Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Schade subsidies zonnepanelen Groningen

Ontdek wat je kunt verdienen

Het zal je vast niet ontgaan zijn, door de gaswinning in Groningen zijn er een aantal woningen beschadigd geraakt. Daardoor worden er op dit moment vergoedingen aangeboden in de vorm van schade subsidies. Als de Groningers kunnen aantonen dat ze schade hebben door de gaswinning in de mijnbouw, dan kunnen ze aanspraak maken op deze zogenoemde ‘schade subsidies’. Wat dit met zonnepanelen te maken heeft? Met een aantal van de aangeboden subsidies kunnen de Groningers hun huis verduurzamen, waaronder als energiebesparende optie: het installeren van zonnepanelen. Lees verder om te zien welke zonnepanelen subsidies er zijn voor jou.

Hoe is de schadevergoeding ontstaan?

Onder de provincie Groningen ligt een gasbel. Deze is in 1959 ontdekt. Zo’n gasbel kan heel handig zijn. Bijvoorbeeld om onze huizen op te warmen en zorgen dat wij kunnen koken aan het gasfornuis.

Heel handig natuurlijk, maar zo’n gasbel veroorzaakt dus ook schade. Dit komt doordat er holtes ontstaan wanneer het gas eruit wordt gehaald. Hierbij komt een bepaalde energie vrij en deze energie wekt bevingen op; aardbevingen. Aangezien niet alle huizen zo sterk gebouwd zijn om aardbevingen (die in principe nooit in Nederland zouden moeten voorkomen) tegen te gaan, kan er schade door de gaswinning ontstaan.

Natuurlijk hebben de inwoners van deze huizen met schade aan de bel getrokken. Vanuit de overheid is hierop gereageerd middels het aanbieden van subsidies. Op deze manier willen ze de inwoners van Groningen en omgeving tegemoet komen. Deze schade subsidies zijn op verschillende manieren ingevuld.

Welke schade subsidies zijn er voor het kopen van zonnepanelen?

Er worden verschillende schade subsidies voor getroffenen door de gaswinning in Groningen aangeboden. Via verschillende partijen kun je deze schade subsidies aanvragen.

Zo heb je als voorbeeld de volgende subsidiemogelijkheden:

 • Subsidie verduurzaming en verbetering Groningen € 10.000
 • Subsidie Waardevermeerdering (SNN)
  • Funderingssubsidie Woltersum
 • Nieuwbouwregeling
 • Subsidie energiebesparing aardbevingsbestendig huis
 • Subsidieregeling Versterking Gebouwen Groningen 
 • Blok B subsidie

Een deel van bovenstaande subsidies gaat over het versterken van de woning. Verder zijn er nog subsidies om de waarde van jouw woning te verhogen. Maar wil je graag zonnepanelen voor op jouw dak, zijn hier dan ook subsidies voor? Ja zeker! Met de volgende subsidies kun je flink besparen op jouw toekomstige zonnepanelen installatie:

 • Subsidie verduurzaming en verbetering Groningen € 10.000
 • Subsidie Waardevermeerdering (SNN)
 • Subsidie energiebesparing aardbevingsbestendig huis
 • Blok B subsidie

Een viertal subsidiemogelijkheden waarbij er zonnepanelen op jouw dak geïnstalleerd kunnen worden, zonder dat je dit gaat voelen in jouw portemonnee. Maar hoe zien deze subsidies er precies uit? En wat zijn de voorwaarden? Hieronder heb ik elke subsidie, waar zonnepanelen als optie onder vallen, verder toegelicht:

Subsidie verduurzaming en verbetering Groningen € 10.000

Deze subsidieregeling bestaat al een jaar lang (sinds januari 2022) en wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Aangezien het onzeker was voor een gedeelte van de getroffenen of ze wel of niet vielen onder het versterkingsprogramma, zijn investeringen zoals zonnepanelen vaak uitgesteld. Vandaar dat deze subsidie speciaal is opgesteld voor deze groep mensen. Met deze subsidie kun je tot wel € 10.000 euro ontvangen voor verduurzamingen aan jouw woning.

De voorwaarden waaraan je dient te voldoen zijn als volgt:

 • Jouw woning is geen onderdeel van het versterkingsprogramma van de NCG
 • Je woont in het juiste postcode gebied waarbij de waardedalingsregeling geldt (inclusief de postcodes: 9679, 9681 en 9682)
 • Je bent eigenaar van een gebouw dat (mede)bestemd is voor bewoning. Huiseigenaren met een bedrijf aan huis kunnen ook aanspraak maken op de subsidie. Denk hierbij aan een boerderij of een kapper aan huis.
 • De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016.
 • Je kan binnen 4 jaar tijd, na jouw aanvraag, de werkzaamheden uitvoeren

Het is zelfs mogelijk om naast zonnepanelen ook bijvoorbeeld jouw ramen te vervangen met HR++ glas. Tot € 10.000 euro kun je investeren aan jouw huis met energiebesparende maatregelingen.

Subsidie Waardevermeerdering (SNN)

De subsidie waardevermeerdering van de SNN is verlengd tot juni 2023. Dit betekent dat je nog enkele maanden de tijd hebt om deze subsidie aan te vragen en ik raad je ook aan dit dan tijdig te doen. Deze subsidie is opgesteld om de waarde van jouw huis te verhogen middels energiebesparende investeringen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Je kan tot maximaal € 4.000 euro ontvangen bij deze subsidiemogelijkheid.

