Nieuws! Zonduurzaam is nu 1KOMMA5° en wordt koploper in marktaanbod in Nederland

Het stoppen van de salderingsregeling in 2027, wat betekent dit voor jou?

Zet de eerste stap naar slimmer energiebeheer!

De salderingsregeling heeft jarenlang als een krachtige financiële stimulans gefungeerd voor huishoudens die investeren in zonnepanelen. Dankzij deze regeling konden eigenaren van zonnepanelen de opgewekte energie verrekenen met hun verbruik, wat resulteerde in aanzienlijke besparingen op de energierekening. Echter, met recente politieke ontwikkelingen wordt de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig afgeschaft. Wat betekent dit voor huidige en toekomstige zonnepaneelbezitters?

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling stelt eigenaren van zonnepanelen in staat om de stroom die zij terugleveren aan het stroomnet te compenseren met de stroom die zij van het net afnemen. Dit betekent dat als je meer energie opwekt dan verbruikt, je alleen belasting betaalt over het netto verbruik. Dit maakt zonne-energie financieel zeer aantrekkelijk omdat de terugverdientijd van zonnepanelen wordt verkort. 

Afschaffing van de salderingsregeling per 2027

Op 16 mei 2024 werd bekendgemaakt dat de nieuwe coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig wil afschaffen. Dit plan kwam als een verrassing, omdat het niet in de hoofdtekst van het onderhandelaarsakkoord stond, maar vermeld werd in de budgettaire bijlage. Deze abrupte beslissing komt sneller dan het eerdere plan van demissionair klimaatminister Rob Jetten, die de regeling geleidelijk wilde afbouwen tot 2031.

Gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen

Het directe gevolg van de afschaffing is dat huishoudens niet langer gebruik kunnen maken van de ‘wegstreepregeling’. Hierdoor zullen de financiële voordelen van zonnepanelen verminderen. Vanaf 2027 moeten huishoudens belasting betalen over elke kilowattuur die ze van het net afnemen, en de vergoeding voor teruggeleverde stroom zal waarschijnlijk lager zijn dan de huidige tarieven.

Verlengde terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen zal zonder de salderingsregeling toenemen. Waar de huidige terugverdientijd tussen de 6 en 8 jaar ligt bij een investering van €5000 (10 zonnepanelen), is het nog onduidelijk hoe lang deze terugverdientijd zal worden na de afschaffing. Veel zal afhangen van de nieuwe vergoedingsstructuur die energieleveranciers zullen hanteren.

Toekomstige vergoedingen

Demissionair klimaatminister Rob Jetten stelde voor dat energieleveranciers minstens 80% van de kale stroomprijs moesten betalen voor teruggeleverde stroom. Of deze regeling door de nieuwe coalitie wordt doorgezet, is nog onzeker. Zonder duidelijke richtlijnen kan de vergoeding voor teruggeleverde stroom een stuk lager worden.

Voorbereid zijn op de verandering

Met de afschaffing van de salderingsregeling in zicht, is het cruciaal voor zonnepaneelbezitters om strategisch na te denken over hun energiegebruik.

  1. Direct verbruik optimaliseren: Gebruik zoveel mogelijk van de opgewekte zonne-energie direct in huis. Denk aan het gebruik van apparaten zoals wasmachines en drogers wanneer de zon schijnt.
  2. Opslagsysteem: Investeer in thuisbatterijen om opgewekte energie op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. Een thuisbatterij verhoogt je eigen verbruik gemiddeld met 40% extra.
  3. Monitor ontwikkelingen: Blijf op de hoogte van politieke en marktontwikkelingen om tijdig te anticiperen op veranderingen in regelgeving en vergoedingsstructuren.

Oplossingen van 1KOMMA5˚

Bij 1KOMMA5˚ zijn we al lang voorbereid op de veranderingen die de afschaffing van de salderingsregeling met zich meebrengt. Onze innovatieve oplossingen, zoals de Energiemanager Heartbeat en het dynamische contract “Dynamic Pulse”, zorgen voor een optimaal energiesysteem zonder de salderingsregeling.

Onze energiemanager Heartbeat helpt huishoudens om hun energieverbruik en -opslag te optimaliseren door real-time monitoring en slimme aansturing van apparaten. In combinatie met ons dynamische contract “Dynamic Pulse” kunnen gebruikers profiteren van variabele energietarieven, waardoor ze altijd volledig automatisch de meest kostenefficiënte keuzes kunnen maken.

Conclusie

De afschaffing van de salderingsregeling per 2027 betekent een ingrijpende verandering voor zonnepaneelbezitters. Hoewel dit op korte termijn voor onzekerheid zorgt, blijft investeren in zonne-energie een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Met de juiste voorbereidingen en gebruik van innovatieve oplossingen zoals die van 1KOMMA5˚, kunnen huishoudens nog steeds optimaal profiteren van hun zonne-energie. Blijf geïnformeerd en proactief om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen, ook zonder salderingsregeling.

Wil je meer weten over onze oplossingen van 1KOMMA5°? Klik dan hier

Zonnepanelen van 1komma5º

Menu