Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Welk stroomverbruik moet ik aanhouden bij de aanschaf van zonnepanelen?

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

Ben je van plan om een dakscan in te vullen of een offerte aan te vragen voor zonnepanelen? Dan is de eerste vraag die vaak gesteld wordt: “Wat is jouw stroomverbruik?” Hoewel je misschien al wat informatie hebt over je huidige stroomverbruik, is het belangrijk om te weten dat dit niet de enige factor is waar je naar moet kijken. In mijn blog kun je alles lezen over de andere aspecten waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van jouw stroomverbruik.

Verschillende factoren bij het berekenen van jouw stroomverbruik

Als je stroomverbruik in Google intypt, krijg je overal artikelen over het gemiddelde stroomverbruik in Nederland te zien. Vaak zijn deze gemiddelden onderverdeeld in het aantal personen per huishouden of per woningtype. Zoals hieronder in de tabellen ook te zien is.

Desalniettemin, bij het bepalen van het stroomverbruik dat je wilt aanhouden bij zonnepanelen, dien je rekening te houden met verschillende factoren. Het is niet aan te raden om alleen te vertrouwen op het gemiddelde stroomverbruik van Nederland, omdat dit geen rekening houdt met de specifieke omstandigheden van jouw huishouden. Andere factoren die je kan aanhouden zijn als volgt:

  • Jouw huidige energieverbruik
  • De grootte van het huishouden
  • Jouw toekomstige energieverbruik

Ik zal in deze blog deze drie factoren verder toelichten zodat jij een duidelijk beeld krijgt wat wij bedoelen met de vraag: ‘Wat is jouw stroomverbruik?’

Jouw huidige energieverbruik

Het is allereerst verstandig om te achterhalen hoeveel stroom je de afgelopen jaren hebt gebruikt. Deze gegevens zijn meestal te vinden op je slimme meter, in de app van je energiemaatschappij of bij de jaarlijkse energierekening. Door te kijken naar je historisch energieverbruik krijg je een goed inzicht in het patroon van je stroomverbruik en kun je een betere inschatting maken van het benodigde stroomverbruik. Misschien ben je door de jaren heen elk jaar iets meer of iets minder stroom gaan verbruiken. Waar zou dit aan kunnen liggen?

De grootte van het huishouden

Naast het energieverbruik en de historische verbruikspatronen, is het ook belangrijk om te kijken naar de grootte van jouw huishouden bij het bepalen van het stroomverbruik. Dit is met name belangrijk als je in de toekomst verwacht dat er veranderingen zullen zijn in het aantal personen in je huishouden. Is het op dit moment alleen jij en jouw partner, of komen hier nog anderen bij? Of vliegen er misschien een aantal kinderen bij jou het huis uit?

Hierbij gaan we al iets meer kijken naar de toekomst. Want meer of minder personen in een huishouden zegt natuurlijk ook veel over jouw totale stroomverbruik. Denk bijvoorbeeld aan de extra apparaten die nodig zijn om de babykamer van stroom te voorzien. Aan de andere kant, als je kinderen het huis uit gaan, kan het zijn dat je minder energie gaat verbruiken dan voorheen. Het kan dan zinvol zijn om je zonnepanelen installatie aan te passen aan de nieuwe situatie en bijvoorbeeld meer of minder panelen te installeren.

Jouw toekomstige energieverbruik

Naast de grootte van jouw huishouden en de veranderingen daarin, is het belangrijk om nog verder te kijken naar ook jouw toekomstige energieverbruik. Het is namelijk goed om te kijken naar eventuele andere toekomstige plannen die invloed kunnen hebben op jouw stroomverbruik.

Ga je bijvoorbeeld in de toekomst elektrisch auto rijden, dan heeft dit ook invloed op jouw stroomverbruik. Dit betekent namelijk dat je een laadpaal thuis zult hebben, die ook stroom nodig heeft om te functioneren. Dit zal resulteren in een stijging van jouw totale stroomverbruik. Het is daarom slim om alvast rekening te houden met deze toekomstige ontwikkelingen en voldoende capaciteit te hebben in jouw zonnepanelen installatie om deze extra energiebehoefte op te vangen.

Een ander voorbeeld is het installeren van een warmtepomp. Dit is een duurzame manier om jouw huis te verwarmen, maar het gebruik ervan zal wel zorgen voor extra stroomverbruik. Om deze extra energiebehoefte op te vangen, is het belangrijk om voldoende zonnepanelen te hebben en zo een evenwicht te creëren tussen de opgewekte en verbruikte stroom.

Wat is jouw stroomverbruik voor in de toekomst?

Het is belangrijk om niet alleen naar het huidige energieverbruik en de grootte van jouw huishouden te kijken, maar ook naar toekomstige plannen die een impact kunnen hebben op jouw stroomverbruik. Door hier rekening mee te houden bij het ontwerpen van jouw zonnepanelen installatie, kun je er zeker van zijn dat het systeem ook in de toekomst voldoende stroom zal opwekken om aan jouw energiebehoeften te voldoen.

Hopelijk heeft de bovenstaande informatie jou geholpen bij het uitzoeken en berekenen van jouw stroomverbruik. Wil je weten welke mogelijkheden Zonduurzaam biedt voor jou? Door de dakscan in te vullen, kan ik je in één overzicht laten zien wat je kunt verwachten. Met behulp van de dakscan en de expertise van Zonduurzaam kun je een weloverwogen beslissing nemen over de juiste keuze van zonnepanelen en de bijbehorende services. Wacht dus niet langer en vul de dakscan in om te ontdekken welke voordelen Zonduurzaam specifiek voor jou heeft.

Afbeelding zonnepaneel met een stekkerdoos

Menu