Het zal je vast niet ontgaan zijn, het schommelt ontzettend met de energieprijzen. Daarbovenop worden er (bijna) geen vaste energiecontracten meer aangeboden. Vaak is de enige kans dus om een dynamisch of variabel energiecontract af te sluiten. Maar wat houdt dit precies in en hoe zit dat met zonnepanelen? In deze blog ga ik je vertellen wat je moet weten over het dynamische en variabele energiecontract.
Wat is het verschil tussen een variabel en dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de energietarieven kunnen fluctueren gedurende de looptijd van het contract. In tegenstelling tot een vast energiecontract, waarbij de tarieven gedurende de contractduur vastliggen, kunnen de tarieven bij een dynamisch energiecontract veranderen op basis van factoren. Zoals de prijzen op de groothandelsmarkt voor energie, de vraag en aanbod van energie, en andere marktomstandigheden.
Bij een variabel energiecontract kunnen de energietarieven doorgaans op regelmatige basis veranderen. Bijvoorbeeld maandelijks, per kwartaal of per jaar, afhankelijk van de specifieke voorwaarden van het contract. De tarieven kunnen ook hierbij zowel omhoog als omlaag gaan. Dit betekent dat de energiekosten gedurende de looptijd van het contract kunnen variëren. Wat zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt.
Het belangrijkste verschil tussen een dynamisch en variabel energiecontract is dus de mate van prijsflexibiliteit. Een dynamisch energiecontract kan leiden tot meer variabele en mogelijk lagere of hogere tarieven, afhankelijk van de marktsituatie. Terwijl een variabel energiecontract doorgaans meer stabiele tarieven heeft gedurende een bepaalde periode, maar met de mogelijkheid van tariefaanpassingen na verloop van tijd.
Waarom zijn er bijna geen vaste energiecontracten meer te verkrijgen?
In Nederland is de energiemarkt geliberaliseerd, wat heeft geleid tot meer concurrentie tussen energieleveranciers en een grotere keuzevrijheid voor consumenten. Hierdoor zijn er tegenwoordig minder vaste energiecontracten beschikbaar. Variabele energiecontracten worden hierdoor vaker aangeboden. Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval kan zijn:
- Flexibiliteit: Variabele energiecontracten bieden doorgaans meer flexibiliteit voor consumenten. Ze zijn maandelijks opzegbaar, waardoor consumenten de vrijheid hebben om hun energiecontracten aan te passen of te beëindigen zonder boetes. Dit kan handig zijn bij veranderingen in de persoonlijke situatie, zoals verhuizingen of veranderingen in het energieverbruik.
- Marktvolatiliteit: De energiemarkt kan wisselvallig zijn, met schommelingen in de prijzen van energie op de groothandelsmarkt. Bij variabele energiecontracten kunnen de energietarieven meestal fluctueren op basis van de marktomstandigheden. Dit kan enerzijds resulteren in lagere energietarieven wanneer de marktprijzen laag zijn. Maar anderzijds ook leiden tot hogere tarieven wanneer de marktprijzen stijgen. Voor consumenten die bereid zijn het risico van marktvolatiliteit te nemen, kunnen variabele energiecontracten aantrekkelijk zijn.
- Concurrentie tussen energieleveranciers: Energieleveranciers concurreren met elkaar om klanten aan te trekken en te behouden. Om competitief te blijven, bieden ze vaak variabele energiecontracten aan die flexibel zijn en kunnen inspelen op de behoeften van consumenten. Dit kan resulteren in minder aanbod van vaste energiecontracten, aangezien variabele contracten vaak meer vrijheid bieden en aantrekkelijker kunnen zijn voor consumenten.
Het is echter belangrijk op te merken dat er nog steeds energieleveranciers zijn die vaste energiecontracten aanbieden in Nederland, zij het mogelijk in mindere mate. Het is altijd raadzaam om energiecontracten grondig te vergelijken en de voorwaarden zorgvuldig door te nemen voordat je een keuze maakt die het beste bij jouw behoeften past. Of dat nu een vast of variabel energiecontract is.
Wat hebben zonnepanelen hiermee te maken?
Zonnepanelen kunnen invloed hebben op een variabel of dynamisch energiecontract, Met name in het geval van teruglevering van overtollige opgewekte energie aan het elektriciteitsnet.
