Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen in 2023

Gemeentelijke_subsidies_zonduurzaam

Subsidies kunnen financieel erg aantrekkelijk zijn, wanneer je overweegt om zonnepanelen te kopen. Ondanks dat er geen landelijke subsidies meer zijn, zijn er nog wel gemeentelijke subsidies in 2023. Maar hoe zien die subsidies eruit? En wat kan je verwachten? In dit artikel zal ik de meeste voorkomende gemeentelijke subsidies van 2023 voor je toelichten.

Gemeentelijke subsidies zonnepanelen in 2023

Ondanks dat de overheid is gestopt met het verstrekken van subsidies, zijn er nog wel een aantal gemeenten die een subsidieregeling aanbieden. Vaak gaat dit niet om de aanschaf van de zonnepanelen, maar wel over meerdere partijen die gezamenlijk iets willen ondernemen voor wat betreft zonnepanelen. Hieronder heb ik een aantal gemeentelijke subsidies van zonnepanelen in 2023 beschreven.

Subsidie voor woningcorporaties voor zonnepanelen

Woon je in een huurwoning of in een flat beheerd door een woningcorporatie en wil jij graag jouw energierekening naar beneden hebben door aanschaf van zonnepanelen? Zelfs daar is een subsidie voor. Er bestaat een subsidieregeling speciaal voor woningcorporaties. Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam biedt deze subsidie aan voor het plaatsen van zonnepanelen. In het geval van gemeente Amsterdam kunnen woningcorporaties maximaal € 375,- per kilowatt piekvermogen van de zonnepaneleninstallatie aan subsidie krijgen. En per aanvraagperiode geldt per woningcorporatie een maximum van 1 miljoen euro (Gemeente Amsterdam, 2022).

Collectieve subsidie zonnepanelen

Een andere subsidie die sommige gemeenten nog aanbieden is de collectieve subsidie zonnepanelen. Deze subsidie houdt in dat meerdere huishoudens uit dezelfde straat of buurt zonnepanelen willen kopen ze hier een financiële vergoeding voor kunnen aanvragen. Woningeigenaren van bijvoorbeeld de gemeente Krimpen aan den IJssel kunnen per 1 september 2022 tot maximaal € 500,- inclusief btw per woning aanvragen voor de aanschaf of plaatsing van zonnepanelen, indien zij dit tegelijk doen met bewoners van minimaal 1 nabij gelegen woning (Krimpen aan den IJssel, 2022).

Duurzame nieuwbouw subsidie voor zonnepanelen

Als laatste voorbeeld is de duurzame nieuwbouw subsidie. Deze wordt verstrekt voor mensen die een nieuwbouwhuis aan het bouwen zijn. Met deze subsidie krijg je een financiële tegemoetkoming voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw nieuwbouwwoning. Voor gemeenten is het doel om zoveel mogelijk huizen te verduurzamen, niet alleen bestaande bouw, maar ook nieuwbouw.

Per gemeente verschilt het subsidie aanbod. Waar de ene gemeente helemaal geen subsidie voor zonnepanelen aanbiedt zijn er andere gemeenten die soms 2 subsidiemogelijkheden aanbieden. Trommel dus je buren op en bekijk wat er mogelijk is in jouw gemeente. Mocht je meer informatie willen over de subsidies, dan kun je contact opnemen met mij of één van de andere zonnepanelen adviseurs. Als je wil weten wat er nog meer voor mogelijkheden zijn, dan raad ik aan om dit artikel verder te lezen.

Wat zijn, naast de gemeentelijke subsidies, verder nog financiële tegemoetkomingen?

Naast de subsidies zijn er in 2023 nog twee andere onderwerpen die kunnen worden gezien als ‘financiële tegemoetkoming’. Dit zijn de gewijzigde btw-regeling in 2023 en de uitgestelde salderingsregeling. Beide onderdelen hebben invloed op jouw portemonnee.

Gewijzigde BTW-regeling

Per 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0%. Dit betekent dat je niet meer hoeft te betalen voor de btw-kosten. Dit scheelt op de rekening van de panelen natuurlijk al snel honderden euro’s. Eerder was de regeling zo opgesteld dat je de btw-kosten van de zonnepanelen moest voorschieten om later dat bedrag terug te krijgen. Nu hoef je dat geld helemaal niet te missen en kun je dit geld goed gebruiken voor andere zaken.

