Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Sluipverbruik

Ontdek wat je kunt verdienen

Iedereen wil graag energie besparen en zo de kosten van de energierekening verlagen. Maar wist u dat er een verborgen energieverbruik is dat vaak over het hoofd wordt gezien? Sluipverbruik, ook wel bekend als standby-verbruik, verwijst naar het elektriciteitsverbruik van apparaten die niet actief worden gebruikt, maar wel in de standby-stand staan. In dit artikel zullen we uitleggen wat sluipverbruik is, hoe het ontstaat, en hoe u het kunt verminderen om uw energierekening te verlagen.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is het elektriciteitsverbruik van apparaten die in de standby-stand staan. Denk hierbij aan televisies, computers, printers, opladers, keukenapparatuur en andere elektronische apparaten. Hoewel deze apparaten niet actief worden gebruikt, verbruiken ze nog steeds energie omdat ze permanent zijn aangesloten op het stopcontact.

Hoe ontstaat sluipverbruik?

Sluipverbruik ontstaat doordat apparaten continu stroom gebruiken, zelfs wanneer ze niet worden gebruikt. Dit is mogelijk doordat elektronische apparaten vaak stand-by functies hebben om snel te kunnen aanschakelen. Ook apparaten met een afstandsbediening of een digitale klok verbruiken vaak onnodig stroom. Zelfs als het sluipverbruik per apparaat relatief laag is, kan het in totaliteit aanzienlijk zijn.

De impact van sluipverbruik op uw energierekening

Sluipverbruik kan een grote impact hebben op uw energierekening. Hoewel het stroomverbruik per apparaat klein lijkt, kunnen de kosten zich in de loop van de tijd opstapelen. Volgens schattingen van Milieu Centraal kan sluipverbruik tot wel 10% van uw totale energieverbruik uitmaken. Dit kan betekenen dat u jaarlijks tientallen euro’s verspilt aan onnodig energieverbruik.

Hoe sluipverbruik verminderen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om sluipverbruik te verminderen en daarmee energie te besparen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 1. Schakel apparaten volledig uit: Een van de eenvoudigste manieren is door apparaten volledig uit te schakelen wanneer u ze niet gebruikt. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een schakelbare stekkerdoos om meerdere apparaten tegelijkertijd uit te schakelen.
 2. Gebruik slimme stekkers: Slimme stekkers kunnen u helpen om het stroomverbruik van individuele apparaten te regelen. Met behulp van een smartphone-app kunt u de stekker op afstand aan- en uitzetten en zelfs tijdschema’s instellen.
 3. Kies voor energiezuinige apparaten: Bij de aanschaf van nieuwe apparaten is het belangrijk om te letten op het energielabel. Kies voor apparaten met een A+++-label, omdat deze het meest energiezuinig zijn.
 4. Verlaag de standby-stand: Veel apparaten hebben een energiebesparende stand of een eco-modus. Schakel deze functies in om het verbruik te verminderen.
 5. Schakel stroomvreters uit: Sommige apparaten, zoals gameconsoles en mediaboxen, verbruiken ook stroom wanneer ze niet in gebruik zijn. Schakel deze apparaten volledig uit wanneer u ze niet gebruikt.
 6. Maak gebruik van een energiemeter: Een energiemeter kan u helpen om het exacte stroomverbruik van individuele apparaten te meten. Hierdoor krijgt u een beter inzicht en kunt u gericht maatregelen nemen.
 7. Houd uw opladers in de gaten: Opladers verbruiken energie, zelfs wanneer er geen apparaat aan is gekoppeld. Trek de stekker van de oplader uit het stopcontact wanneer u deze niet gebruikt.
 8. Denk aan de verlichting: Ook verlichting kan sluipverbruik veroorzaken. Kies voor energiezuinige LED-lampen en schakel de verlichting uit wanneer u een kamer verlaat.
 9. Investeer in zonnepanelen: Door te investeren in zonnepanelen kunt u uw eigen duurzame energie opwekken en zo jouw verbruik te verminderen. Zonnepanelen leveren direct stroom aan uw huishouden en verminderen daarmee de noodzaak van het gebruiken van elektriciteit uit het stopcontact.

Sluipverbruik en duurzaamheid

Naast het verlagen van uw energierekening heeft het verminderen van sluipverbruik ook een positieve invloed op het milieu. Door minder energie te verbruiken draagt u bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen. Het verminderen is dus een belangrijke stap naar een duurzamer en energiezuiniger huishouden.

Conclusie

Sluipverbruik kan ongemerkt uw energierekening verhogen. Het is belangrijk om bewust te zijn van het sluipverbruik van elektronische apparaten en maatregelen te nemen om dit te verminderen. Door apparaten volledig uit te schakelen, energiezuinige apparaten te kiezen en slimme stekkers te gebruiken, kunt u aanzienlijk besparen op uw energierekening. Daarnaast draagt het verminderen van sluipverbruik bij aan een duurzamer huishouden en een schonere leefomgeving.

Veelgestelde vragen

 1. Wat is sluipverbruik?
  Sluipverbruik verwijst naar het elektriciteitsverbruik van apparaten die in de standby-stand staan. Dit zijn apparaten die niet actief worden gebruikt, maar wel permanent zijn aangesloten op het stopcontact.
 2. Hoe ontstaat sluipverbruik?
  Dit verbruik ontstaat doordat apparaten continu stroom gebruiken, zelfs wanneer ze niet worden gebruikt. Dit is mogelijk doordat elektronische apparaten stand-by functies hebben om snel te kunnen aanschakelen.
 3. Waarom is sluipverbruik een probleem?
  Het kan ongemerkt uw energierekening verhogen. Hoewel het stroomverbruik per apparaat klein lijkt, kunnen de kosten zich in de loop van de tijd opstapelen.
 4. Hoe kan ik sluipverbruik verminderen?
  Er zijn verschillende manieren om dit verbruik te verminderen. U kunt apparaten volledig uitschakelen, energiezuinige apparaten kiezen, gebruik maken van slimme stekkers en de standby-stand verlagen.
 5. Wat zijn de voordelen van het verminderen van sluipverbruik?
  Het verminderen resulteert niet alleen in een lagere energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamer huishouden en een schonere leefomgeving. Door bewust om te gaan, kunt u energie besparen en bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.
white wall plug

Menu