Vandaag is het de dag van de zon, een mooie dag om het te hebben over het belang van zonne-energie. Want je hoort er vast in je omgeving veel over. Misschien niet direct, maar hoeveel mensen in jouw straat hebben nu al zonnepanelen op hun dak? Zonne-energie is overal om ons heen. Maar wat is zonne-energie en hoe kunnen we dit wijs benutten?
De betekenis van zonne-energie
Zonne-energie is energie die wordt geproduceerd door de straling van de zon. Dit wordt bereikt door het gebruik van zonnepanelen, die het licht van de zon omzetten in elektriciteit. Zonne-energie is een duurzame en hernieuwbare energiebron die steeds populairder wordt als alternatief voor fossiele brandstoffen zoals olie en gas.
Zonne-energie is een mooie manier van duurzame energie opwekken. De zon is gratis en op heel veel dagen van het jaar beschikbaar. Het is een bron die nooit opraakt.
Hoe benutten we deze energie?
Er zijn een aantal manieren om zonne-energie te benutten. Zo heb je vast wel huizen in jouw straat staan die beschikken over bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit is de meest bekende manier om de energie van de zon te benutten. Hieronder hebben we alle manieren even puntsgewijs uitgelicht:
- Zonnepanelen: Zonnepanelen worden het meest gebruikt om zonne-energie op te wekken. Ze werken door middel van fotovoltaïsche (PV) cellen die lichtenergie omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen kunnen op daken van huizen, gebouwen en op de grond worden geïnstalleerd.
- Zonneboilers: Een zonneboiler is een systeem dat zonne-energie gebruikt om water te verwarmen. Het systeem bestaat uit een collector die zonlicht opvangt en een opslagtank voor warm water. Zonneboilers zijn er om het water te verwarmen in woningen en zwembaden.
- Zonne-energiecentrales: Zonne-energiecentrales zijn grote installaties die zonne-energie opwekken op commerciële schaal. Ze maken gebruik van zonne-energie concentrators en/of parabolische spiegels om zonnestralen te concentreren op een enkel punt, waar ze water verwarmen om stoom te produceren en een turbine aan te drijven om elektriciteit op te wekken.
- Draagbare zonnepanelen: Kleine draagbare zonnepanelen worden gebruikt om elektronica zoals telefoons, laptops en tablets op te laden. Deze panelen zijn handig voor kamperen, wandelen of andere buitenactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan een powerbank met een klein ingebouwd paneel.
- Zonne-energieopslag: Zonne-energie kan worden opgeslagen in batterijen, waardoor het mogelijk wordt om de energie te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Deze opslagsystemen worden steeds populairder en kunnen huizen en bedrijven helpen om volledig onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
Voor dit laatste heb je uiteraard wel zonnepanelen nodig om de energie op te wekken. De thuisbatterij, zoals het apparaat ook wel wordt genoemd, is bij onze buurlanden al heel erg in trek. Daar profiteren zij namelijk niet van de salderingsregeling die wij hier in Nederland wel hebben. De zonne-energie kan opgeslagen worden en gebruikt op moment dat de zon niet schijnt, bijvoorbeeld in de avonduren. Heel vooruitstrevend, want op deze manier kun je ook later, wanneer de salderingsregeling eraf gaat, nog steeds maximaal profiteren van jouw zonnepanelen.
Hoe belangrijk is zonne-energie?
Zonne-energie is gratis energie die we kunnen gebruiken om onze huizen te verlichten, waarom geen gebruik maken van deze schone energie? Om te zorgen dat heel Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem heeft, wordt onder andere gepromoot met het gebruik van zonne-energie op verschillende manieren. Samen met windenergie zijn deze twee de belangrijkste energievormen voor Nederland. We zijn immers een plat land waarbij de wind overal goed te voelen is en waar de zon vrij spel heeft zonder grote schaduwobstakels.
Om te zorgen dat mensen gebruik gaan maken van deze vormen van duurzame energie, zijn er door de overheid verschillende subsidies gestart. Daarmee wordt het een stuk interessanter om te investeren in duurzame energiebronnen. Daarnaast zijn er ook enkele belastingvoordelen zoals de btw op zonnepanelen, dat nu 0% is.
Het doel is om te zorgen dat Nederland in 2030 minstens 35 terawattuur (TWh) duurzame energie opwekt met zonne- en windenergie op land. Dit is genoeg elektriciteit voor meer dan 11,5 miljoen huishoudens. Om dit te bereiken zijn er naast het promoten van zonnepanelen ook afspraken gemaakt met provincies, gemeente, de agrarische sector, de zonne-energiesector, de netbeheerders en de natuur- en milieufederaties in het Klimaatakkoord.
We kunnen dus wel stellen dat zonne-energie voor Nederland erg belangrijk is. Van deze vorm van energie opwekken kunnen we optimaal profiteren om de gewenste doelstellingen te halen.
Wil je zelf energie opwekken met de zon?
Natuurlijk wil iedereen profiteren van ‘gratis’ energie en daarom is het slim om te kijken hoe je zelf gebruik kunt maken van zonne-energie. Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is een goede eerste stap om te beginnen met het opwekken van jouw eigen stroom. De meeste stroom die je gebruikt in huis wordt namelijk verbruikt door elektrische apparaten. Door gebruik te maken van zonne-energie kun je geld besparen (gemiddeld € 950,- per jaar* ) op je energierekening, doordat je jouw eigen stroom aan het opwekken bent. Verder hebben zonnepanelen als bijkomend voordeel dat ze zichzelf zullen terugverdienen en later alleen maar geld verdienen voor jou.
Benieuwd hoeveel geld jij kunt verdienen met zonne-energie? Wij bieden een online dakscan aan die speciaal ontwikkeld is om te kijken naar de beste mogelijkheden voor jouw woning. Onze specialisten zullen op basis van jouw ingevulde gegevens de beste oplossing voor je vinden. Zo krijg je inzicht in hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de kosten en opbrengsten zullen zijn. Aarzel niet en doe nu de dakscan, zodat je binnenkort ook kunt profiteren van gratis energie!
*Dit hangt af van het energietarief en het geïnvesteerde bedrag in zonnepanelen