Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Hoe kan ik nog meer uit mijn zonnepanelen halen zonder te salderen?

Hoewel de afbouw van de salderingsregeling wellicht nog in de toekomst ligt, is het nu het perfecte moment om te ontdekken hoe je blijvend kunt besparen, zelfs als de regeling wordt afgebouwd. Techniek Nederland benadrukt de noodzaak van meer zelfgebruik van opgewekte energie, maar wat houdt dit eigen verbruik precies in en hoe kun je zonder te salderen alsnog veel verdiensten uit je zonnepanelen halen? Ik leg het je allemaal uit.

Nog steeds veel besparen na afbouw salderingsregeling

Zoals diverse betrouwbare bronnen, waaronder Techniek Nederland, al aangeven, is het cruciaal om meer te profiteren van ons eigen energieverbruik. Om ook na het salderen nog zoveel mogelijk te blijven besparen en te blijven ‘verdienen’ met je zonnepanelen. Maar wat houdt dit eigen verbruik precies in?

Eigen verbruik

Eigen verbruik omvat alle elektriciteit die rechtstreeks van je zonnepanelen naar je huishoudelijke apparaten stroomt. Zoals de stroom die je overdag gebruikt, wanneer de zon schijnt, om de wasmachine te laten draaien. Voor deze stroom hoef je niets te betalen, maar het levert wel een aanzienlijke besparing op je energierekening op.

Op dit moment bedraagt het gemiddelde eigen verbruik in huishoudens zo’n 30%. Dat klinkt al veel, maar je kan nog meer besparen met je zonnepanelen door je eigen verbruik te verhogen. Je eigen verbruik verhogen kan al gemakkelijk naar 40%. Maar wat is het verschil tussen 30% eigen verbruik en 40% eigen verbruik? Bespaart het echt veel meer? Hieronder heb ik het schematisch voor je weergegeven:

Berekening eigen verbruik zonnepanelen.

Het verhogen van je eigen verbruik is dus erg lonend, want je kan er op jaarbasis meer dan € 140 euro op besparen. Hoe meer je je eigen opgewekte stroom dus gaat gebruiken, hoe meer je kan besparen en hoe hoger de totale besparingen over een jaar zijn. Maar hoe ziet dat eruit op een langer tijdsbestek? Hieronder heb ik daarvoor een grafiek gemaakt, die dit inzichtelijk weergeeft.

Het verschil in totale opbrengsten tussen 2024 en 2031 is opvallend groot. Het is natuurlijk geweldig dat het verhogen van je eigen verbruik leidt tot aanzienlijke besparingen. Maar, welke eenvoudige stappen kun je ondernemen om je eigen verbruik te verhogen? Wat zijn de praktische maatregelen die je kunt nemen?

Van 30 naar 40% eigen verbruik

Meer besparen met je zonnepanelen klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je zou kunnen zetten om je besparingen verder te vergroten, zoals:

  • Met slimme apparaten + je tijdsplanning
  • Met energieopslag
  • Met slimme thermostaten
  • Met slimme verlichting
  • Met slimme stopcontacten

Elk van deze stappen kan je helpen om nog meer uit je zonnepanelen te halen en je energierekening verder te verlagen. In de volgende secties zal ik elke stap nader toelichten.

Slimme apparaten + tijdstippen

Apparaten worden met het jaar slimmer en slimmer. Denk hierbij aan wasmachines die het energieverbruik optimaliseren of die je op afstand aan zou kunnen zetten. Dit soort slimme apparaten kunnen een handige oplossing zijn om je eigen verbruik te verhogen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wasmachine die je op afstand aan kan zetten of die rond een bepaald tijdstip zelf de wasbeurt start. In de ochtend leg je de was in de trommel, je zet de timer op 15:00 uur en gaat naar je werk. Als je thuiskomt is de was klaar, het heeft je niks gekost aan energie, omdat de zonnepanelen al het werk hebben gedaan.

Als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden 220 wasbeurten heeft, kun je tot wel € 130 euro besparen met deze aanpassing. Het vergt natuurlijk wel even een aanpassing aan je structuur.

Energieopslag

In deze tijd van onzekerheid rondom de salderingsregeling kan ik je de sleutel geven tot blijvende besparingen én winsten met je zonnepanelen: de thuisbatterij. Deze revolutionaire investering tilt jouw energiegebruik naar nieuwe hoogten. Terwijl Duitsland en België de voordelen van thuisbatterijen al volop omarmen, zien we dat deze game-changing innovatie nu ook steeds zichtbaarder wordt in Nederland. De thuisbatterij is in staat om jouw overtollige energie die je overdag opwekt op te slaan voor gebruik ‘s avonds of op bewolkte dagen. Met deze krachtige opslagmogelijkheid kun je je eigen energieverbruik laten exploderen, tot wel 60% of zelfs 80%! Dat betekent een spectaculaire besparing van maar liefst €1.120 euro door simpelweg jouw eigen opgewekte energie slim te benutten.

Met de thuisbatterij als spil van je Home Energy Management Systeem heb je de kracht in handen om je ecologische impact te verminderen en tegelijkertijd flink te profiteren van aanzienlijke besparingen. Hieronder heb ik even een grafiek gemaakt die laat zien hoe hoog jouw besparing gaat zijn wanneer je 30% eigen verbruik hebt, 40% eigen verbruik met die paar aanpassingen en wat de besparingen gaan zijn met een thuisbatterij binnen een tijdsbestek van 8 jaar.

