Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Hoe vraag ik een duurzaamheidslening aan?

Het is vooralsnog mogelijk om in een aantal gemeentes in Nederland een duurzaamheidslening aan te vragen. Dit is een lening die vanuit de gemeente, of in sommige gevallen de provincie, aangeboden wordt om je tegemoet te komen in het verduurzamen van de woning of het pand. Een duurzaamheidslening heeft als voordelen dat:

 • De meerwaarde van de woning per direct wordt gecreëerd.
 • Je niet met eigen spaargeld hoeft te investeren. De lening dekt immers de totale kosten van jouw zonnepanelen!
 • Er direct wordt bespaard op de energiekosten.
 • Je direct jouw steentje bijdraagt aan een groener Nederland.

En dat allemaal tegen een zeer gunstig rentetarief. Naast de duurzaamheidslening kun je ook gebruik maken van zogeheten ”subsidies zonnepanelen”.

Het stappenplan in het kort

We krijgen bij Zonduurzaam vaak de vraag hoe een aanvraag in zijn werking gaat. Hieronder leggen we in het kort het stappenproces uit.

Toch liever het uitgebreide stappenplan doornemen? 

 • Je heeft een passend plan ontvangen welke u aanspreekt – hartstikke fijn! Je kan deze accepteren onder voorbehoud van financiering. Jouw adviseur zal je daarna voorzien van de benodigde informatie voor het aanvragen van de lening bij jouw gemeente (of in sommige gevallen de provincie). Vaak is dit middels een link per e-mail, maar in sommige gevallen wordt dit middels de post verstuurd. Via één van de twee opties kan de aanvraag in werking worden gezet.
 • Vaak is er een budget beschikbaar gesteld voor een tegemoetkoming. Echter moet dit wel worden bevestigd. Indien dit het geval is, ontvang je hiervan een bevestiging per mail. Hierin staat dan dat je verder kunt met het aanvragen van de lening. Dit verloopt via het SVn.
  Wij willen graag benadrukken dat het aanvragen van een lening los staat van Zonduurzaam. De gemeente (of in sommige gevallen de provincie) beslist of er geld wordt vrijgemaakt.
 • Als alles bevestigd is kun je de gevraagde stukken uploaden en gaat het SVn, op basis van de door jou verschafte stukken, beoordelen of het draagvlak sterk genoeg is en of je in aanmerking komt voor de lening. Vanwege de AVG kunnen wij de status niet monitoren en zal je dit dus zelf moeten doen.
 • Ben je kredietwaardig bevonden? Fantastisch! Je ontvangt vanuit het SVn een aangepaste offerte of een SEPA-machtiging. Lees deze in alle rust goed door want je zult deze moeten ondertekenen en weer moeten uploaden bij het SVn. Nu is het wachten op de bevestigingsbrief met bijgevoegde declaratieformulieren!
 • Wanneer je de bevestigingsbrief met aanvullende declaratieformulieren hebt ontvangen, vernemen we dit graag van je. De lening aanvraag is dan namelijk definitief, waarna we jouw gegevens kunnen doorzetten naar de daarvoor bestemde afdeling: planning!

Zoals we eerder aangaven worden wij, helaas, door het SVn niet op de hoogte gehouden van eventuele stappen die worden, of zijn, ondernomen in verband met de privacywetgeving (AVG). Dit houdt in dat wij, zonder goede communicatie met je, niet weten of we eventuele stappen kunnen ondernemen. Tot op heden ontvangen wij actuele statusupdates het liefst per mail zodat dit goed geregistreerd staat. Indien het écht niet anders kan kun je ook telefonisch contact opnemen en de statusupdate telefonisch voorleggen.

Benodigde stukken voor een (succesvolle) aanvraag bij het SVn

Je zal het SVn van enkele stukken moeten voorzien, zijnde:

 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Een bankafschrift of een rekeningoverzicht van één hele maand (deze mag niet ouder zijn dan 2 maanden).
 • Een salarisstrook (deze mag ook niet ouder zijn dan 2 maanden).

Wil je meer informatie of een passend plan ontvangen?

Neem contact met ons op.

Uitgebreid stappenplan leningaanvraag in 6 stappen

  1. Goedkeuring aanvragen bij de gemeente of provincie
  2. Documenten insturen voor kredietcheck
  3. Toestemming (of afwijzing) ontvangen van gemeente
  4. Bij goedkeuring: een account aanmaken bij het SVn
  5. Documenten uploaden bij het SVn
  6. Goedkeuring afwachten vanuit het SVn

Goedkeuring aanvragen bij de gemeente of provincie

Je zal eerst goedkeuring moeten aanvragen bij jouw gemeente (of in sommige gevallen de provincie). Bij bijna alle gemeenten kan dit geheel digitaal. Zonduurzaam zal je voorzien van de benodigde informatie voor het aanvragen van de lening. Meestal gaat dit via e-mail, maar in sommige gevallen zal dit per post gebeuren.

