Er is op dit moment veel aan de hand in de zonnepanelen wereld. De salderingswet is voor de 4e keer opnieuw opgeschoven naar 2025 en ook de btw op zonnepanelen gaat van 21% naar 0%. Vanaf 1 januari 2023 betalen we 0% btw over nieuw aangeschafte zonnepanelen. Wanneer je misschien al aan het kijken bent geweest naar zonnepanelen, dan zijn deze twee onderwerpen je vast ook al opgevallen. Maar waar moet je nu rekening mee houden in 2023 bij het kopen van zonnepanelen? Hieronder zal ik een korte uitleg geven over deze twee onderwerpen.
Wat moet ik weten over de salderingsregeling van 2025?
Mocht je de salderingsregeling al grotendeels snappen dan is het goed om daarna deze blog even verder te lezen. Snap je nog niks over de salderingsregeling, volgende week komt er een blog online met verdere informatie over de salderingsregeling.
Nu kun je 100% van de opgewekte energie wegstrepen met je verbruikte energie. Vanaf 2025 wordt dit percentage minder en zal dit geleidelijk worden afgebouwd tot aan 2031 (zie afbeelding). Dit klinkt niet gunstig maar kort gezegd; het kopen van zonnepanelen is altijd gunstig. Als je niks opwekt betaal je, simpel gezegd, meer voor je energie. Alles wat je opwekt is financieel mooi meegenomen en bespaart op jouw energienota!
Het idee, met de afbouw van de salderingsregeling, is dat huishoudens direct hun opgewekte energie gaan gebruiken of dit zelf thuis gaan opslaan door middel van een thuisbatterij. Het energienet kan namelijk alle energie die wordt opgewekt niet zelf opslaan, gevolg is dat het net dan overbelast raakt . Deze opslag is in andere landen (zoals België) al aan te schaffen maar is in Nederland op dit moment nog niet interessant genoeg gezien de salderingsregeling. Ook kun je er natuurlijk voor zorgen dat je de elektrische apparaten in je huis op afstand kan bedienen. Zo kun je vanaf je werkplek de vaatwasser of wasmachine aanzetten. Op deze manier kun je direct gebruik maken van jouw opgewekte stroom.
Wat moet ik weten over de 0% btw over zonnepanelen in 2023?
Eerder betaalde je 21% btw over de zonnepanelen die je koopt, je kon deze altijd middels btw-teruggave terugkrijgen. Maar dit gaf altijd wel wat regelwerk voor jou als consument. Ik zeg ‘was’ omdat vanaf januari 2023 de btw op zonnepanelen naar 0% gaat. Dit betekent dat je de btw-kosten van de zonnepanelen niet meer hoeft voor te schieten. Dit scheelt voor jou natuurlijk heel wat regelwerk. Je hoeft dan geen aanvraag meer te doen, geen gegevens meer te verzamelen en te delen en ook niet meer bij te houden of je het geld nu wel of niet hebt ontvangen van de Belastingdienst. Maar wat betekent dit nu voor jou als particulier of als ondernemer? Hieronder zal ik de meest gestelde vragen behandelen:
Wat betekent dit voor jou als particulier?
Dat je geen btw meer betaalt over de zonnepanelen.
Maar stel je jaaromzet aan opgewekte stroom, is meer dan € 1.800 euro dan moet je dit wel melden. Dit is in de meeste gevallen niet het geval als het vermogen van de zonnepanelen onder de 10.000 Wattpiek blijft. Dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR).
Wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Je betaalt geen btw over de zonnepanelen.
Aangezien je nog wel energie teruglevert, dien je dit nog wel in de btw-aangifte mee te nemen. Het opwekken van energie wordt namelijk gezien als een btw belaste activiteit.
Heb je, als onderneming of particulier, al een (aanbetalings-)factuur gekregen in 2022 met 21% btw voor zonnepanelen die in 2023 op jouw huis/woning worden geïnstalleerd?
Je hoeft als ondernemer dan niet te wachten met het terugvragen van de btw. Je kan vanaf 1 januari 2023 gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR).
Als particulier, die voor de 1e keer zonnepanelen koopt, kun je het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen en inleveren. Hierna dien je nog jouw rekeningnummer door te geven en je btw-aangifte in te vullen. Voor uitgebreide informatie hierover adviseer ik je om de website van de belastingdienst te lezen.
Uiteraard help ik jou graag bij het het terugvragen van de btw over de zonnepanelen die je nog in 2022 hebt aangeschaft.
