Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

1K5_Logo_Zonduurzaam_co-op_RGB_typeface_white

Zonnepanelen

klantcase

Sander

“Het was binnen een halve dag gefixt!” Zegt Sander. “Het waren keurige jongens, ze werkten goed door. Ze zijn daarna direct doorgegaan naar mijn ouders. Dat hadden ze ook mooi gedaan.” – Sander, Losser

5/5

Over de installatie van Sander

8x

Zwarte panelen

2920

Wattpiek

Over Sander

Sinds 2003 woont Sander vlak om de hoek bij zijn ouders. “Destijds was ik nog getrouwd, maar ik heb dit huis overgenomen in 2010. De kinderen vonden dat toen heel fijn dat hier iemand bleef wonen.” 

Na de koop van het huis van zijn ouders vorig jaar is Sander opnieuw gaan nadenken over de aanschaf van zonnepanelen. “Ik werd toen weer geconfronteerd met die energieklassen bij hun huis. Toen ben ik langzaam gaan denken van goh, zonnepanelen is voor mij wel ideaal, omdat ik een tuin op het zuiden heb!” 

Ook vanuit de gemeente wordt hier aandacht aan gegeven. “Wij hebben hier een wethouder die graag wil dat wij als allereersten van Nederland van het gas af zijn. Dit betekent dat je dus moet gaan nadenken over hoe je het huis zo geïsoleerd mogelijk kunt krijgen. Zonnepanelen is dan bijna wel het eerste waar je aan gaat denken.” 

Sander dacht alleen dat zijn huis niet geschikt zou zijn voor zonnepanelen. “Ik heb zelf misschien wat langer gewacht, maar dat kwam door de dakkapel. Ik dacht dat daar niks naast kon. Totdat Sam van Zonduurzaam zei dat er nog andere mogelijkheden waren. Nu heb ik er acht. Drie op de dakkapel, drie op de berging en nog twee voor het slaapkamerraam.

KarinLubbers-110
KarinLubbers-108

Investeren

“Ik heb het niet gedaan om geld mee te verdienen!” Vervolgt Sander zijn verhaal. “Het is nu ook wel mode, maar ik heb het echt gedaan om break-even te kunnen wonen qua stroom. Zo kun je in de zomer wat buffer opbouwen voor de winter wanneer het wat minder is qua opbrengst. Ik ben ook niet bezig met wanneer ik ze heb terugverdiend. Dat vind ik ook raar. Als ik mijn huis laat schilderen dan doe ik dat niet alleen voor het zicht, maar met name om het hout goed te houden. Daar ben ik dan schilderskosten aan kwijt. Dan denk ik ook niet van, goh, over hoeveel jaar zou ik dat terugverdiend hebben? Je krijgt dat geld sowieso niet terug.” 

Daarnaast geeft Sander aan dat hij er ook veel plezier uithaalt. “Ik vind het eigenlijk gewoon een spel. Ik investeer namelijk iets en het levert me gelijk stroom op. Hierdoor betaal ik minder per maand aan mijn energielasten. Ik heb wel eerst een bedrag betaald, maar dat heb ik van mijn spaarrekening gehaald, dat is weg en dat doet nu geen pijn meer. Hierdoor heb ik nu wel elke maand minder kosten. Eerder betaalde ik €120 per maand en nu €60.”

Familie

Al lag deze situatie bij zijn ouders wel iets anders. “Ik geloof dat mijn ouders één zonnepaneel te veel hebben. Althans Sam zei al: “Jouw ouders gaan dat niet meer opmaken als ze zes panelen hebben.” Wij vonden alleen vijf stuks op het dak niet mooi staan bij hen. Daarom hebben we er gewoon zes gedaan. Misschien is dat nu wat onrendabel, maar zo vonden ze het zelf ook mooier.”

De familie van Sander was altijd al wel bezig met het energieverbruik. “Mijn vader is altijd wel echt héél zuinig geweest. Als ik vroeger een lampje liet branden op de zolder dan draaide hij het lampje eruit, zodat ik hem niet meer aan kon doen.” Dat is tegenwoordig iets makkelijker geworden. “Ik heb hem nu ook gezegd: “Je kunt nu wel ietsjes ruimer leven, pa. Je kan het gewoon netjes in de gaten houden, maar je hebt LED lampen én zonnepanelen. Je hoeft nu dus niet meer de lampen om 22.00 uit te doen.”

Ook de zus van Sander is een groot fan van zonnepanelen. “Ik heb een verstandelijk gehandicapte zus. Daar ben ik nu mentor en bewindvoerder voor. Ik heb dat destijds van mijn moeder overgenomen. Dat menske maakte zich veel te druk! Mijn zus vindt zonnepanelen echt helemaal geweldig. Bij elk nieuw huis kijkt ze ook of er wel zonnepanelen op liggen. Zij vond dit dus echt hartstikke leuk.” 

KarinLubbers-107
KarinLubbers-105

De installatie dag

“Het was binnen een halve dag gefixt!” Zegt Sander. “Het waren keurige jongens, ze werkten goed door. Ze zijn daarna direct doorgegaan naar mijn ouders. Dat hadden ze ook mooi gedaan.” Het contact was verder goed verlopen geeft Sander aan. “Het ging echt allemaal heel snel. We hadden wel even een kop koffie gedaan. Ik vind service gewoon heel belangrijk bij de aanschaf van zonnepanelen. Toen ik bij jullie terecht kwam vond ik dat ik op de juiste manier geholpen werd. Zo ben ik toen bij jullie blijven hangen. Als mensen aan mij vragen waar ik mijn zonnepanelen vandaan heb dan zal ik jullie zeker aanraden!” 

“Ik zit nu niet echt aan andere energiebronnen te denken. Ik heb een elektrische fiets waarmee ik elke dag naar mijn werk fiets, dus ik hoef geen laadpaal. Ik werk sinds twee jaar bij het UWV, dus ik probeer zo goed mogelijk iemand weer duurzaam in een baan te krijgen. Dat is ook een gemeenschappelijk belang.” Vertelt Sander. “Op het moment dat je zonnepanelen hebt wordt je eigenlijk alleen nog maar zuiniger. Ik wil het ook aanraden aan anderen om het te doen. Je hoeft er zelf namelijk heel weinig voor te doen: ze hangen zo’n ding in je berging, ze leggen de zonnepanelen er neer en uiteindelijk doet de zon de rest! 

Bennyzonduuraam

Wil jij ook advies over zonnepanelen?

Vraag vrijblijvend om advies van onze experts door de de dakscan in te vullen via onderstaande button.