Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

Start de gratis dakscan

Waarom je niet meer moet wachten met zonnepanelen kopen

Als zonnepanelen adviseurs komen we veel uiteenlopende vragen tegen wat betreft zonnepanelen. Zo krijgen we soms ook de vraag of zonnepanelen kopen op dit moment verstandig is. Het antwoord hierop is: Ja! De redenen hiervoor zullen we in deze blog verder voor je toelichten.

Zonnepanelen rendabiliteit

De meest voor de hand liggende reden om niet te wachten met het kopen van zonnepanelen is natuurlijk omdat zonnepanelen een erg rendabele investering zijn. Anno 2022 kan je het geld dat op je bankrekening blijft staan langzamerhand gedag zeggen, dus is investeren voor veel mensen een beter optie om te sparen. Investeren in zonnepanelen wordt mede daardoor steeds populairder, aangezien het een relatief veilige en erg winstgevende investering is.

Zonnepanelen subsidies

Wanneer we vervolgens kijken naar de zonnepanelen subsidies van dit moment zijn deze uiterst voordelig voor de aanschaf van een zonnepanelen installatie. Zo kun je bijvoorbeeld de btw (van 21%) nog terugkrijgen en voorlopig nog gebruik maken van een volledige salderingsregeling. Meer informatie over de huidige subsidies en de salderingsregeling kun je ook vinden in de blog: zonnepanelen subsidies. Wanneer je nu langer zal wachten met zonnepanelen kopen dan heb je de kans dat je juist de subsidies mis kunt lopen die op dit moment beschikbaar zijn.

Zonnepanelen kosten

Een andere reden die mensen aangeven om te willen wachten met het kopen van zonnepanelen is vanwege de zonnepanelen kosten. Als we kijken naar de cijfers van de laatste tien jaar over de kosten, zien we dat deze erg is gedaald. Logischerwijs kun je dan denken dat over een aantal jaren de prijs nog lager ligt. Al zijn hierbij wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

Ten eerste zal de zonnepanelen prijs natuurlijk nooit naar 0 gaan. Ergens zal een stabiele(re) lijn in de prijs komen. Zo zien we bijvoorbeeld in de grafiek dat in de laatste jaren deze prijsdaling een heel stuk minder is geworden dan de jaren daarvoor. Deze daling zal uiteindelijk rond de 0 eindigen. Ook is de verwachting dat de zonnepanelen kosten dit jaar niet zal verminderen.

Zonnepanelen opbrengst

Als je dan naar de grafiek kijkt, merk je op dat de daling al lang niet meer zo extreem is geweest als in het begin. Dit houdt dus ook in, wanneer je wacht met zonnepanelen kopen voor een prijsdaling, dat je daardoor juist over dit wachttermijn rendement misloopt. Hetgeen wat de zonnepanelen jou al hadden kunnen opbrengen, maar dus niet doen doordat je wacht. In dit geval kan je beter nog gisteren de aanschaf doen dan vandaag. De zonnepanelen opbrengst is van een hele grote invloed op een zo kort mogelijke wachttermijn.

Zonnepanelen innovaties

Een andere mogelijke reden om te wachten kan zijn, doordat de innovaties van zonnepanelen aan de lopende band lijken te worden gepubliceerd. Want stel je voor, je koopt nu zonnepanelen, maar over een half jaar is er een model beschikbaar die nog veel beter bij mijn wensen aansluit? Kan je dan niet beter afwachten hoe de markt zich ontwikkeld?

Nou nee. Als je dit als uitgangspositie inneemt, dan is er letterlijk nooit een goed moment om zonnepanelen te kopen. Er komt inderdaad een keer een beter model beschikbaar. Dat kan volgende week zijn, volgende maand of over tien jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het kopen van een auto. De auto’s die je nu koopt zijn vaak een stuk beter dan de auto’s die je 20 jaar geleden kon kopen. Is dit een reden om geen auto te kopen?

Natuurlijk kunnen er ook persoonlijke redenen zijn om te wachten met de aanschaf van zonnepanelen. In dat geval is het handig om er zeker van te zijn dat jouw investering mogelijk is en uitgevoerd kan worden, voordat je overgaat op de aanschaf. Ben je benieuwd wat voor jou de meest ideale zonnepanelen installatie zou zijn? Wij ook! We gaan graag met je het gesprek aan om jouw mogelijkheden en wensen in kaart te brengen. Doe de dakscan op de website en laat je informeren door één van onze adviseurs.

wacht niet met zonnepanelen kopen

Menu