Bij Zonduurzaam zorgen we elke dag weer voor een goed werkende en betrouwbare installatie doordat onze materialen zijn ingekocht bij wereldmarktleiders. Doordat onze producten onder de Tier-1 categorie vallen en steekproefsgewijs worden getest, levert Zonduurzaam alleen zonnepanelen en overige producten van de beste kwaliteit. Allemaal met een eigen keurmerk!
Zonder goede producten kan er natuurlijk niks goed geïnstalleerd worden, maar zonder een goede wijze van installatie heb je weer niks aan goede producten. Voor beide zijn er dan ook keurmerken die je als installatiebedrijf kan behalen. Hier zullen we uitleg geven over de keurmerken van Zonduurzaam.
NEN 1010 is dè Nederlandse norm die richtlijnen en voorschriften biedt voor elektrische installaties, zoals zonnepanelen. Het doel van NEN 1010 is om de veiligheid van elektrische systemen en de gebruikers ervan te waarborgen. Deze norm stelt als voorbeeld de volgende eisen:
NEN 1010 bevat specifieke regels voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van elektrische installaties, met als doel het voorkomen van elektrische branden, elektrocutie en andere gevaren.
Het VCA-keurmerk (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) is een belangrijk keurmerk voor installatiebedrijven en bestaat al meer dan 25 jaar. Het keurmerk is bedoeld om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen en geeft aan dat het betreffende bedrijf voldoet aan alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier.
Om het VCA-keurmerk te behalen, moet een installatiebedrijf aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het bedrijf aantonen dat het beschikt over minimaal 3 jaar praktische kennis en kunde over het installeren van zonnepanelen. Ook moeten medewerkers van het bedrijf beschikken over de juiste VCA-opleidingen (bijvoorbeeld Basisveiligheid VCA) en certificaten en moet er regelmatig aandacht besteed worden aan veiligheidstrainingen en -instructies.
Als laatste lichten we Install-Q toe. InstallQ is één van de meest toonaangevende kwaliteitsorganisaties binnen de installatiesector. Veilige installaties van goede kwaliteit: dat is het doel van de onafhankelijke stichting InstallQ.
De volgende eisen staan in de erkenning van InstallQ:
Deze certificering staat synoniem voor de hoogste kwaliteit, betrouwbaarheid en expertise in de zonnepanelenindustrie. Het hoofddoel van Install-Q is het waarborgen van veiligheid en duurzaamheid van zonnepaneelsystemen. Voor consumenten fungeert Install-Q als een betrouwbare indicator van de geloofwaardigheid van zonnepanelenpartijen, en het garandeert gemoedsrust bij het investeren in zonne-energie.
Een erkende, gecertificeerde installateur is in staat om alle eisen van deze drie belangrijke keurmerken te interpreteren en toe te passen bij het ontwerpen en aanleggen van jouw installatie. Op deze manier ben je verzekerd van een veilige installatie en kun je zorgeloos genieten van eigen opgewekte stroom.
De zonnepanelen, die Zonduurzaam in het assortiment heeft, zijn allemaal uitvoerig getest. Dit laten we doen door één van de koplopers op het gebied van zonne-energie: de Duitse keuringsinstantie TÜV Rheinland. Bij deze instantie ondergaan de zonnepanelen verschillende tests zoals de:
Met de EL-test wordt gekeken of een zonnepaneel geen gebreken heeft die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn. Met röntgentechniek wordt er gekeken of er slechte cellen, kleine scheurtjes of andere onzichtbare gebreken aanwezig zijn in het desbetreffende zonnepaneel. Deze test wordt belangrijk geacht omdat een zonnepaneel met onzichtbare gebreken een kortere levensduur heeft en tijdens het korte leven ook minder gaat opbrengen.
Met de Flashtest worden zonnepanelen steekproefsgewijs getest op het uiteindelijke vermogen dat de zonnepanelen gaan leveren. Het is namelijk altijd mogelijk dat de zonnepanelen niet de daadwerkelijke opbrengst leveren die is aangegeven door de fabrikant. Zonduurzaam hecht veel waarde aan deze test omdat wij u op deze manier kunnen verzekeren van een goed werkende installatie.
De meeste zonnepanelen zien er vanaf de buitenkant gangbaar en volledig werkend uit. Toch kunnen er intern slechte cellen tussen zitten die op lange termijn voor eventuele problemen met betrekking tot de opbrengst kunnen zorgen. Met de PID-test kunnen deze interne fouten in een vroeg stadium worden vastgesteld zodat u de gevolgen van een defect paneel niet hoeft te ervaren.
Het TÜV-ID-Certificaat komt van het Duitse bedrijf TÜV. Zij hebben een keurmerk ontwikkeld dat een aantal belangrijke tests uitvoert zodat de consument verzekerd is van een goed werkend zonnepaneel. Zij zijn al jaren voorloper in het ontwikkelen, testen en verbeteren van zonnepanelen en om deze reden besteed het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO het testen dan ook uit aan de TÜV. Alleen een volledig goed getest zonnepaneel mag het TÜV-keurmerk doorvoeren.
Specifieke onderdelen waarop de panelen worden getest zijn elektrische veiligheid, brandveiligheid, stootvastheid en weerbaarheid onder invloed van weersomstandigheden.
Of heeft u een andere vraag? Onze adviseurs helpen u graag op weg en informeren u naar de mogelijkheden.
Ma t/m vrij 08:30 – 17:00