Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Huidige salderingsregeling verlengd tot 2023!

Investeren in zonnepanelen is een zeer sterke investering, en dat gaat het ook blijven als de salderingsregeling in 2023 wordt afgebouwd. Maar wat zijn nou eigenlijk de gevolgen voor deze nieuwe regeling? Wat voor invloed heeft dit op de terugverdientijd? Is het verstandig om nu in zonnepanelen te investeren of juist af te wachten om te kijken wat de nieuwe regeling voor ons betekent? Zonduurzaam legt het je uit!

Wat houdt dat salderen nou eigenlijk in? 

De salderingsregeling houdt simpel gezegd in dat je twee variabelen tegenover elkaar mag wegstrepen: de stroom die je teruglevert aan het net tegen de stroom die je van het net afneemt. Je krijgt hetzelfde tarief als wat je aan het net zou betalen (ongeveer 23 cent per kWh). Echter heeft de regering aangegegeven dat ze dit in 2023 willen gaan veranderen (let wel: dit is vooralsnog een voorstel!). Dit zou betekenen dat je vanaf 2031 helemaal niet meer mag salderen. Momenteel krijg je voor elke kWh die je ongesaldeerd aan het net levert een vergoeding van tussen de 6 en 11 eurocent. Echter zou de nieuwe regeling dit dus afbouwen totdat we een nulpunt hebben bereikt. Deze nieuwe regeling gaat voor iedereen gelden; of je nu al een installatie op de woning hebt liggen of niet.

Nu, in 2020, is het nog extra voordelig om te investeren in zonnepanelen. Je geniet namelijk nog twee volle jaren van de huidige salderingsregeling. Daarna wordt het deel dat gesaldeerd mag worden ieder jaar weer wat minder. We weten dat, onder het huidige salderingssysteem, een zonnepanelen installatie doorgaans binnen 5 tot 8 jaar is terugverdient. Echter zal dit in de toekomst dus gaan oplopen.

Als je nu een set zonnepanelen van 12 stuks inclusief een omvormer en installatie koopt, dan verdien je die dus binnen 5 tot 8 jaar weer terug. De winst na 25 jaar kan vergeleken worden met een spaarrente van 4,5%. Echter is dit niet alleen financieel erg aantrekkelijk, maar ook nog eens hartstikke duurzaam! Er wordt namelijk ook nog eens zo’n 1400 kilo CO2-uitstoot per jaar voorkomen.

En wat betekent dit nou voor de toekomst? 

Als je in 2023 zonnepanelen aanschaft krijg je meteen te maken met de afbouw van de salderingsregeling. In 2023 mag er namelijk nog maar voor 91% gesaldeerd worden en dat gaat dan per jaar aflopen met ongeveer 9%, totdat er in 2031 niks meer gesaldeerd mag worden. Echter is het ook na 2023 nog aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen. Alleen ligt het financieel rendement dan een stuk lager, namelijk op 3,5%.

Ideaal zou natuurlijk de ontwikkeling van thuisbatterijen zijn. We weten dat deze momenteel door grote organisaties worden getest en eigenlijk ook al wel klaar zijn voor productie maar omdat dit allemaal nog in een beginnende fase zit zullen de prijzen hier hoogst waarschijnlijk erg hoog van zijn. Zonduurzaam kijkt echter wel uit naar deze ontwikkeling, want zo zorgen we ervoor dat alle energie ook uw eigen energie blijft, en dat we minder hoeven af te nemen van het energienet!

Salderingsregeling

Menu