Wanneer je op zoek gaat naar zonnepanelen in 2023, raak je verdwaald in een wirwar aan informatie en feiten. Er zijn veel aanbieders op de markt gekomen die veel te vertellen hebben en ook zijn er steeds meer verschillende merken zonnepanelen. Elk bedrijf beweert dat ze de beste zonnepanelen hebben. Logisch natuurlijk, want je staat 100% achter je eigen producten. Hierbij wordt er vaak gesproken over Tier-1 klasse zonnepanelen, maar wat houdt deze klasse precies in? In deze blog leg ik het je uit.
Verschillende merken zonnepanelen in 2023
Wanneer je een auto koopt zijn er tientallen merken en daaronder nog verschillende soorten modellen (Volkswagen Polo is natuurlijk niet hetzelfde als een Volkswagen T-cross). Dit is ook het geval bij zonnepanelen. Misschien heb je bij een bepaald automerk al een bepaald gevoel. Heb je dit bij zonnepanelen merken ook of helemaal niet? Het is begrijpelijk als je streeft naar de hoogst mogelijke kwaliteit als het gaat om zonnepanelen. Over het algemeen leveren hoogwaardige zonnepanelen namelijk een hogere stroomopbrengst op, wat resulteert in een potentieel hogere opbrengst. Daarnaast kan het wenselijk zijn dat zonnepanelen zichzelf snel terugverdienen en een lange levensduur hebben, zodat je gedurende vele jaren een hoog rendement kunt behalen. Certificeringen zijn vaak een waardevolle bron van informatie in deze context. Omdat ze een objectieve beoordeling geven op bepaalde normen, standaarden, kwaliteitseisen en veiligheidseisen. Bij zonnepanelen zijn er weinig certificaten die echt wat over de kwaliteit van zonnepanelen zeggen. Zonnepanelen zijn relatief gezien nog niet zo lang op de markt en dergelijke certificeringen zijn er nog niet. Wel bestaat er al een ‘Tier-1-lijst’. Tier 1 is een classificatie van bedrijven op basis van hun betrouwbaarheid en financiële stabiliteit. Het zegt direct en indirect wat over zonnepanelen en hun producent. Hieronder leg ik dit uit.
Wat houdt Tier-1 in bij het vergelijken van zonnepanelen?
Tier 1-klasse zonnepanelen verwijst naar een beoordelingssysteem dat wordt gebruikt in de zonne-energie-industrie om de betrouwbaarheid en kwaliteit van zonnepaneel fabrikanten te beoordelen. Hoewel er geen universele definitie is voor Tier 1-zonnepanelen, worden ze over het algemeen beschouwd als de hoogste categorie in termen van kwaliteit en betrouwbaarheid. Het Tier systeem bestaat eigenlijk uit 3 rangen, Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Waarbij Tier 1 de rang is met de hoogste toelatingseisen. Maar 2% van de zonnepanelen fabrikanten is aangesloten bij deze Tier 1 rang.
Bron: Bloomberg New Energy Finance Bij het Tier-1 systeem zijn de volgende eisen van toepassing:
- Verticale integratie: wordt het gehele productieproces in huis gedaan? Of zijn er gedeelten die worden uitbesteed? Hoe meer schakels van het proces zelf worden uitgevoerd hoe beter. Een Tier 1-producent produceert bijvoorbeeld alle onderdelen van zijn panelen zelf en kan daarom een hoger kwaliteit paneel garanderen.
- Maken al meer dan 5 jaar zonnepanelen: Dit lijkt misschien nog kort, maar de zonnepanelen branche bestaat nog niet heel erg lang.
- Investering in ontwikkeling en onderzoek: hoeveel wordt geïnvesteerd in ontwikkeling en onderzoek? Hoe hoger de investering, hoe meer dat aangeeft dat een bedrijf bezig is met het verbeteren van zijn panelen voor de toekomst.
- Geautomatiseerde processen: Om menselijke productiefouten te voorkomen moeten veel productieprocessen gerobotiseerd en geautomatiseerd zijn.
- Financiële stabiliteit: Tier 1-zonnepaneel fabrikanten hebben over het algemeen een sterke financiële positie. Ze worden vaak ondersteund door solide investeringen en hebben een lage kans op faillissement, waardoor ze in staat zijn om garanties en lange termijn ondersteuning te bieden aan klanten.
