Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Quooker verbruik

In deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn veel mensen geïnteresseerd in energiezuinige apparaten die hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Een apparaat dat hieraan kan bijdragen is de Quooker. Maar hoe zit het eigenlijk met het verbruik van een Quooker? In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van een Quooker en geven we enkele tips om dit verbruik te verminderen.

Wat is een Quooker?

Voordat we ingaan op het verbruik van een Quooker, is het belangrijk om te begrijpen wat een Quooker precies is. Een Quooker is een kraan die naast warm en koud water ook kokend water kan leveren. Het biedt gebruikers het gemak van direct kokend water, wat handig kan zijn voor het zetten van thee, het bereiden van instant soepen of het blancheren van groenten.

Hoe werkt een Quooker?

Een Quooker bestaat uit een reservoir dat onder het aanrecht wordt geïnstalleerd. In dit reservoir wordt het water verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 110 graden Celsius. Het reservoir is goed geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. Tegelijkertijd is de Quooker kraan uitgerust met een dubbele wand, waardoor de buitenkant van de kraan niet te heet wordt om aan te raken.

Wanneer je kokend water nodig hebt, druk je op een speciale knop op de Quooker kraan. Het kokende water stroomt vervolgens direct uit de kraan. Er is geen wachttijd en er wordt alleen de benodigde hoeveelheid water verwarmd, waardoor energiebesparing mogelijk is.

Het energieverbruik van een Quooker

Nu we begrijpen hoe een Quooker werkt, is het tijd om te kijken naar het energieverbruik ervan. Een Quooker werkt op elektriciteit en verbruikt energie wanneer het water in het reservoir wordt opgewarmd. Het exacte verbruik kan variëren afhankelijk van het model en de instellingen, maar over het algemeen wordt geschat dat een Quooker ongeveer 10 tot 15 kWh aan elektriciteit per maand verbruikt.

Verschillende soorten Quookers

Quooker heeft drie verschillende kook water reservoirs ontwikkeld. Deze verschillende soorten zijn als volgt:

 • PRO3: voor direct kokend water
 • COMBI: voor kokend en warm water
 • COMBI+: voor kokend en onbeperkt water

Het verbruik van een Quooker vergeleken met een waterkoker

Sommige mensen maken zich zorgen dat een Quooker meer energie verbruikt dan een conventionele waterkoker. Hoewel een Quooker inderdaad elektriciteit verbruikt, zijn er enkele factoren waardoor het verbruik van een Quooker uiteindelijk wellicht lager kan zijn dan dat van een waterkoker.

In tegenstelling tot een waterkoker, waarbij je meestal meer water kookt dan nodig is, verwarmt een Quooker alleen de benodigde hoeveelheid water. Dit kan leiden tot energiebesparing, vooral als je regelmatig kleine hoeveelheden kokend water nodig hebt.

Daarnaast is een Quooker kraan goed geïsoleerd, waardoor warmteverlies wordt verminderd. Een waterkoker daarentegen kan warmte verliezen tijdens het koken en terwijl het water op temperatuur blijft.

Tips om het verbruik van een Quooker te verminderen

Hoewel een Quooker op zichzelf al energiezuiniger kan zijn dan een waterkoker, zijn er enkele tips die je kunt volgen om het verbruik van een Quooker verder te verminderen:

 1. Zet de Quooker kraan niet onnodig lang aan. Gebruik alleen het benodigde kokende water en zet de kraan meteen weer uit.
 2. Onderhoud het Quooker reservoir regelmatig om ervoor te zorgen dat het goed geïsoleerd blijft en het energieverbruik minimaal is.
 3. Controleer de temperatuurinstellingen van het Quooker reservoir. Lagere temperaturen kunnen nog steeds water leveren dat warm genoeg is voor de meeste toepassingen.
 4. Combineer het gebruik van een Quooker met andere energiezuinige apparaten, zoals een waterbesparende douchekop of energiezuinige huishoudelijke apparaten.

Door deze tips te volgen, kun je het energieverbruik van je Quooker verder minimaliseren en tegelijkertijd genieten van het gemak van direct kokend water.

Conclusie

Een Quooker is een handig apparaat dat direct kokend water kan leveren. Hoewel het elektriciteit verbruikt, kan het verbruik van een Quooker lager zijn dan dat van een waterkoker vanwege het verwarmen van alleen de benodigde hoeveelheid water en de goede isolatie van de kraan. Door bewust om te gaan met het gebruik van een Quooker en enkele energiebesparende maatregelen te treffen, kun je het verbruik verder verminderen en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten.

Veelgestelde vragen over het Quooker verbruik

 1. Is een Quooker veilig in gebruik?
  Ja, een Quooker is veilig in gebruik. De kraan is uitgerust met een dubbele wand, waardoor de buitenkant niet te heet wordt om aan te raken. Daarnaast zijn er beveiligingen ingebouwd om ongewenst gebruik te voorkomen, zoals een kinderbeveiliging op de kokend water knop.
 2. Kan een Quooker alleen kokend water leveren?
  Nee, een Quooker kan naast kokend water ook warm en koud water leveren, net als een reguliere kraan.
 3. Verbruikt een Quooker standby-energie?
  Nee, een Quooker verbruikt geen standby-energie. Het verwarmt alleen het water wanneer je de kokend water knop indrukt.
 4. Moet ik een Quooker laten installeren door een professional?
  Ja, het wordt aanbevolen om een Quooker te laten installeren door een professionele installateur om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt geïnstalleerd.
 5. Kan ik een Quooker zelf onderhouden?
  Ja, het is mogelijk om het Quooker reservoir zelf te onderhouden door het regelmatig te reinigen en te ontkalken. Er zijn specifieke instructies beschikbaar in de handleiding van de Quooker.
 6. Waar koop ik een Quooker? 
  Het kopen van een Quooker kun je doen in verschillende keukenwinkels.
Quooker verbruik

Menu