Uitgestelde salderingsregeling

Een ander onderdeel wat gunstig is voor jouw portemonnee is de uitgestelde salderingsregeling. De salderingsregeling is een regeling in Nederland die ervoor zorgt dat huishoudens die zelf duurzame energie opwekken, zoals zonnepanelen of een windmolen, deze energie kunnen terugleveren aan het energienet. Deze huishoudens krijgen hiervoor een tegemoetkoming in de vorm van een teruggaaf van de belasting die ze hebben betaald over de opgewekte energie. Alles wat je opwekt mag je wegstrepen met jouw verbruik. Wek je 3000 kWh op en verbruik je 3000 kWh aan energie, dan is de eindstreep 0 en hoef je niet te betalen voor jouw energie.

Doordat steeds meer huishoudens zonnepanelen aanschaffen en de meeste mensen de opgewekte energie niet meteen verbruiken, wordt het net steeds meer overbelast. Het is voor het net namelijk niet mogelijk om zoveel energie ‘op te slaan’. Het plafond is bereikt en er moet dus iets veranderen. De overheid wil voor elkaar krijgen dat steeds meer huishoudens hun energie overdag gaan gebruiken. Bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser juist overdag aanzetten en niet wanneer je in de avond thuis bent. Tevens zal in de toekomst de komst van de thuisbatterij steeds meer een rol gaan spelen. Met een thuisbatterij kun je jouw eigen opgewekte stroom opslaan en gebruiken in de avonduren. In Duitsland en België wordt de thuisbatterij al veelvuldig aangeschaft, simpelweg omdat deze landen geen salderingsregeling aanbieden.

De salderingsregeling wordt aangepast, maar hoe ziet dit eruit?

De regeling wordt niet zozeer aangepast maar eerder afgebouwd. Waar je eerst dus alles 100% tegen elkaar kon wegstrepen gaat dit steeds minder worden. In 2025 zal je nog maar 64% kunnen wegstrepen en in 2027 nog maar 55%. Tot aan 2031 wordt dit elk jaar met een percentage minder. Totdat je vanaf 2031 niks meer mag wegstrepen. Zie de afbeelding hieronder.

Het lijkt nu net alsof zonnepanelen niet meer interessant zijn met de afbouw van de salderingsregeling, maar niks is minder waar. Alles wat je vanaf 2031 opwekt en zelf verbruikt is nog steeds ‘gratis’. Alleen de energie die je gebruikt op de momenten dat je niks opwekt, daar ga je dan voor betalen. Vandaar dat een thuisbatterij ook over enkele jaren heel interessant gaat zijn, omdat je dan je eigen stroom kan opslaan. Verder kun je natuurlijk nu al gaan kijken naar eventuele ‘Smart’ oplossingen. Zoals een tool dat je jouw wasmachine en vaatwasser op afstand kan aanzetten.

Komen er nog weer nieuwe subsidies aan voor zonnepanelen?

Als je nog geen zonnepanelen hebt en jouw gemeente biedt deze helaas ook niet aan, dan is het natuurlijk jammer als je zo’n subsidie bent ‘misgelopen’. Helaas is het niet te zeggen of er nog weer subsidies aangeboden gaan worden. Ik denk zelf dat er geen nieuwe subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen gaan komen. Een warmtepomp kopen en het huis isoleren zijn nu behoorlijk populair. Hier worden dan nu sneller en meer subsidies voor verstrekt. Later zal er hoogstwaarschijnlijk ook een subsidie gaan komen voor de thuisbatterij, wanneer deze zijn intrede gaat doen. Net zoals dat het ons doel is, is het ook het doel van de overheid (en van de wereld) om steeds meer te gaan verduurzamen. Na jaren subsidies te hebben verstrekt voor zonnepanelen, gaan de gemeenten en de overheid nu over op andere subsidies voor andere verduurzamingen.

Naast subsidies zijn er ook nog diverse financieringsmogelijkheden, zoals de duurzaamheidslening van de SVn. De duurzaamheidslening van de SVn biedt met een lage rente, waarbij maandelijks moet worden afbetaald. Op deze manier kun je ook nog jouw zonnepanelen aan te schaffen, zonder in 1x een grote financiële investering te doen.

Hopelijk heb je nu een goed overzicht over de mogelijkheden tot de gemeentelijke subsidies en andere financiële tegemoetkomingen met betrekking tot zonnepanelen in 2023. Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik het uiteraard graag! Mijn collega’s en ik staan voor jou klaar om je te helpen, mochten er nog vragen zijn die onbeantwoord zijn gebleven.

Deel dit artikel

Lees meer over de thuisbatterij >

100.000+ klanten gingen je voor

Bespaar direct met onze slimme energieoplossingen!

Adviseurs zijn beschikbaar

Populaire artikelen

Gerelateerde artikelen