De voorwaarden waaraan je dient te voldoen zijn als volgt:

 • Je bent woningeigenaar in het aardbevingsgebied
 • Je hebt erkende aardbevingsschade van minimaal €1.000 en bent in het bezit van één van de onderstaande bewijsstukken:
  • Een schaderapport of een besluitbrief van de TCMG (Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen) of IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen). In dit besluit moet staan dat je schade hebt die is erkend op of na 19 maart 2018;
  • Een schaderapport of een besluitbrief van de TCMG of IMG die je hebt ontvangen nadat je akkoord bent gegaan met de stuwmeerregeling of de vaste vergoeding (€5000);
  • Een aanbiedingsbrief “oude schademelding” van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) met erkende schade;
  • Een uitspraak van een rechter of de Arbiter Bodembeweging waarin is vastgesteld dat de schade is erkend door bodembeweging als gevolg van gaswinning. De schade is erkend op of na 1 januari 2016;
  • Een schaderapport (in opdracht) van het CVW (Centrum Veilig Wonen) dat aantoont dat er sprake is van erkende aardbevingsschade (categorie a of b). De schade is erkend op of na 1 januari 2016;
  • Een schaderapport (in opdracht) van de NAM waarin is vastgesteld dat de schade, erkend op of na 1 januari 2016, het gevolg is van bodembeweging door gaswinning.
 • Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de tijdelijke regeling Waardevermeerdering. Dit gaat om de regeling Waardevermeerdering die vòòr 2017 liep op je huidige adres.

Het is dus van belang dat je een erkend schaderapport hebt of uitspraak van een rechter. Zorg dat je deze paraat hebt bij de aanvraag van deze subsidie.

Subsidie energiebesparing aardbevingsbestendig huis

Het aanvragen van deze subsidie is op dit moment niet meer mogelijk. Maar wie weet komt deze nog een keer aan bod. Ik wil deze dan ook nog even toelichten.

In het aardbevingsgebied worden woningen versterkt, zodat deze beter bestand zijn tegen aardbevingen uit de gaswinning. Woningeigenaren in het aardbevingsgebied en met een getekende versterkingsovereenkomst kunnen subsidie ontvangen om de woning energiezuinig te maken. Hiervoor heeft Nationaal Coördinator Groningen (NCG) de subsidieregeling ‘Regeling energiebesparing woningen bouwkundig versterkingsprogramma Groningenveld’ beschikbaar gesteld. Je ontvangt subsidie voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. De subsidie voor de regeling ‘Energiebesparing Aardbevingsbestendighuis’ kan oplopen tot maximaal € 7.000,-.

De voorwaarden die verbonden zijn aan deze subsidie kunnen weer veranderen, mocht de subsidie weer worden aangeboden. Wel is het vanzelfsprekend dat je in aanmerking komt wanneer de woning in het aardbevingsgebied staat.

Blok B subsidie

Waar de vorige subsidies in hun benaming al wel wat verklapten over de soort subsidie, doet deze subsidie dat niet. De blok B subsidie is alleen voor woningeigenaren welke een brief van de gemeente hebben ontvangen. In deze brief staat vermeld of je voor deze subsidie in aanmerking komt. De meeste eigenaren in Blok B komen in aanmerking voor een subsidie € 17.000 voor het verbeteren en verduurzamen van hun gebouw. Daarnaast kun je ook een vrij te besteden bedrag van € 13.000 aanvragen. Een kleine groep in Blok B heeft de keuze gekregen voor aanvullende maatregelen. Als je hiervoor kiest dan kun je een subsidie van € 7.000 euro aanvragen voor het verduurzamen van jouw gebouw.

Je hebt nog tot 15 november 2026 om jouw aanvraag in te dienen.

De voorwaarden waaraan je dient te voldoen bij deze subsidie zijn als volgt:

 • Je bent eigenaar van de woning/het gebouw
 • Je hebt een brief ontvangen van de gemeente waarin staat dat je valt onder moeilijk uitlegbare verschillen (Blok b)
 • Maatregelen waarvoor je subsidie aanvraagt moet je binnen 3 jaar kunnen uitvoeren.

Als je in aanmerking komt voor de subsidie van € 17.000 euro, kom je ook in aanmerking voor de vergoeding van € 13.000 euro. De subsidie en de vergoeding moet je apart aanvragen. Dit hoeft niet op hetzelfde moment. Je kan de € 13.000 euro maar één keer aanvragen.

Op welke schade subsidies heb jij nou recht op?

Genoeg subsidie keuzes dus als je wil investeren in zonnepanelen. Krijg je de ene subsidie misschien niet toegekend? Misschien krijg je de andere juist wel. Check goed of je voldoet aan alle voorwaarden wanneer je de aanvraag doet. Hieronder is een handig overzicht om voor jezelf te zien op welke subsidie(s) je recht zou kunnen hebben. Voor verdere informatie verwijzen wij je graag door naar onze subsidie experts. Zij kunnen jou uitleg geven over de beschikbare subsidies en wat je kan verwachten. Vul de subsidiecheck in op de website en ik, of één van mijn collega’s, nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Typologie aanpak schade subsidie mijnbouw Groningen Zonduurzaam

Menu