Sta je op het punt om jezelf te verdiepen in de wereld van zonnepanelen? Dan ben je vast al een heleboel informatie over zonnepanelen tegengekomen. Waaronder ook misschien, wat de beste oriëntatie is om zonnepanelen te plaatsen. In deze volgende serie aan artikelen bespreek ik de misverstanden in de zonnepanelen branche. In deze blog ga ik het hebben over de beste positie van zonnepanelen op jouw dak. Want is het zuiden, wat iedereen beweert, voor jou ook de beste positie? Ik leg het in dit artikel graag allemaal aan je uit.
Waarom wordt er vaak gesproken over het plaatsen van zonnepanelen naar het zuiden gericht?
Als je al informatie online hebt opgezocht, dan vind je vaak de info dat het plaatsen van zonnepanelen op het zuiden de meeste opbrengst meegeeft. Uiteraard zit hier een kern van waarheid in, want de zon is op zijn krachtigst wanneer deze op het zuiden staat . Als je een dak hebt gericht op het zuiden dan is een plaatsing op het zuiden natuurlijk de enige mogelijkheid. Toch vang je dan wel het meeste zonlicht en daarmee wek je dus de meeste stroom op (zie tabel hieronder).
Maar stel jouw dakvlakken liggen op bijvoorbeeld het oosten of westen gericht, dan heeft dit ook voordelen, vooral voor de toekomst. Je dak hoeft dus niet per se gericht te zijn op het zuiden. Voor elke oriëntatie hebben we voor jou een passende oplossing. Het is natuurlijk ook niet meteen zo dat wanneer je zonnepanelen op het noorden zou plaatsen dat er geen opwekking is. Zoals je kan zien in onderstaande tabel is dit wel minder, maar niet geheel 0.
Hieronder hebben we nog een mooi voorbeeld, dat net iets gedetailleerder laat zien wat de opbrengst gaat zijn per oriëntatie en per hellingshoek. Want ook de hellingshoek op jouw platte of schuine dak is van belang in de berekening van de opbrengst van de panelen.
Zoals je kan zien in de voorbeelden is het zuiden de oriëntatie waar je het meeste kan opbrengen. Maar ook een oriëntatie op het oosten en het westen kan interessant zijn, mocht je deze mogelijkheid hebben. Waarom? Blijf lezen om daar meer over te weten te komen.
Waarom wordt het oosten en westen interessanter?
Op dit moment maken we nog gebruik van de salderingsregeling, waarbij we alle opgewekte energie kunnen verrekenen met onze verbruikte energie. Helaas zal deze regeling naar verwachting worden afgebouwd vanaf 2025 en in 2031 helemaal afgeschaft. Deze wijziging is op dit moment nog steeds niet door het (gevallen) kabinet heen. Maar toch gaat deze regeling een keer afgebouwd worden.
Op dit moment zijn wij één van de weinige landen die profiteren van zo een salderingsregeling. Het doel met de afschaffing van het salderen is om de stroom die we opwekken meteen te gaan verbruiken op de momenten dat we thuis zijn en elektrische apparaten gebruiken. Huiseigenaren in buurlanden zoals België en Duitsland hebben deze regeling bijvoorbeeld niet en zijn al bezig met het slim leggen van panelen en hebben ook al een thuisbatterij aangeschaft. Deze thuisbatterij kan de stroom die je opwekt voor een deel bewaren. Deze stroom kan je dan gebruiken wanneer je het nodig hebt, juist op momenten wanneer de zon niet schijnt. Zo’n batterij zal voor nu misschien nog niet zo interessant zijn omdat we genieten van het salderen. Maar het kijken naar het slim leggen van de zonnepanelen kan daarmee wel interessant zijn.