Op dit moment profiteren wij in Nederland van de salderingsregeling. Kort gezegd betekent dit dat we alle stroom die we opwekken met de zonnepanelen mogen wegstrepen met de stroom die we verbruiken. Op dit moment profiteren wij hier nog van. Echter gaat deze regeling er waarschijnlijk wel af vanaf 2031. Lees er meer over in het volgende artikel: salderingsregeling . Bij alles wat je meer opwekt dan verbruikt, ontvang je een vergoeding. Ook wel de terugleververgoeding genoemd.
De teruglevergoeding is het bedrag dat wordt betaald aan eigenaren van zonnepanelen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet. De terugleververgoeding is het bedrag per kilowattuur (kWh) dat de energieleverancier betaalt aan de eigenaar van de zonnepanelen voor elke kWh die wordt teruggeleverd aan het net.
De hoogte van de terugleververgoeding kan variëren per energieleverancier, energiecontract en wat de wet- en regelgeving vanuit Den Haag beslist. Op dit moment is ons kabinet ook aan het beslissen of er een vaste terugleververgoeding in de wet vastgelegd moet worden. Het voorstel wat er nu ligt is dat de teruglevergoeding 80% zal zijn van het leveringstarief.
Wanneer je een variabel energiecontract hebt is het door de verschillende prijzen die je betaalt voor stroom moeilijker om de terugverdientijd van zonnepanelen uit te rekenen. Zijn de prijzen van stroom hoog, dan heb je natuurlijk veel baat bij zonnepanelen omdat je dan de zonnepanelen snel hebt terugverdient. Zie hieronder een tabel als voorbeeld, met het verschil tussen twee verschillende stroomprijzen (stroomprijs februari 2023 vs. stroomprijs april 2023):
Zoals te zien in de tabel is het dus heel gunstig om zonnepanelen te hebben wanneer de stroomprijs hoog is. Je hebt dan namelijk de zonnepanelen installatie veel sneller terugverdiend. In het geval van een variabel stroomcontract, is het dus gunstig als de stroomprijs stijgt. Jij bespaart namelijk alleen maar. Helemaal met de salderingsregeling waarbij je alles 100% mag wegstrepen met elkaar.
Is het handiger om een vast, variabel of dynamisch energiecontract te hebben met zonnepanelen?
Als je zonnepanelen hebt, kan de keuze voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract natuurlijk van belang zijn. In de tabel hierboven hebben we uitgelegd dat zonnepanelen met een variabel energiecontract Hier zijn enkele overwegingen:
Met een vast energiecontract weet je gedurende de looptijd van het contract precies hoeveel je ontvangt voor de elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit kan zorgen voor voorspelbaarheid in je inkomsten uit zonne-energie en je helpen bij het plannen van je financiën. Als je zonnepanelen hebt, produceer je zelf elektriciteit, wat kan betekenen dat je minder afhankelijk bent van de inkoop van elektriciteit van je energieleverancier. Een vast energiecontract kan je beschermen tegen mogelijke prijsstijgingen van de inkoop van elektriciteit, omdat je voornamelijk je eigen elektriciteit gebruikt.
Als je zonnepanelen hebt en je produceert meer elektriciteit dan je zelf gebruikt, kun je overtollige elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Bij een variabel energiecontract kunnen de terugleververgoedingen variëren op basis van marktomstandigheden. Je kunt mogelijk profiteren van hogere vergoedingen als de tarieven gunstig zijn. Een variabel of dynamisch energiecontract kan meer flexibiliteit bieden als je zonnepanelen hebt, omdat je maandelijks of jaarlijks kunt overstappen naar een andere energieleverancier of een ander energiecontract. Dit kan handig zijn als je de markt in de gaten wilt houden en wilt profiteren van de beste tarieven.
Over het algemeen is er geen eenduidig antwoord op de vraag of een vast, variabel of dynamisch energiecontract beter is als je zonnepanelen hebt. Het hangt af van je persoonlijke situatie, energieverbruik, de hoeveelheid elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert, en je voorkeuren wat betreft prijs voorspelbaarheid en flexibiliteit. Het kan nuttig zijn om energiecontracten te vergelijken en advies in te winnen bij een energieleverancier of een onafhankelijke energievergelijkingssite. Om het contract te vinden dat het beste aansluit bij je situatie en behoeften.