Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Het kabinet is gevallen, wat gebeurt er met de salderingsregeling?

Ontdek wat je kunt verdienen

Amper een maand geleden bracht ik je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de salderingsregeling, maar verrassend genoeg is het verhaal alweer drastisch veranderd. Er is namelijk afgelopen week veel gebeurd rondom het kabinet, wat heeft geleid tot het ontslag van het huidige kabinet. Het kabinet is dus (alweer) gevallen. Maar wat gebeurt er dan nu met de afbouw van de salderingsregeling? Gaat deze afbouw überhaupt nog door met de val van het kabinet? Of wordt deze alweer uitgesteld? In deze blog zal ik je het allemaal uitleggen.

Wat gebeurt er nu met de afbouw van de salderingsregeling?

De afbouw van de salderingsregeling zat er natuurlijk aan te komen. Dit had nog wel wat voeten in de aarde, aangezien de nieuwe Eerste Kamer nog niet wilde toezeggen dat het wetsvoorstel tijdig behandeld zou worden. Maar met de val van het kabinet zal de salderingsregeling voor nu toch weer stilstaan tenminste tot na de zomer. Waar minister Jetten nog hoopte om 1 januari 2025 te kunnen starten met de afbouw, lijkt deze kans vrijwel nihil. Aangezien de implementatie van het wetsvoorstel al 16 maanden voorbereidingstijd betreft en de wet nog steeds geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Met de val van het kabinet herhaalt zich het bekende patroon voor de salderingsregeling, waarbij de afbouw al enkele malen eerder is uitgesteld. Zo kon de hiervoor oorspronkelijke startdatum van 1 januari 2023 niet gehaald worden doordat het kabinet veel tijd nodig had om zich te vormen na de verkiezingen. Dit kwam onder andere doordat de netbeheerders ervoor moesten zorgen dat alle mensen die weinig stroom verbruiken een energiemeter hebben die apart kan meten hoeveel stroom zij gebruiken en terugleveren. Om ervoor te zorgen dat de afbouw op tijd kon beginnen, moesten alle mensen met een laag stroomverbruik vóór de startdatum een aanbod van hun netbeheerder krijgen om een geschikte meter te laten installeren die aan deze regel voldoet.  Ook nu zal de salderingsregeling waarschijnlijk dus niet gaan starten op 1 januari 2025, maar wanneer gaat dit dan wel gebeuren?

Wanneer kunnen we de afbouw nu gaan verwachten?

We zijn in Nederland op de goede weg als het gaat om verduurzaming van ons energieverbruik. Steeds meer Nederlanders schaffen bijvoorbeeld zonnepanelen aan. Het zou mooi zijn als we dit natuurlijk kunnen blijven aanhouden om onze klimaatdoelen te behalen. Maar voor netbeheerders moet het ook te doen zijn om al die toestroom van energie aan te kunnen. Uiteindelijk zal er dus wel een besluit genomen moeten worden over de salderingsregeling. Ofwel door het demissionair kabinet (het gevallen kabinet) of door het nieuwe kabinet (na de verkiezingen).  Voor nu komt er dus een demissionair kabinet welke beperkte bevoegdheden en beperkte taken heeft. Toch mag het demissionair kabinet lopende zaken afhandelen. Dit omvat het dagelijks bestuur van het land, het nemen van noodzakelijke beslissingen en het uitvoeren van lopende beleidsmaatregelen.  Over het algemeen worden belangrijke beleidsbeslissingen en wetgeving overgelaten aan het nieuwe kabinet dat gevormd wordt na verkiezingen en formatieonderhandelingen. Deze verkiezingen zullen volgens de Kiesraad niet plaatsvinden voor november van dit jaar.

Toch is het in de praktijk weleens gebeurd dat urgente zaken worden opgepakt door het demissionair kabinet. Of de overheid de salderingsregeling als urgente zaak ziet, moet later uitwijzen. Ik kan je dus nog niet precies vertellen tot wanneer de salderingsregeling stil blijft staan.  Voor nu staat de afbouw van de salderingsregeling dus stil en pas na de zomer gaat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer verder met de voorbereidingen voor behandeling van het wetsvoorstel. Dit gaat dus alleen nog over de voorbereidingen om het voorstel te bespreken. Als de Eerste Kamer het er dan toch eindelijk over eens is, dan zijn we met grote kans alweer een paar maanden verder en moeten er dan nog 16 maanden uitgetrokken worden voor de implementatie van de nieuwe wet. Met deze informatie lijkt het er in mijn ogen op dat het dus nog wel even duurt voordat de afbouw van de salderingsregeling van kracht gaat zijn.  Wel kan ik je vertellen dat doordat de salderingsregeling stil staat, het juist nu nog erg aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen. Benieuwd waarom dit zo is? Hieronder zal ik je dit allemaal uitleggen.