Binnen 5 à 6 jaar, afhankelijk van de grootte van je installatie, heb je niet alleen de energierekening onder controle, maar ook je thuisbatterij en zonnepaneleninstallatie volledig terugverdiend! Het is als een winnend spel waarbij jouw eigen energiegebruik de hoofdrol speelt. En als je bedenkt dat daarbovenop nog de terugleververgoeding komt…

Slimme thermostaten

Naast de slimme apparaten zoals een slimme wasmachine en vaatwasser zijn er ook kleinere aanpassingen die je kan doen om je eigen verbruik te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten*.

Slimme thermostaten gaan verder dan eenvoudige temperatuurregeling. Met programmeerbare functies kun je comfortniveaus aanpassen op basis van je dagelijkse schema, waardoor energie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd zonder concessies aan comfort. Verder kunnen slimme thermostaten:

  • Zich aanpassen aan je voorkeuren en levensstijl. Bijvoorbeeld alvast de verwarming aanzetten wanneer je bijna thuis bent.
  • De slimme thermostaat kan de temperatuur in huis aanpassen middels de weersverwachting van die dag.

*Dit geldt voor huishoudens met elektrische verwarmingssystemen, zoals warmtepompen of elektrische vloerverwarming.

Slimme verlichting

Verder is slimme verlichting één van die kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Vaak bestaat slimme verlichting al uit LED-technologie, wat op zichzelf al bijdraagt aan energiebesparing. Maar het gaat verder dan dat; het kan ook helpen om je eigen verbruik te optimaliseren.

Een handige functie is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de verlichting automatisch uit te schakelen wanneer je het pand verlaat met je telefoon. Hierdoor voorkom je onnodig energieverbruik wanneer je niet thuis bent. Daarnaast biedt slimme verlichting nog andere voordelen:

  • Aanpassing aan zonnestraling: Het systeem kan de helderheid regelen op basis van beschikbaar daglicht, waardoor je meer gebruik maakt van natuurlijk licht.
  • Tijdschema’s en intensiteit controle: Stel tijdschema’s in en pas de intensiteit aan op momenten van maximale zonnestraling, waardoor je optimaal profiteert van de zonne-energie opgewekt door je zonnepanelen.
  • Afstandsbediening en monitoring: Bedien je verlichting op afstand en monitor het energieverbruik, waardoor je direct kunt inspelen op de actuele energieproductie van je zonnepanelen.

Door deze functies slim te benutten, wordt slimme verlichting niet alleen een gemak maar ook een effectieve tool om je energiegebruik te optimaliseren en je eigen verbruik te verhogen.

Slimme stopcontacten

Tot slot wil ik nog kort ingaan op de functionaliteit van slimme stopcontacten. Met slimme stopcontacten kun je eenvoudig de stroomtoevoer naar aangesloten apparaten regelen en plannen, allemaal op basis van de productie van je zonnepanelen. Dit biedt je aanzienlijk meer controle over je energieverbruik. Een belangrijk voordeel is dat ze voorkomen dat je apparaten onbewust stroom blijven vragen op momenten dat ze eigenlijk niet in gebruik zijn, ook wel bekend als sluipverbruik of stand-by verbruik.

Met deze slimme stopcontacten hoef je niet langer handmatig stekkers uit het stopcontact te halen. Je kunt ze eenvoudig uitschakelen via een app op je telefoon, waardoor onnodig stroomverbruik wordt geminimaliseerd. Hierdoor heb je volledige controle over het energiegebruik van je apparaten, zelfs als je niet fysiek aanwezig bent. Het voorkomen van sluipverbruik kan al tot € 180 euro per jaar besparen. Met deze slimme aanpassingen blijf je niet alleen besparen op je energierekening, maar behoud je ook financieel voordeel, zelfs nadat de salderingsregeling is afgebouwd.

Maak je klaar voor de toekomst met je eigen verbruik

In de toekomstige post-salderingsfase is het verstandig om maximaal te blijven profiteren van je eigen opgewekte energie. Het huidige gemiddelde eigen verbruik van 30% kan met eenvoudige stappen worden verhoogd naar 40% of zelfs naar 80%, wat aanzienlijke jaarlijkse besparingen oplevert. De sleutel tot deze optimalisatie ligt in de integratie van slimme technologieën. Met slimme apparaten en doordachte tijdsplanning, energieopslag oplossingen zoals thuisbatterijen, slimme thermostaten die anticiperen op je behoeften, en efficiënte LED-verlichting, kun je je energiegebruik verder verfijnen.

Met deze slimme technologieën transformeer je niet alleen je huis in een efficiënte, energiebewuste omgeving, maar ben je ook beter voorbereid op een toekomst waarin eigen energiegebruik centraal staat. Het is de investering waard, zeker voor je portemonnee. Benieuwd wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen? Bij Zonduurzaam gaan we verder dan alleen zonnepanelen. Vul de dakscan in en ontdek hoeveel jij kunt besparen met jouw eigen thuisbatterij!

nog meer uit je eigen verbruik halen met zonnepanelen

Menu