De 1KOMMA5° Thuisbatterij! Shop en ontvang gratis Heartbeat AI

De 1KOMMA5° thuisbatterij is live! 🔥

Wat is netcongestie en hoe lossen we het op?

Zonnestralen weerkaatsen op glanzende zonnepanelen bij zonsondergang, met elektriciteitsmasten op de achtergrond, symbolisch voor duurzame energie om netcongestie tegen te gaan.

Netcongestie. Een ingewikkeld woord, maar een herkenbaar probleem. Stel je voor: een drukke snelweg tijdens de spits. Te veel auto’s, te weinig ruimte. Alles komt stil te staan. Zo werkt het ook met ons elektriciteitsnet. Het raakt overbelast als de vraag naar stroom groter is dan het netwerk aankan. Dit leidt tot wachttijden voor nieuwe aansluitingen en storingen. Dit vertraagt de voortgang van de energietransitie. Met de groei van elektrisch rijden, zonnepanelen en andere duurzame innovaties wordt het probleem van netcongestie steeds urgenter.

Hoe werkt het elektriciteitsnet?

Om te begrijpen hoe netcongestie ontstaat, is het goed om te weten hoe het elektriciteitsnet werkt. Het stroomnet is verdeeld in drie niveaus.

  • Hoogspanning: Deze kabels vervoeren stroom over grote afstanden, van energiecentrales naar het middenspanningsnet.
  • Middenspanning: Brengt de stroom dichter bij de gebruiker. Transformatorhuisjes in buurten en wijken zetten deze om in laagspanning.
  • Laagspanning: Levert de stroom uiteindelijk aan huishoudens en bedrijven.

 

Ons elektriciteitsnet is ontworpen voor een tijd waarin energie vooral van grote centrales naar huishoudens stroomde. Tegenwoordig wordt stroom niet alleen verbruikt, maar ook lokaal opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Vergelijk het met een stad waar het verkeer nu uit alle richtingen komt in plaats van één centrale route. Dit veroorzaakt drukte die het netwerk niet altijd aankan.

Waarom is netcongestie een probleem?

Netcongestie brengt zowel praktische als economische uitdagingen met zich mee. Voor huishoudens betekent dit langere wachttijden voor een laadpaal of zonnepanelen. Voor bedrijven leidt het tot hogere kosten en vertraagde projecten. Teruglevering van zonnestroom kan worden beperkt en in sommige regio’s wordt zelfs een tijdelijke stop opgelegd op nieuwe energieprojecten.

Laagspanningsnetten in Nederland zijn oorspronkelijk ontworpen voor een gelijktijdige vermogensvraag van 1 tot 1,5 kW per aansluiting. Door de energietransitie is de vraag nu al toegenomen tot 5 kW of meer. Dit zorgt voor structurele uitdagingen in ons elektriciteitsnet.

Deze uitdagingen remmen de verduurzaming van Nederland. Innovatie komt stil te staan en de overstap naar duurzame energie wordt vertraagd. Dit leidt uiteindelijk tot hogere kosten voor iedereen. Hoe sneller we dit oplossen, hoe sneller de energietransitie komt. Maar, om netcongestie op te lossen moeten we eerst naar de oorzaken kijken.

Wat zijn de oorzaken van netcongestie?

De vraag naar elektriciteit groeit razendsnel. Meer mensen gebruiken meer stroom en decentrale opwekkers, zoals zonnepanelen, zorgen voor extra druk op het energienet. Maar er zijn ook andere factoren die bijdragen aan netcongestie:

  1. Elektrisch vervoer: Het opladen van elektrische auto’s belast het net flink, vooral in woonwijken tijdens piekmomenten.
  2. Warmtepompen: Steeds meer huishoudens kiezen voor deze duurzame oplossing, wat leidt tot een hoger stroomverbruik.
  3. Lokale opwekking: Zonnestroom wordt vaak opgewekt als de vraag laag is, wat pieken in het aanbod veroorzaakt.
  4. Verouderde infrastructuur: Ons elektriciteitsnet is niet ontworpen voor zoveel decentrale opwekkers en complexe energiestromen.

 

Deze uitdagingen vragen om slimme technologieën en een integrale aanpak.

Hoe lossen we netcongestie op?

Wij geloven in slimme technologie, samenwerking en innovaties om het stroomnet te ontlasten. Hier zijn enkele van de meest effectieve strategieën:

  1. Slim opslaan van zonnestroom: Gebruik een thuisbatterij om zonnestroom die je overdag opwekt slim op te slaan en ’s avonds te gebruiken. Dit verlaagt de piekbelasting en verhoogt je eigen energiegebruik.
  2. Efficiënt verwarmen met eigen stroom: Een warmtepomp kan het verbruik aanpassen tijdens piekmomenten en stroom uit je thuisbatterij gebruiken. Dit ontlast het stroomnet en houdt je huis comfortabel.
  3. Laad je auto slim op: Gebruik een slimme laadpaal om je auto tijdens daluren op te laden. Dit verlaagt de belasting op het net en verlaagt je energiekosten.
  4. Samenwerking tussen apparaten: Een thuisbatterij, laadpaal en warmtepomp leveren méér waarde als ze samenwerken. Heartbeat AI zorgt ervoor dat deze apparaten optimaal samenwerken. Het stemt processen op elkaar af en zorgt voor consistentie.

Onze aanpak voor een stabieler energienet

Netcongestie vraagt om meer dan losse oplossingen. Slimme apparaten moeten naadloos kunnen samenwerken via een open en compatibel systeem. Dit maakt het mogelijk dat apparaten zoals warmtepompen en laadpalen efficiënt samenwerken. Het vraagt dus om een geïntegreerde aanpak. Zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van de gebruiker.

Met slimme oplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen, warmtepompen en zonnepanelen zorgen wij ervoor dat je niet alleen duurzaam energie opwekt, maar deze ook efficiënt gebruikt. Dankzij Heartbeat AI werken al deze apparaten naadloos samen. Het energiemanagementsysteem laat apparaten “met elkaar praten” en stemt het gebruik automatisch af op de energiebehoeften van huishoudens en de capaciteit van het stroomnet.

Door deze slimme samenwerking leveren onze apparaten méér waarde. Zonnestroom wordt efficiënt opgeslagen, elektrische auto’s laden op het juiste moment, en je huis wordt duurzaam verwarmd. Heartbeat AI zorgt dat dit proces soepel verloopt, volledig automatisch. Zo profiteren huishoudens van meer zekerheid en gemak, zonder gedoe.

Samen versnellen we de energietransitie

Netcongestie is een uitdaging die vraagt om innovatieve oplossingen en integratie. Door gebruik te maken van slimme apparaten en aansturing door Heartbeat AI, stimuleren en versnellen we samen de energietransitie in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat slimme apparaten en flexibiliteit essentieel zijn om netcongestie tegen te gaan. Met slimme technologie maken we Nederland sneller duurzaam en zorgen we ervoor dat netcongestie verleden tijd wordt.

Wil je meer weten over onze aanpak of hoe jij met slimme oplossingen netcongestie tegengaat? Neem contact met ons op of ontdek meer in onze kennisbank.

Deel dit artikel

Lees meer over de thuisbatterij >

100.000+ klanten gingen je voor

Bespaar direct met onze slimme energieoplossingen!

Adviseurs zijn beschikbaar

Populaire artikelen

Gerelateerde artikelen