Er zijn natuurlijk tal van subsidies voor zonnepanelen installaties in 2023, maar heb je ook al eens aan een duurzaamheidslening gedacht? Naast de verschillende subsidies die gemeenten nog aanbieden, is er ook de SVn duurzaamheidslening. Deze lening komt vanuit de gemeente of de provincie en helpt jou bij het verduurzamen van jouw woning. Er zijn meer dan 100 gemeenten in Nederland die deze lening verstrekken. In dit artikel geef ik verdere uitleg over deze duurzaamheidslening.
Wat houdt de duurzaamheidslening SVn in?
De duurzaamheidslening is een financieringsmogelijkheid die je aanvraagt bij jouw gemeente of provincie. De lening helpt jou je huis te verduurzamen. Het verduurzamen van jouw huis kan op verschillende manieren. Door bijvoorbeeld de aanschaf van een zonnepanelen, zonneboiler, thuisbatterij etc.
Met de duurzaamheidslening hoef je niet in één keer de hele investering te betalen. Je leent het bedrag van de gemeente en per maand betaal je een bepaald bedrag terug. Hier zit uiteraard wel rente bij, maar deze is erg laag, ongeveer 1,6%.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn) regelt de aanvraag, de uitbetaling en administratie.
Zijn er nog voorwaarden of eisen verbonden aan de duurzaamheidslening?
Net zoals elke lening zijn er natuurlijk enkele voorwaarden, maar deze kunnen per gemeente ook nog weer eens verschillen. Hieronder kun je de meest algemene voorwaarden lezen:
- Je mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
- Je moet een toewijzingsbrief hebben van de gemeente om de lening te mogen aanvragen.
- Je hebt 14 dagen bedenktijd na de aanvraag.
- Je mag kosteloos binnen de bedenktijd annuleren.
- De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij een hypotheek, je hoeft echter niet naar de notaris.
- Je betaalt geen afsluitkosten.
- Het bedrag wat je maandelijks dient te betalen blijft hetzelfde.
- Je mag onbeperkt en boetevrij aflossen.
- Als aanvrager dient de woning ook onder jouw eigendom te vallen en moet je deze bewonen.
- Er is ook altijd een minimumbedrag en een maximum bedrag wat je mag lenen.
Als je aan al deze voorwaarden voldoet, dan staat niks je in de weg om deze lening aan te vragen.
Hoe werkt het aanvragen van de duurzaamheidslening?
Allereerst ga je naar de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Hier kun je kijken of jouw gemeente ook de duurzaamheidslening verstrekt. Biedt de gemeente de lening aan? Dat is natuurlijk mooi!
Nu kun je contact opnemen met jouw gemeente om de toewijzingsbrief aan te vragen. Heb je de brief al, dan kun je meteen door gaan met jouw aanvraag. Je dient hiervoor de volgende stappen te zetten:
- Zoek je salarisgegevens op.
- Vul het gewenste leenbedrag in, bijvoorbeeld €10.000.
- Vul het aanvraagformulier in.
Bij de aanvraag hoef je de opgezochte gegevens nog niet mee te sturen. De SVn beoordeelt eerst jouw aanvraag en stuurt je aan de hand hiervan een offerte toe. Deze offerte kun je vinden in de ‘mijn SVn-omgeving’. In deze omgeving kun je een account aanmaken en hier jouw offerte inzien en jouw documenten uploaden. De documenten worden dan weer bekeken en als de offerte/lening akkoord is, opent SVn een bouwdepot met het leenbedrag. De betaling gaat rechtstreeks van SVn naar de aannemer/installateur. De declaratieformulieren die je nodig hebt, ontvang je via de post.
Wat voor kosten zitten aan deze lening verbonden?
Een duurzaamheidslening aanvragen en afsluiten via de SVn kost niets. Er zijn dan ook geen bijkomende kosten als advies-, taxatie- of notariskosten. Dit is natuurlijk heel gunstig maar hoe zit het met de kosten die je per maand dient te betalen?
Het bedrag is per gemeente verschillend. Vaak zit je tegen een rente aan van ongeveer 1,6%. Het bedrag verschilt natuurlijk ook met de looptijd van de lening en ook het te lenen bedrag. Vaak wil de gemeente dat je binnen 20 jaar namelijk de lening terugbetaald. Hieronder een voorbeeld van de stad Leeuwarden.
Of je nu kiest voor het betalen van de gehele zonnepaneleninstallatie in 1x, of dat je gaat voor een subsidie of voor deze duurzaamheidslening. Het gaat erom wat voor jou passend is.
Mochten er nog vragen zijn over subsidies of de duurzaamheidslening van de SVn, schroom dan niet en neem contact op met mij of de andere zonnepanelen experts. Wij kunnen jou alles vertellen over de subsidie-, financierings- en leenmogelijkheden.