Wat is er financieel nog meer gunstig bij het kopen van zonnepanelen? | Subsidie zonnepanelen 2023
Wat financieel ook aantrekkelijk kan zijn bij het kopen van zonnepanelen is het aanvragen van een subsidie. Veel gemeenten bieden de mogelijkheid tot een subsidie voor zonnepanelen nog steeds aan. Zo zijn er verschillende mogelijkheden voor subsidie voor zonnepanelen voor nieuwbouwwoningen, bestaande bouw en zelfs huurwoningen/woningcorporaties.
Een subsidie is altijd financieel gunstig omdat je op deze manier financieel wordt bijgestaan door de overheid. Je betaalt dan niet volledig voor de investering van de zonnepanelen. Middels een subsidie verdien je daarmee ook veel sneller de kosten op zonnepanelen terug.
De subsidie voor zonnepanelen kan verschillen per gemeente. Mocht je graag willen weten welke subsidie jouw gemeente aanbiedt, neem dan contact op met jouw gemeente. Vaak is op de website van jouw gemeente ook al te vinden welke subsidie er voor zonnepanelen beschikbaar is.
Is het nog gunstig om in 2023 zonnepanelen te kopen?
Ja zeker! Ondanks dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, is het financieel nog steeds gunstig om zonnepanelen in 2023 te kopen. In 2023 en 2024 ga je namelijk nog 100% salderen wat betekent dat je in deze jaren alleen maar kan verdienen aan de stroom die je opwekt.
Voor alle stroom die direct naar jouw apparaten toestroomt betaal je niks, deze stroom is alleen maar winst want je hoeft niks van het net te halen. Je betaalt, vanaf 2025, alleen voor de stroom die van het net afgehaald moet worden, op de momenten dat de zon niet schijnt en je dus niks opwekt met je zonnepanelen. Voor alle momenten dat de zon schijnt en je maakt geen gebruik van deze opgewekte stroom, dan krijg je een vergoeding vanuit de energieleverancier. Je levert namelijk stroom op die momenten. Je krijgt dan betaalt voor de stroom die je opwekt en niet gebruikt. Hoe hoog deze vergoeding is, is per energieleverancier verschillend.
Aangezien de salderingsregeling al 4 keer is opgeschoven verwacht ik dat er nog geen prioriteit ligt bij dit voorstel voor het kabinet. Het zal zo kunnen voorkomen dat ze de regeling opnieuw gaan uitstellen. Dan is het alleen maar meer gunstig om in 2023 zonnepanelen te kopen. Want je kan dan nog langer gebruik maken van de gunstige voordelen van de salderingsregeling. Nu aankopen betekent dat je nog (minimaal) 2 jaar kan profiteren van 100% salderen en misschien nog wel langer.
Verder zijn er nog steeds subsidiemogelijkheden beschikbaar bij veel gemeenten voor het kopen van zonnepanelen. Elke gemeente heeft de mogelijkheid een subsidie aan te bieden. Het kan per gemeente verschillen hoe deze subsidie is ingevuld. Een subsidie is een financiële tegemoetkoming vanuit de gemeente pot. Je betaalt in zekere zin minder voor de investering. Met een subsidie heb je de investering in de zonnepanelen snel terugverdiend.
Als laatste is de opkomst van de thuisbatterij in volle gang. De overheid wil vanaf 2031 (wanneer de salderingsregeling eraf is) graag voor elkaar krijgen dat de stroom die wordt opgewekt direct gebruikt kan worden voor de apparaten in huis. Aangezien veel mensen overdag werken en daarmee niet thuis zijn om hun opgewekte energie te gebruiken, is hiervoor een nieuw product bedacht: een thuisbatterij. Deze batterij slaat jouw opgewekte energie, die je in de middag, toen je niet thuis was, hebt opgewekt, op in de thuisbatterij. Op momenten dat je thuis bent en er wordt niks tot weinig opgewekt, halen jouw apparaten eerst de (opgewekte) stroom uit jouw thuisbatterij. België en Duitsland (beide ook koploper in deze markt) maken al veel gebruik van de thuisbatterij. Met de kijk op het heden is de thuisbatterij nu nog niet interessant om aan te schaffen in verband met de hoge kostprijs, de nu nog geldende salderingsregeling en het feit dat hier nog geen subsidies voor beschikbaar zijn. Maar later gaat dit product zeker steeds meer zijn intrede maken in de huidige samenleving.