Is zonnepanelen aanschaffen nu dan nog steeds aantrekkelijk?

De salderingsregeling is voor zonnepanelen eigenaren financieel heel aantrekkelijk, doordat je alle opgewekte stroom mag wegstrepen met alles wat je verbruikt. Alles wat je dus betaalt aan stroom mag je wegstrepen met alles wat je zelf opwekt. Weet jij eigenlijk hoeveel je per jaar betaalt aan stroomkosten? Hoeveel zou jij dan gaan besparen?  Met de komst van zonnepanelen zou je het zo voor elkaar kunnen krijgen dat je geen kosten meer hebt voor jouw stroomverbruik en eventueel zelfs geld krijgt. Benieuwd hoe dit in elkaar steekt? Hieronder heb ik het in een tabel weergegeven.

In de bovenste tabel zie je de gegevens van 2 scenario’s:

  • Het huidige scenario waarbij we 100% mogen salderen, wat dus nu het geval is.
  • Een eventueel toekomstig scenario wanneer de afbouw zal gaan beginnen, hier mag je 64% salderen.

Om je even wegwijs te maken met alle termen aan de linkerkant van de tabel heb ik deze hieronder even kort toegelicht:

Opgewekte energie Alle energie in kWh die je opwekt met zonnepanelen.
Verbruikte energie Alle energie in kWh die je verbruikt voor jouw verlichting etc.
Te Salderen De hoeveelheid energie die je mag wegstrepen.
Teruglevering De energie in kWh die je overhoudt nadat je zelf alles al hebt gebruikt. Deze energie lever je extra aan het net.
Netto teruglevering Het bedrag wat je krijgt doordat je stroom te veel levert aan het net. Hier krijg je een terugleververgoeding voor.
Netto verbruik Het bedrag wat je betaald aan datgeen wat je niet mag salderen.
Totale verbruikskosten Totale kosten wanneer je de kosten van het verbruik en de kosten van de teruglevering met elkaar in mindering trekt.
Energiebelasting Energiebelasting is een belasting (nu € 0,0401 per kWh) die wordt geheven op het verbruik van energie en is meestal opgenomen in de energierekening.*
ODE Opslag Duurzame Energie en is een heffing (nu € 0,03691 per kWh) die wordt geïnd om de financiering van duurzame energieprojecten te ondersteunen.*

*Als je hedendaags meer opwekt dan dat je verbruikt, betaal je geen energiebelasting en ODE, maar ontvang je juist een terugleververgoeding voor de stroom die je dus zelf niet nodig hebt. Het eerste scenario is natuurlijk financieel erg aantrekkelijk omdat je geld toe krijgt, € 76 euro in totaal, door de terugleververgoeding. Zo lang de salderingsregeling uitgesteld blijft, zal dit eerste scenario grotendeels aanhouden in dit geval. Bij de afbouw van de salderingsregeling zou het gezin iets moeten betalen omdat ze niet alles mogen wegstrepen, maar toch blijven ze besparen zoals te zien in de tabel. Waar eerder in 2025 de saldering zou starten, is met de val van het kabinet, er nu een kans dat dit 2026 zal worden.

Je zal in dat geval dus nog minimaal 2 1/2 jaar volledig kunnen profiteren van 100% salderen. In het bovenstaande scenario zou dit gezin normaliter € 1.215 euro kwijt zijn aan stroomkosten per jaar (gerekend met hun jaarlijkse verbruikte energie van 2700 kWh en een stroomtarief van € 0,45 cent per kWh).  Het gezin zal dus per jaar met de salderingsregeling € 1.215 euro besparen en ook nog eens geld krijgen doordat ze meer opwekken dan dat ze verbruikt hebben. Benieuwd hoeveel jij per jaar kan besparen met zonnepanelen en de salderingsregeling? Vul online onze dakscan in en laat je verrassen.

Menu