen:

  • Aanschaffen van een batterij opslag om jouw opgewekte stroom thuis te kunnen opslaan, voor het gebruik in de ochtenduren en avonduren.
  • Het aanschaffen van smart home devices, zodat je de wasmachine, droger, vaatwasser en stofzuiger op afstand aan kan zetten. Op deze manier kun je in de middag wanneer de zonnepanelen het meest opwekken jouw elektrische apparaten aanzetten, vanaf jouw werkplek.
  • De zonnepanelen verplaatsen of leggen op het oosten of westen, zodat je meer stroom opwekt in de ochtend- en avonduren.

Het is ondanks de nieuwe regeling altijd verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. Je verdient de zonnepanelen namelijk altijd weer terug en je draagt daarbij mee aan het verduurzamen van onze aarde.

Hopelijk heeft de bovenstaande informatie jouw vragen beantwoord omtrent de salderingsregeling en weet je nu wat je vanaf 2025 kan verwachten. Roept de blog toch nog vragen op? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze zonnepanelen experts. Of doe meteen een dakscan! Onze medewerkers zullen dan binnen 2 tot 5 werkdagen contact opnemen met passend advies.

Salderingsregeling 2023 2025 Zonduurzaam

Menu