Je kunt er bij het Tier-1 systeem dus eigenlijk vanuit gaan dat de producenten van de zonnepanelen transparant zijn, een hoog vermogen opwekken met zonnepanelen, investeren in kwalitatief betere zonnepanelen en financieel sterk staan. Wanneer een zonnepanelenproducent financiële schulden heeft of financieel niet sterk is, wordt deze van de Tier-1 lijst gehaald. Tier-1 producenten gaan dus niet voor het snel geld verdienen, maar willen een kwalitatief volwaardig product leveren dat jaren meegaat en een sterke fundamentele basis heeft.
Wat zegt dit beoordelingssysteem nou precies?
Ondanks dat de Tier-1 lijst niet gaat over de kwaliteit van de zonnepanelen direct, gaat het hier wel indirect over. Een vereiste van de producent is om geld te investeren in onderzoek en ontwikkeling naar nog betere zonnepanelen. Dit suggereert dat fabrikanten die op de Tier-1 lijst staan over het algemeen toegewijd zijn aan het leveren van zonnepanelen van hoge kwaliteit, omdat ze voortdurend werken aan de verbetering van hun producten. Het regelmatig bijwerken van deze lijst zorgt ervoor dat de kwalificatie actueel blijft en rekening houdt met veranderingen in de industrie. Bij het overwegen van de aanschaf van zonnepanelen zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee kan houden. Hoewel de Tier-1 classificatie een belangrijke indicator kan zijn van de betrouwbaarheid en reputatie van een fabrikant, is het niet het enige criterium waarop je je beslissing kan baseren. Er zijn ook andere factoren waarmee rekening gehouden kan worden.
Zonnepanelen vergelijken op andere factoren
Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn onder andere het vermogen en de efficiëntie van de zonnepanelen, de garantievoorwaarden, de prijs, de prestaties onder verschillende weersomstandigheden en ook het installatiebedrijf zelf natuurlijk. Bij het kiezen van zonnepanelen is het belangrijk om te streven naar kwalitatief hoogwaardige panelen. Een hoog vermogen en een hoge efficiëntie is wenselijk, omdat dit resulteert in een hogere energieopbrengst. Wist je dat er nu al zonnepanelen worden verkocht met meer dan 410 Wp aan vermogen? Een andere factor die misschien voor jou van belang kan zijn, is de prijs van zonnepanelen. Hoeveel ben je bereid uit te geven voor zonnepanelen? Koop je zonnepanelen of ga je liever geld lenen om zonnepanelen te kunnen realiseren. Ook kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te huren of het middels subsidies voor elkaar te krijgen. De garanties die een bedrijf biedt voor zijn producten zijn ook een belangrijke factor. Over het algemeen geldt dat een langere garantietermijn wijst op meer vertrouwen van het bedrijf in de kwaliteit van zijn zonnepanelen. Bedrijven durven langere garanties te geven omdat ze ervan overtuigd zijn dat eventuele problemen met minimale kosten kunnen worden opgelost. Naast de prijs en garanties zijn ook de prestaties van de zonnepanelen van belang. Hoewel goedkope zonnepanelen aantrekkelijk kunnen lijken, is het belangrijk om te overwegen of deze panelen ook van goede kwaliteit zijn. Als ze veel onderhoud nodig hebben, kan dit uiteindelijk leiden tot extra kosten. Het kan daarom verstandig zijn om ook naar certificeringen te kijken bij het maken van een keuze. Als laatste belangrijke factor die ik wil benoemen is om goed te kijken naar het installatiebedrijf. Hoe betrouwbaar komt het bedrijf op jou over? Wat zeggen andere klanten in reviews over het bedrijf en wat voor gevoel krijg jij bij het bedrijf? Is het een eerlijk verhaal tijdens het eerste telefoongesprek of een opdringerige verkoop? Benieuwd wat Zonduurzaam te bieden heeft op de bovenstaande factoren? Met het invullen van de dakscan kan ik jou in één overzicht laten weten wat je kan verwachten. Met de dakscan en de expertise van Zonduurzaam kun je een weloverwogen beslissing nemen over de juiste keuze voor zonnepanelen en de bijbehorende diensten. Wacht dus niet langer en vul de dakscan in om te ontdekken wat Zonduurzaam voor jou kan betekenen!