Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Pelletkachel verbruik

Pelletkachels zijn verwarmingsapparaten die speciaal ontworpen zijn om pellets te verbranden als bron van energie. Deze pellets zijn gemaakt van geperst houtafval en hebben een hoog energiegehalte. Het verbrandingsproces van een pelletkachel is zeer efficiënt en zorgt voor een constante warmteafgifte. Het begrijpen van het verbruik van een pelletkachel is essentieel om de kosten laag te houden en het milieu te ontlasten.

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een branderbak, een rookgasventilator, een warmtewisselaar en een thermostaat. De branderbak is ontworpen om pellets automatisch aan te voeren en te ontsteken. De rookgasventilator zorgt voor een efficiënte verbranding en afvoer van rookgassen. De warmtewisselaar zet de warmte van de verbranding om in bruikbare warmte voor de ruimte. De thermostaat regelt de gewenste temperatuur.

De pellets worden in kleine hoeveelheden in de branderbak gevoerd, waar ze ontstoken worden door een gloeispiraal. De rookgasventilator voert de verbrandingslucht aan voor een efficiënte verbranding. De warmte die vrijkomt tijdens het verbrandingsproces wordt via de warmtewisselaar overgedragen aan de lucht die de ruimte in wordt geblazen.

Factoren die het pelletkachel verbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het verbruik van een pelletkachel beïnvloeden:

 1. Grootte en isolatie van de ruimte: Een grotere ruimte vereist meer warmte, wat resulteert in een hoger verbruik. Goede isolatie helpt warmteverlies te verminderen en verlaagt het verbruik.
 2. Gewenste temperatuur en tijdsduur: Hogere temperaturen en langere verwarmingsperiodes leiden tot een hoger verbruik.
 3. Efficiëntie van de pelletkachel: Een goed ontworpen en onderhouden pelletkachel heeft een hogere efficiëntie, waardoor er minder pellets worden verbruikt voor dezelfde warmteafgifte.
 4. Kwaliteit van de pellets: Het gebruik van hoogwaardige pellets zorgt voor een efficiëntere verbranding en vermindert het verbruik.

Berekening van het pellet kachel verbruik

Het verbruik van een pellet kachel kan worden berekend op basis van verschillende factoren:

 1. Vermogen van de pelletkachel: Het vermogen van een pellet kachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en beïnvloedt het verbruik. Een hoger vermogen betekent over het algemeen een hoger verbruik.
 2. Energie-efficiëntieklasse: Pelletkachels zijn voorzien van een energie-efficiëntieklasse, die aangeeft hoe efficiënt ze zijn in het omzetten van pellets in warmte. Een hogere efficiëntieklasse resulteert in een lager verbruik.
 3. Gemiddeld verbruik per uur: Het gemiddelde verbruik van een pelletkachel wordt uitgedrukt in kilogram pellets per uur. Dit kan variëren afhankelijk van het vermogen en de efficiëntieklasse van de kachel.
 4. Jaarlijks energieverbruik: Het jaarlijkse energieverbruik van een pelletkachel kan worden berekend door het gemiddelde verbruik per uur te vermenigvuldigen met het aantal uren dat de kachel gebruikt wordt per dag en het aantal stookdagen per jaar.

Tips om het pelletkachel verbruik te verminderen

Er zijn verschillende manieren om het verbruik van een pelletkachel te verminderen. Ten eerste is het goed om je ruimte met isolatie te verbeteren. Goede isolatie helpt warmteverlies te verminderen, waardoor de pelletkachel minder hard hoeft te werken.

Daarnaast is het goed om een efficiënte pelletkachel te kiezen. Kies voor een pellet kachel met een hoog vermogen en een goede energie-efficiëntieklasse.

Maar ook is het goed om te gebruik te maken van hoogwaardige pellets. Hoogwaardige pellets zorgen voor een efficiëntere verbranding en verminderen het verbruik.

Als laatste is het goed om optimaal gebruik te maken van thermostaat en programmering. Stel de thermostaat in op een comfortabele temperatuur en programmeer de kachel om alleen te verwarmen wanneer dat nodig is.

Voordelen van een efficiënt pelletkachel verbruik

Het efficiënt verbruiken van een pellet kachel biedt verschillende voordelen:

 1. Kostenbesparing op energierekening: Een efficiëntere pelletkachel resulteert in een lager verbruik en lagere energiekosten.
 2. Minder belasting voor het milieu: Door minder pellets te verbruiken, wordt de CO2-uitstoot verminderd en draagt men bij aan een duurzamere toekomst.
 3. Verhoogd comfort en warmte in huis: Een goed afgestelde pelletkachel zorgt voor een constante en comfortabele warmte in huis.

Onderhoud en reiniging voor een optimaal verbruik

Om het verbruik en de efficiëntie van een pelletkachel te behouden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren:

 1. Regelmatig reinigen van de pelletkachel: Verwijder asresten en vuil uit de branderbak en andere onderdelen van de kachel.
 2. Controleren en onderhouden van de ventilator en rookafvoer: Zorg ervoor dat de ventilator goed werkt en dat de rookafvoer vrij is van blokkades.
 3. Schoonmaken van de branderkorf en aslade: Reinig de branderkorf en aslade regelmatig om een goede verbranding te behouden.
 4. Inspectie van de afdichtingen en bekleding: Controleer de afdichtingen en bekleding van de pelletkachel om ervoor te zorgen dat er geen warmte verloren gaat.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel pellets verbruikt een pellet kachel gemiddeld per dag?
Het gemiddelde verbruik van een pelletkachel kan variëren, maar het ligt meestal tussen de 0,5 en 2 kilogram per uur. Dit komt neer op ongeveer 12 tot 48 kilogram pellets per dag, afhankelijk van het vermogen en de efficiëntieklasse van de kachel.

2. Is het verbruik van een pellet kachel hoger dan dat van een traditionele houtkachel?
Nee, pelletkachels zijn over het algemeen efficiënter dan traditionele houtkachels. Dit komt doordat pellets een hogere energiedichtheid hebben en dat ze gecontroleerd worden toegevoerd aan de branderbak, waardoor er minder verspilling is.

3. Kan ik elke soort pellet gebruiken of zijn er specifieke eisen?
Hoewel pelletkachels in staat zijn om verschillende soorten pellets te verbranden, wordt een hoogwaardige pellet met een laag asgehalte en vochtgehalte aanbevolen voor een optimale verbranding en efficiëntie.

4. Wat is de levensduur van een pelletkachel?
Met goed onderhoud en regelmatige reiniging kan een pelletkachel tot wel 20 jaar meegaan. Het is echter belangrijk om te investeren in een kwalitatieve pelletkachel van een betrouwbaar merk om de duurzaamheid en levensduur te waarborgen.

5. Moet ik de pellet kachel ‘s nachts uitschakelen om het verbruik te verminderen?
Het is niet nodig om de pelletkachel ‘s nachts uit te schakelen, aangezien moderne kachels zijn uitgerust met thermostaten en programmeerbare functies. De kachel kan op een lagere stand worden ingesteld tijdens de nacht, wat het verbruik vermindert terwijl het comfort behouden blijft.

6. Waar koop ik een pellet kachel? 
Het kopen van een pellet kachel doe je bij gespecialiseerde kachel winkels, grote doe-het-zelfwinkels en online retailers.

Vrouw zittend voor pellet kachel.

Menu