Ondanks dat we geen invloed hebben op de oriëntatie van ons dak. Moeten we soms gaan voor de enige mogelijkheid die er is. Toch kunnen we in sommige gevallen alsnog optimaal gebruikmaken van onze zonnepanelen. Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om zonnepanelen op platte daken, richting het oosten/westen van ons dak te plaatsen. Op deze manier vang je al eerder en later zonlicht op van de zon die opkomt en/of ondergaat. Ten opzichte van panelen die alleen op het zuiden zijn gericht. Dit kan vooral handig zijn voor huiseigenaren met een 9 tot 5 baan. Deze zullen vooral overdag voordat ze naar werk gaan en in de avonduren gebruik maken van hun elektrische apparaten en dan stroom vragen van de panelen. Bij een oost/west opstelling hebben zij dan meer profijt, wanneer de salderingsregeling afgebouwd is, omdat ze dan stroom opwekken die ze meteen gebruiken. In de onderstaande grafiek is dit schematisch weergegeven:
Zoals je kan zien in de grafiek zul je minder stroom opwekken om 12:00 uur maar zul je in de ochtend – en avonduren – juist nog energie opwekken die je kan gebruiken wanneer je thuis bent. Handig als je in de avond nog even een wasje zou willen draaien. Mocht je meerdere dakvlakken hebben dan kan het handig zijn om samen met de adviseur goed te kijken naar de mogelijkheden. Waaronder naar het toekomstplaatje voor wanneer de salderingsregeling afgebouwd wordt. De adviseur zal altijd kijken naar de beste mogelijkheid voor jou, waarbij je het meeste zal gaan opbrengen.
Zijn er nog meer voordelen van panelen plaatsen in de richting van het Oosten en het Westen?
Zoals gezegd kan het hebben van de mogelijkheid van een oost/west opstelling helpen bij het nog meer besparen op je energierekening wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Toch zijn er nog meer voordelen voor een oost/west opstelling. Ik heb alle voordelen even op een rijtje gezet voor jou:
- Meer spreiding van opwekking: Als de zonnepanelen alleen op het zuiden van een dak worden geplaatst, dan is de opwekking van energie geconcentreerd in de middaguren, wanneer de zon het felst schijnt. Door zonnepanelen ook op het oosten en westen te plaatsen, wordt de opwekking meer verspreid over de dag. Wat gunstiger is voor de algehele energieproductie. Het combineren van opwekking vanuit verschillende richtingen draagt bij aan een betere benutting van de beschikbare zonne-energie gedurende de dag voor het elektriciteitsnet.
- Minder belasting van het elektriciteitsnetwerk: Als er meer zonnepanelen op het oosten en westen van de daken worden geplaatst, zal de energieproductie meer verspreid zijn over de dag. Hierdoor wordt er minder energie geproduceerd op hetzelfde moment, wat kan leiden tot minder belasting van het elektriciteitsnetwerk. Dus ook voorkoming van blackouts van het systeem, waardoor jij op elk moment van de dag gewoon stroom hebt. Dit kan vooral in drukbevolkte gebieden een voordeel zijn. Omdat dit een oplossing kan betekenen voor de piekbelasting in de ochtend – en avonduren. Minder energie wordt geproduceerd tijdens de piekuren, wanneer er meer vraag is naar elektriciteit, en meer tijdens de uren waarop er minder vraag is.
- Minder opwarming van het dak: Als zonnepanelen op het oosten en westen van een dak geplaatst worden, dan kan de opwarming van het dak minder zijn dan wanneer de zonnepanelen alleen op het zuiden gericht zijn. Dit kan gunstig zijn voor de levensduur van het dak, omdat hitte de levensduur van dakbedekking kan verkorten.
Zoals je kan zien zijn er verschillende voordelen om te kiezen voor een oost- of west opstelling van de zonnepanelen. Mocht je alleen de mogelijkheid hebben tot een opstelling richting het zuiden dan is dit natuurlijk ook helemaal goed. Je haalt hierdoor juist heel veel energie op in het middaguur. Maar mocht je alleen de mogelijkheid hebben op een oost- of westopstelling, dan zijn hier ook veel voordelen uit te halen. Het is maar net hoe jouw dak gesitueerd is en welke mogelijkheden er zijn. Bij Zonduurzaam zullen we altijd kijken naar de beste mogelijkheden voor jou.
Benieuwd naar de beste oriëntatie voor jouw dak?
Ben jij ook benieuwd naar de beste oriëntatie voor jouw dak? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Met de juiste oriëntatie van jouw zonnepanelen kan je het meeste besparen op jouw energierekening.
Onze experts met jarenlange ervaring kunnen je helpen bij het bepalen van de beste mogelijkheden. Of je nu een plat dak of een schuin dak hebt. Wij helpen jou bij het maken van de beste keuze omtrent zonnepanelen.
Bespaar op jouw energierekening en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ontdek hoeveel je kan besparen met de juiste oriëntatie van jouw zonnepanelen. Wij helpen jou graag verder!