De knoop is doorgehakt, er komen zonnepanelen op het dak! Dat betekent dat je nu een keuze moet gaan maken welke er komen, hoeveel zonnepanelen er komen en hoe deze geïnstalleerd moeten gaan worden. Er zijn inmiddels overal aanbieders die weer het nieuwste snufje hebben of juist een leuke actie hebben uitgezet. Hoe bepaal je dan welke bij jou thuis het beste aansluit? Dat kan je dus doen door de zonnepanelen te vergelijken. Hieronder staan de hoofdlijnen waar wij op letten wanneer we dit voor jou doen.
Er zijn in totaal vier hoofdzaken die je kunt vergelijken tussen de verschillende zonnepanelen:
- de energie vergelijken met zonnepanelen
- de installatie van zonnepanelen vergelijken
- de garantie van zonnepanelen vergelijken
- zonnepanelen prijs vergelijken
De energie vergelijken met zonnepanelen
Om meteen het kaf van het koren te scheiden kun je beginnen met het kijken naar de hoeveelheid energie die de zonnepaneel oplevert. Deze energie wordt ook wel uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer Wattpiek een zonnepaneel heeft, hoe meer energie deze dus zal opleveren in dezelfde tijd in vergelijking met een zonnepaneel die minder Wattpiek heeft. Dit is vooral relevant wanneer je bijvoorbeeld beperkte ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsen, of wanneer je geïnteresseerd bent in salderen. Daarnaast kan het type zonnepaneel natuurlijk ook bepalend zijn voor de hoeveelheid stroom die je verbruikt en dus moet opwekken.
De installatie van zonnepanelen vergelijken
Daarnaast is het goed om te bedenken wat de mogelijkheden zijn voor de installatie van de zonnepanelen. De meest voorkomende installaties die je op de daken ziet zijn:
- serie (centrale omvormer)
- parallel (centrale omvormer)
- parallel (micro omvormer)
Serie (centrale omvormer)
Dit is de meest voorkomende installatie. Bij deze installatie zijn alle zonnepanelen met elkaar verbonden. Het is een ‘simpele’ vaak goedkopere installatie die via één connectie alle energie van het dak naar de centrale omvormer brengt. Dit houdt in, mocht er een zonnepaneel (deels) uitvallen, dat deze connectie dus onderbroken wordt en ook de andere panelen uitvallen. Hierom is een serie installatie vooral erg handig bij daken waar geen schaduw op valt. Daarnaast bevat deze installatie vrij weinig materiaal, waardoor de kans op uitval juist wordt verkleind.
Parallel (centrale omvormer)
Bij deze installatie staan alle panelen afzonderlijk van elkaar aangesloten op één centrale omvormer. Dit betekent, mocht er een paneel (deels) uitvallen, dat dit geen effect heeft op de andere zonnepanelen. Dit is een handige installatie om bijvoorbeeld te gebruiken wanneer er schaduwplekken op het dak zijn.
Parallel (micro-omvormers)
Bij een parallelle zonnepanelen installatie met micro-omvormers betekent het dat elke zonnepaneel een eigen losse omvormer heeft aan de achterzijde. Hierdoor hebben ze geen gezamenlijke werking en zijn het dus eigenlijk allemaal losse machines die hun energie direct op de wisselstroom in huis kunnen aansluiten. Dit is een handige installatie om te gebruiken wanneer de zonnepanelen niet als één ‘veld’ kan worden geplaatst. Dus met verschillende hoeken en oriëntaties. Ook wordt deze installatie vaak gebruikt bij relatief kleine installaties (3 – 4 zonnepanelen). Deze installatie bevat wel de meeste materialen, waardoor de kans op uitval ook iets wordt vergroot, aangezien er meer kapot kan gaan.
De garantie van zonnepanelen vergelijken
De garantie van zonnepanelen is vaak een wat lastigere kwestie om te vergelijken dan dat het op het eerste gezicht misschien lijkt. Dit komt doordat er meerdere soorten garanties meegegeven worden:
- productgarantie op zonnepanelen
- vermogensgarantie op zonnepanelen
- installatie garantie op zonnepanelen
Productgarantie zonnepanelen
Ten eerste is er natuurlijk de garantie op de producten zelf. Bij gebreken van het materiaal zelf, waardoor de installatie helemaal niet meer werkt, zit er vaak een standaard garantie op van 5-10 jaar na de levering. Daarnaast geven sommige fabrikanten ook garanties tot wel 30 jaar. Doordat de levensverwachting van een zonnepaneel bijna dertig jaar is, is het fijn om hier ook de garantie voor te kunnen krijgen. Anders zit je met een defecte zonnepaneel van 7 jaar oud waar geen garantie meer op zit. Daarnaast is het ook handig om rekening te houden met de ontwikkelingen in de zonnepanelenmarkt. “Zijn deze zonnepanelen over dertig jaar nog wel zo rendabel als nu?” Hierom is een goede afweging en toekomstplan handig om rekening mee te houden tijden het vergelijken van zonnepanelen.
Vermogensgarantie op zonnepanelen
De vermogensgarantie op zonnepanelen betekent eigenlijk: de garantie op het aantal Wattpiek dat wordt verwacht omgezet te worden per zonnepaneel. Het is natuurlijk niet gek dat dit vermogen in de loop van de jaren wat af gaat nemen, maar dit wil je niet na een paar maanden al hebben. Hierom geven fabrikanten vaak een garantie mee van 100% voor de eerste tien jaar. Deze percentages lopen daarna langzaam terug, afhankelijk van de productgarantie die er gegeven wordt.
Installatie garantie op zonnepanelen
Tot slot is er dan nog de installatie garantie. Deze heeft in principe niks te maken met de panelen en hun werking, maar op de manier van installatie en het installatiemateriaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bevestigingsmateriaal dat los gaat zitten, of aan de bekabeling. Het kan per bedrijf verschillen wat voor garantietermijn ze meegeven, maar meestal is dit wel twee jaar.
De zonnepanelen prijs vergelijken
Wanneer je alle bovenstaande punten langs bent gegaan en voor jezelf hebt bepaald welke zonnepanelen het beste zijn voor jouw dak, jouw energiebehoefte en jouw toekomstplan, dan kan je de zonnepanelen prijs tussen de verschillende aanbieders en merken gaan vergelijken. Let hierbij dus ook goed op de garanties die geleverd worden en de extra kosten die sommige bedrijven rekenen over allerlei uiteenlopende zaken.
Als het goed is blijft er onderaan de streep dan een paar opties over. Hierin zou je tot slot nog kunnen letten op bijvoorbeeld de levertijd en het uiterlijk van het zonnepaneel.