Je kan ook goedkeuring aanvragen via de website van jouw gemeente. Indien je hiervoor kiest kan Zonduurzaam je helaas niet ondersteunen in het gehele proces. Je zal wel een tweezijdige ondertekende offerte nodig hebben. Indien je hier meer over wilt weten kunt je contact opnemen.

Indien er voldoende budget aanwezig is ontvang je een brief vanuit de gemeente. Doorgaans wordt dit ook per mail gedaan, maar in sommige gevallen per post. De huidige wachttijd ligt rond de zeven weken.

Documenten insturen voor kredietcheck

Is de aanvraag is gelukt? Fantastisch! We kunnen de documenten bij elkaar gaan zoeken voor de kredietcheck. Indien je de lening samen met jouw partner aanvraagt, zul je de documenten van beiden moeten verschaffen.

De SVn is de partij die de leningen verschaft. Om de aantrekkelijke leningen voor een laag rentetarief te kunnen garanderen voert het SVn een krediettoets uit om te kijken of het draagvlak sterk genoeg is. Zij hebben de volgende documenten nodig:

 • Indien je in loondienst bent
  • Een kopie van beide kanten van jouw ID-bewijs of paspoort.
  • Een bankafschrift van maximaal 2 maanden oud.
  • De bevestigingsbrief van de gemeente.
  • Een salarisstrook, welke niet ouder mag zijn dan 2 maanden oud.
 • Indien je ondernemer bent
  • Een kopie van beide kanten van uw ID-bewijs of paspoort.
  • Een bankafschrift van maximaal 2 maanden oud.
  • De bevestigingsbrief van de gemeente.
  • Uittreksel KvK welke niet ouder mag zijn dan één jaar.
  • Recent jaarrapport (indien eigen bv.).
  • Aangifte inkomstenbelastingen van de afgelopen 2 jaar.

Mocht je ergens tegenaan lopen, dan verzoeken wij u vriendelijk om contact op te nemen met een medewerker van Zonduurzaam – wij staan je graag te woord!

Neem contact met ons op.

Toestemming (of afwijzing) ontvangen van gemeente

Wachten vindt niemand leuk, tenzij het om goedkeuring gaat! Je krijgt na ongeveer 6 tot 7 weken bericht vanuit jouw gemeente. Doorgaans ontvang je dit bericht per mail en in sommige gevallen per post.

Bij goedkeuring: een account aanmaken bij het SVn

Indien je de goedkeuring vanuit het SVn binnen heeft, kun je de aanvraag bij het SVn in gang zetten. Onderstaande geeft een nauwkeurig stappenplan weer. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs, zij helpen je graag verder.

 • Ga naar svn.nl.
 • Vul de plaatsnaam en/of gemeente in en kies voor de correcte lening.
 • Selecteer de knop ‘lening aanvragen’.
 • Als het goed is zie je nu 3 stappen met betrekking tot de lening: Jouw lening, Jouw situatie & Inkomsten en lasten. Vul deze naar waarheid in.
 • Je krijgt resultaat over de uitslag. Deze kan positief of negatief zijn:
  • Indien de uitslag positief is: bevestig dat je een toewijzing van jouw gemeente heeft ontvangen.
  • Indien negatief: neem contact op met Zonduurzaam. Samen kijken wij naar eventuele overige oplossingen.
 • Indien de uitslag positief is, wordt er een aantal aanvullende persoonsgegevens gevraagd. Hieronder valt ook jouw BSN. Als deze informatie naar waarheid is ingevuld, kun je deze nogmaals controleren in het overzicht. Als alles klopt, kun je akkoord gaan en ontvang je een e-mail om jouw SVn account te activeren (dit kan 5-10 minuten duren).

Documenten uploaden bij het SVn

Als je alle stappen goed hebt doorlopen heb je als het goed is een SVn inlogaccount. Je bent nu klaar om alle overige documenten in te dienen! Log in op een device naar keuze en upload de opgevraagde documenten.

 • De foto’s moeten duidelijk en van goede kwaliteit zijn.
 • Bewaar ook alle ingestuurde documenten voor jouw eigen administratie.
 • Indien benodigd kan het SVn om aanvullende documenten vragen. Ook deze documenten zal je moeten aanleveren indien je in aanmerking wilt komen voor de lening!

Goedkeuring afwachten vanuit het SVn

Als je de documenten heeft geüpload worden deze in behandeling genomen. Dit kan tot twee weken duren. Wij verzoeken je vriendelijk doch dringend om jouw SVn account goed in de gaten te houden.

Indien je goedkeuring hebt ontvangen bevestig je door middel van het doorsturen van de bevestiging, de order bij Zonduurzaam. Wij kunnen in principe doorgaan met de aanvraag en jouw dossier doorsturen naar de afdeling planning. Zij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om de vervolgstappen met je door te nemen!

Gefeliciteerd! Je bent eigenaar van een prachtig zonnepanelensysteem en we zorgen samen voor een duurzamer Nederland.

Heb je behoefte aan ondersteuning of andere vragen?

Wij staan voor je klaar.

Neem contact met ons op.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Menu